Πάμε Θέατρο: «Σκηνές από ένα Γάμο»| Eίδαμε την πρεμιέρα της παράστασης!
“…Γιατί ο έρωτας είναι ο πιο δύσκολος δρόμος να γνωριστούν…» θα συμπλήρωνα εγώ από ένα ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη – μια φράση, ανάμεσα σε πολλές άλλες, που στριφογυρνούσε στο μυαλό μου καθώς παρακολουθούσα τις “Σκηνές από ένα γάμο” στο φιλόξενο «Πόλη Θέατρο». Ο Δάνης Κατρανίδης και η Παναγιώτα Βλαντή συνεχίζουν να αγαπιούνται, να απελπίζονται, να διεκδικούν, να ξεγυμνώνουν τις ψυχές τους. Όλα αυτά για τις ανάγκες του έργου του Σουηδού Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, για δεύτερη χρονιά, στο νεοσύστατο θεατρικό χώρο της πλατείας Βικτωρίας. Και φυσικά ήμαστε ξανά εκεί, όπως και πέρυσι, στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης τη Τρίτη 4 Νοεμβρίου.
O Γιόχαν και η Μαριάννα χαίρονται έναν τακτοποιημένο και φαινομενικά ευτυχισμένο γάμο, μέχρι που η απιστία θα τους χτυπήσει την πόρτα. Ο Γιόχαν θα εγκαταλείψει τη συζυγική εστία και τη πόλη που ζει, για μια νεότερη γυναίκα και οι ισορροπίες θα αλλάξουν. Μέσα στη ροή του χρόνου, θα ξανασυστηθούν μεταξύ τους και θα επαναπροσδιορίσουν τα «θέλω» τους, με επώδυνο τρόπο. Στο τέλος, θα λυτρωθούν με μια δόση ειρωνείας, που μάλλον καταλήγει στο συμπέρασμα «εμείς μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε». Οι ήρωες περνούν απ’ όλα τα συναισθηματικά στάδια, αλλά ο καθένας βιώνει τη προσωπική του επίπονη πραγματικότητα σε κάθε κατάσταση. Γιατί ο έρωτας είναι ένα αδηφάγο συναίσθημα και οι σχέσεις μια πολύπλοκη διεργασία, με έναν βαθύ κόκκινο πυρήνα από υποτακτικότητα και επανάσταση, σαν γιορτή και πένθος μαζί.
Ο Δάνης Κατρανίδης ενσαρκώνει μια καθημερινή αντρική φυσιογνωμία, δέσμια των αστικών ανέσεων και της υποτιθέμενης οικογενειακής ευτυχίας. Κάποια μέρα η ειλικρίνειά του σπάει τα δεσμά με την σύντροφό του, αλλά στην ουσία τον ενώνει ακόμα περισσότερο, αφού πάντα θα την αναζητά στη ζωή του. Με έναν, καθαρόαιμα προσωπικό, υποκριτικό κώδικα ο γνωστός ηθοποιός ερμηνεύει με σαφήνεια και με σταθερή δυναμική τον Γιόχαν. Από την άλλη πλευρά, κάνει τόσο δικό του αυτό τον ρόλο, που στα μάτια του βλέπεις τις φιγούρες χιλιάδων άλλων αντρών που αντιδρούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Την Παναγιώτα Βλαντή την είδα πρώτη φορά στο “Frozen” πριν ενάμιση χρόνο και είχα φύγει συγκλονισμένη από τη παράσταση. Η προσωπική της αλήθεια στo σανίδι (ένα περίεργο κράμα ευαισθησίας και δυναμισμού) δεν με αφήνει ποτέ ανεπηρέαστη. Για άλλη μια φορά η ερμηνευτική της προσέγγιση με συνεπήρε ολοκληρωτικά: Ακόμα και οι αγκαλιές της στο φινάλε του έργου, δεν ήταν απλά μια σκηνή που έπρεπε να πραγματοποιηθεί, αλλά μια καθολική στάση ζωής. Μ’ αρέσει που εξελίσσεται, που οι ρόλοι της στη τηλεόραση δεν την εγκλώβισαν σε μια εικόνα που δεν τσαλακώνεται… Αναμένω με τεράστιο ενδιαφέρον τα επόμενα θεατρικά της σχέδια.
Σκηνοθετικά ο Ένκε Φεζολλάρι, με τη ξεκάθαρη ματιά ενός νέου ανθρώπου, κατάφερε να «φτάσει στο μεδούλι» της πολυπλοκότητας των ανθρώπινων σχέσεων και να πετύχει μια ουσιώδη ανάγνωση του έργου. Έξυπνη ιδέα το τέχνασμα με τις καρέκλες, που το πρωταγωνιστικό δίδυμο δεν τις άλλαζε θέση τυχαία… Ανάλογη ήταν και η «θέση» που έπαιρναν μέσα στη σχέση τους τα δύο φύλα, όπου άλλοτε βρίσκονταν σε θέσεις αντιπαλότητας, άλλοτε σε θέσεις που ορίζουν δύο παράλληλες ευθείες και όταν ο έρωτας κατέλυε τα πάντα στο πέρασμά του, οι θέσεις που είχαν οι καρέκλες ήταν αυτές που ουσιαστικά άρμοζαν σε αυτές – σε μιαν άκρη. Τη παράσταση πλαισίωσε μοναδικά η μουσική επένδυση του Σταμάτη Κραουνάκη, ενώ τα σκηνικά της Αλεξίας Θεοδωράκη αποτέλεσαν ιδανικό φόντο για τη προσέγγιση της ιστορίας. Ειδικά το σκηνικό με τις φωτογραφίες στο δεύτερο μέρος της παράστασης, πέρα από το γεγονός ότι οπτικά μου κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον, θεωρώ ότι “κούμπωσε” απίστευτα με την εξέλιξη της ιστορίας και βοήθησε στο να αναδυθούν, ευφάνταστα, συγκεκριμένα κομμάτια του έργου.
“Σκηνές από ένα Γάμο” λοιπόν, αν αντέχετε να αναμετρηθείτε με την αλήθεια και με δυο φθαρμένες ζωές που παλεύουν για την αγάπη, ίσως με στοιχεία που ανήκουν και στις δικές σας…
Παίζουν
Γιόχαν: Δάνης Κατρανίδης
Μαριάννα: Παναγιώτα Βλαντή
Συντελεστές
Μετάφραση: Δάνης Κατρανίδης
Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Σκηνικά – Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Σταμάτης Κραουνάκης.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη και Κυριακή στις 18.30
Πέμπτη έως Σάββατο στις 20.30
ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΗ
Φωκαίας 4 και Αριστοτέλους 87 – Πλ. Βικτωρίας
(δίπλα στον ηλεκτρικό σταθμό)
Κρατήσεις: 211 18 28 900