Πάμε Θέατρο: “The pillowman” | Είδαμε την παράσταση!
Πρόκειται για το έργο ενός από τους σπουδαιότερους σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς, του Martin McDonagh που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Royal National Theatre της Αγγλίας το 2003 και το 2005 παρουσιάστηκε στο Booth Theatre του Broadway. Αργότερα, η παράσταση ανέβηκε σε περισσότερες από 14 χώρες αποσπώντας διάφορα βραβεία. Σύμφωνα με δηλώσεις του συγγραφέα πρόκειται για το τελευταίο του θεατρικό έργο μιας και σκοπεύει να ασχοληθεί στο εξής με τον κινηματογράφο.
Στη σκιά ενός απολυταρχικού καθεστώτος, όπου κανείς απλός πολίτης δεν επιτρέπεται να μιλά για πολιτικά θέματα, στο επίκεντρο του έργου βρίσκονται ο βασανισμός, ακόμα και οι δολοφονίες μικρών παιδιών. Ο Κατούριαν Κατούριαν, συγγραφέας ιστοριών που παρουσιάζουν βία, θύματα της οποίας είναι σχεδόν πάντα παιδιά, συλλαμβάνεται από τους αστυνομικούς Άριελ και Τουπόλσκι, επειδή μερικοί πρόσφατοι φόνοι μοιάζουν υπερβολικά με τις ιστορίες του. Το πιο περίεργο είναι το γεγονός ότι στο σύνολό τους σχεδόν οι ιστορίες αυτές δεν έχουν δημοσιευθεί. Ο Κατούριαν βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και αποφασίζει να θυσιάσει τα πάντα προκειμένου να διασώσει το έργο του.
Η παιδική κακοποίηση, ειδικότερα όταν συντελείται από τους ίδιους τους γονείς των παιδιών είναι μια πράξη καταδικαστέα, δυστυχώς όμως παραμένει πάντα επίκαιρη. Το έργο, όσο περίεργο κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως, εξετάζει τη βία σαν εργαλείο που βοηθά στην ανάπτυξη του ταλέντου ενός παιδιού. Ουσιαστικά, όλοι οι χαρακτήρες συγκρούονται μεταξύ τους και οι συγκρούσεις αυτές γίνονται το μέσο για να φωτιστούν διάφορα κομμάτια του παρελθόντος που είναι η αιτία των γεγονότων που διαδραματίζονται μπροστά μας. Όλα αυτά θα τα δούμε μέσα από το παραμύθι, το οποίο γίνεται αφορμή για τις εκρήξεις της βίας. Τα πρόσωπα του έργου δεν ευθύνονται για τις πράξεις τους, μιας και οι τραγικές καταστάσεις που έχουν ζήσει τους ωθούν στο να συνεχίσουν τον κύκλο της βίας. Παρά τη βαριά ατμόσφαιρα που γενικά επικρατεί, στο έργο διακρίνονται κάποιες μικρές πινελιές χιούμορ οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν γελοιοποιούν τη σοβαρότητα της θεματολογίας. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι μια μικρή αλλαγή που έχει γίνει στο σενάριο, που είναι σε μετάφραση της ίδιας της ομάδας “Παράβαση“. Η Μίσαλ, αδελφή του Κατούριαν που πηγαίνει σχεδόν ταυτόχρονα με εκείνον στη φυλακή, στο αρχικό κείμενο ήταν αγόρι με το ίδιο όνομα.
Γενικά όλοι οι ηθοποιοί ανταποκρίνονται στους ρόλους τους, ακολουθώντας τις συναισθηματικές διακυμάνσεις του κάθε χαρακτήρα, αν και στην αρχή μπορούσαμε να διακρίνουμε μια μικρή αμηχανία, ενώ σε κάποιες στιγμές νιώθουμε ότι γίνονται λίγο υπερβολικοί και δεν απέδιδαν πάντα την ένταση των ρόλων τους. Ξεχωρίζουν ιδιαίτερα η Κατερίνα Λουδιανού, με άρτια ερμηνεία από την αρχή ως το τέλος και ο Μάνος Τσούτης, ο πρωταγωνιστής του έργου (θα θέλαμε βέβαια οι κινήσεις του να γίνονται λίγο πιο ελεύθερα, να μη φοβάται δηλαδή να “ξεδιπλωθεί”) .
Η σκοτεινή ατμόσφαιρα αποδίδεται ορθά με τη συνδρομή της σκηνοθεσίας, του φωτισμού και των λιτών (έως ανύπαρκτων) σκηνικών της Ελένης Καραμέρου που αποτελούνται από ένα γραφείο και ένα τεράστιο δακτυλικό αποτύπωμα που σαφώς παραπέμπει στο περιβάλλον του αστυνομικού τμήματος. Τα κοστούμια είναι απλά, είναι όμως και προσεγμένα και ταιριάζουν σε κάθε περίπτωση με τον εκάστοτε ρόλο. Η ορθή σκηνοθεσία του Θοδωρή Κυριακού, τέλος, είναι εκείνη που συνδέει τα επιμέρους στοιχεία, δίνοντάς μας ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Συνοψίζοντας, αν και το έργο πραγματικά σοκάρει, σίγουρα θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους λάτρεις του είδους! Οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη και δεν αφήνουν τον θεατή να βαρεθεί ούτε λεπτό. Ένα ερώτημα γεννάται τελικά. Αν είχαμε τη δύναμη να αποτρέψουμε όλες τις άσχημες στιγμές μας θα το κάναμε ακόμη κι αν ρισκάραμε να χάσουμε και τις όμορφες που προέκυψαν μέσα από τις δυσκολίες;
Θέατρο Παραμυθίας
Διεύθυνση: Μυκάλης & Παραμυθίας 27 Αθήνα / Κεραμεικός
Τηλ. επικοινωνίας: 2103457904
Συντελεστές
Μετάφραση: Θεατρική ομάδα “Παράβαση”
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Κυριακού
Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Παπαθεοχάρης
Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Καραμέρου
Παίζουν: Γιάννης Ζωγράφος, Κατερίνα Λουδιανού, Λευτέρης Τσίτας, Μάνος Τσούτης
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Σάββατο 21:30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Γενική είσοδος – 10 ευρώ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Στέλλα Μαρκίδη