Πάμε Θέατρο | «Θα περάσει κι αυτό»: Είδαμε την παράσταση!
Η ιστορία της επιθεώρησης, άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, παρουσιάζεται σε ένα μοναδικό υπερθέαμα με 35 ηθοποιούς και δεκαμελή ορχήστρα με μαέστρο τον Γιώργο Κατσαρό. Και ενώ το «Θα σε πάρω να φύγουμε» μας ταξίδεψε σε σπουδαίες στιγμές της επιθεώρησης από το 1930 ως το 1967 (διαβάστε αναλυτικά εδώ), το «Θα περάσει κι αυτό» συνεχίζει την εξιστόρηση από το 1967 μέχρι σήμερα, θυμίζοντας στον θεατή πιο πρόσφατα κείμενα και τραγούδια. Αλλά, ας συστηθούμε ξανά με την «Κυρία Επιθεώρηση».
Η Άννα (Αντώνης Λουδάρος) είναι μια γυναίκα διχασμένη ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά. Γι’ αυτό, άλλωστε, παντρεύτηκε τον δεξιό Παύλο (Μέμος Μπεγνής), αλλά διατηρεί πάντα κρυφό τον πόθο της για τον αριστερό Αλέξανδρο (Μιχάλης Μαρίνος), που είναι και πατέρας της κόρης της, της Μετεπιθεώρησης (Μίρκα Παπακωνσταντίνου). Ανατρεπτική και χειμαρρώδης, δυσανασχετεί με τη λογοκρισία που επέβαλλε η χούντα σε όλα τα κείμενα, σατιρίζει και αυτοσαρκάζεται. Μας θυμίζει τον «Άγνωστο Πόλεμο» του Νίκου Φώσκολου, τον Θανάση Βέγγο, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Τζένη Καρέζη, φτάνοντας έτσι ως τη μεταπολίτευση. Το ελεύθερο θέατρο ανθίζει στο Άλσος Παγκρατίου και η επιθεώρηση αποκτά σαφή προσανατολισμό, στοχεύοντας στην εξουσία και την ιδεολογία της. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, η ιστορία επαναλαμβάνεται και το ταξίδι τελειώνει στη σύγχρονη πραγματικότητα που διαμόρφωσε η Ολυμπιάδα, η ιδιωτική τηλεόραση, ο Σταμάτης Φασουλής και ο Λάκης Λαζόπουλος.
Εκπληκτικός για άλλη μια φορά ο Αντώνης Λουδάρος, αεικίνητος επί σκηνής, αναδεικνύεται σε σύμβολο της γυναικείας φιλαρέσκειας με τις αναρίθμητες και ταχύτατες μεταμορφώσεις του. Δίπλα του, ο εύστοχος Πρόδρομος Τοσουνίδης, ως εγγονός της Επιθεώρησης, λειτουργεί εξισορροπητικά στη σχέση της μητέρας του με τη γιαγιά Άννα, μια φωνή αποστασιοποιημένης λογικής που αντιλαμβάνεται υπό ρεαλιστικό πρίσμα την αντιστοιχία του παρελθόντος με το παρόν. Ο Μιχάλης Μαρίνος, απολαυστικά άνετος, κερδίζει αμέσως τον θεατή. Ο Μέμος Μπεγνής, εξαιρετικός φωνητικά και ακριβής ως τυπολάτρης δεξιός, ανταποκρίθηκε απόλυτα στο κάλεσμα του ρόλου του. Η Τάνια Τρύπη καθήλωσε με τις ερμηνείες της σε γνωστά τραγούδια, όπως «άνθρωποι μονάχοι», «συγνώμη που αγάπησα πολύ» κ.ά. Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου με το χιούμορ και τη φυσικότητά της ζωντανεύει τη Μετεπιθεώρηση. Μαγευτικές ερμηνείες από τις Αντιγόνη Ψυχράμη, Μυριέλλα Κουρεντή και Βανέσα Αδαμοπούλου, παρασύρουν το κοινό να σιγοτραγουδά γνώριμους σκοπούς. Δυνατό χαρτί της παράστασης, ο Φίλιππος Νικολάου που ξεσηκώνει κυριολεκτικά τους θεατές, κάθε φορά που εμφανίζεται στη σκηνή για να τραγουδήσει μεγάλες του επιτυχίες.
Λειτουργικότατη η σκηνοθεσία – χορογραφία από τον Φωκά Ευαγγελινό, εκμεταλλεύεται όλο το σκηνικό εύρος, με αρκετά ευρήματα, ενώ πάνω από όλα διατηρεί αμείωτη τη διάθεση και την προσοχή του κοινού. Και ενώ τα κοστούμια από την Εύα Νάθενα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, πληθωρικά και απόλυτα ταιριαστά, τα σκηνικά είναι αρκετά «φτωχότερα», συγκριτικά με εκείνα του «Θα σε πάρω να φύγουμε», που είχαν δημιουργήσει αντίστοιχες προσδοκίες. Το σκηνικό του αεροπλάνου, ωστόσο, είναι απόλυτα επιτυχές και ρεαλιστικό. Οι φωτισμοί από τον Γιώργο Τέλλο συμβάλλουν στο φαντασμαγορικό αποτέλεσμα.
Όπως σημειώνει και ο παραγωγός της παράστασης Μιχάλης Αδάμ, με το «Θα Περάσει κι αυτό» κλείνει με τον καλύτερο τρόπο η αναδρομή στις μεγάλες στιγμές της Αθηναϊκής Επιθεώρησης, από τα μπουλούκια του 1930 έως τις επιθεωρήσεις της μεταπολίτευσης. Μια επιθεώρηση για την ίδια την επιθεώρηση, μια πρωτογενής παραγωγή ελληνικής θεματολογίας, που μέσα από τα σκαμπανεβάσματα της ζωής αποδεικνύει ηχηρά πως ό,τι κι αν αντιμετωπίζουμε…θα περάσει κι αυτό.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
«Κυρία Επιθεώρηση» ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ
ΤΑΝΙΑ ΤΡΥΠΗ
ΜΕΜΟΣ ΜΠΕΓΝΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟΣΟΥΝΙΔΗΣ
«Μετεπιθεώρηση» η ΜΙΡΚΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
SPECIAL GUEST: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ
ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΟΙ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΨΥΧΡΑΜΗ – ΜΥΡΙΕΛΛΑ ΚΟΥΡΕΝΤΗ – ΒΑΝΕΣΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΙ ΟΙ
ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ – ΛΟΥΣΑ ΜΑΡΣΕΛΛΟΥ – ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΠΟΥΖΙΚΑΚΟΣ
ΑΔΑΜ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ – ΛΙΝΑ ΕΞΑΡΧΟΥ – ΣΤΡΑΤΟΣ ΛΥΚΟΣ
ΣΤΑΥΡΙΝΑ ΨΙΜΟΠΟΥΛΟΥ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ – ΜΑΡΙΛΟΥ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΥ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ– ΛΟΥΙΖΑ ΠΥΡΙΟΧΟΥ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΥΛΩΝΗΣ
Σκηνοθεσία – Χορογραφίες: ΦΩΚΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΣ
Κείμενα – Έρευνα: ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΥΡΙΟΧΟΣ
Μουσική Διεύθυνση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ
Σκηνικά – Κοστούμια: ΕΥΑ ΝΑΘΕΝΑ
Φωτισμοί: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΛΛΟΣ
Παραγωγή: ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΔΑΜ