Πάμε Θέατρο? Τι είδαμε, τι προτείνουμε, τι έρχεται… (14/9)
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ…
Χαίρω πολύ Νόρα
Η Νόρα του Ίψεν μια ζωή εκτελούσε εντολές και δεχόταν κουτές επιβραβεύσεις, πρώτα από τον πατέρα της και μετά από τον σύζυγό της. Κανείς τους δεν τη θεωρούσε ικανή για κάτι σοβαρό. Είχε μυστικά. Το μεγαλύτερο μυστικό της: ότι πλαστογράφησε για να σώσει τη ζωή του άντρα της. Η αποκάλυψή του στάθηκε αιτία για να αναγκαστεί να φύγει από το σπίτι, αφήνοντας πίσω τον άντρα και τα παιδιά της. Τι ρόλο να έπαιξε η διαπαιδαγώγησή της, η πορεία της μέσα στο γάμο, η σχέση με τον εαυτό της; Γιατί έσκυβε το κεφάλι σαν να ήταν κούκλα ή μονίμως ανήλικη μαθήτρια; Αυτήν ακριβώς τη «σχολική» νοοτροπία σχολιάζει η παράσταση «Χαίρω πολύ, Νόρα»: Κάνε πάντα το σωστό, ό,τι λέει ο δάσκαλος, αλλιώς θα έρθει η τιμωρία.
Τρεις ηλικίες –2 γυναίκες και ένα εννιάχρονο κορίτσι– συνθέτουν την Νόρα της παράστασης, φωτίζοντας πτυχές της καταγωγής, του χαρακτήρα και της μετέπειτα ζωής της, οι οποίες δεν θίγονται εμφανώς ή και καθόλου στο κλασικό έργο του Ίψεν.
Ένα έργο αισιόδοξο –ούτε δράμα ούτε κωμωδία–, που σκιαγραφεί στοιχεία από τη διαμόρφωση της γυναικείας ταυτότητας και αυτοσυνειδησίας.
Θέατρο: Σχήμα εκτός άξονα
Διεύθυνση: Πλάτωνος 35
Τηλέφωνο: 2310-823444, 6944540837
Κείμενο- Σκηνοθεσία: Λουκία Βασιλείου
Σύμβουλος Δραματουργίας: Βασίλης Αμανατίδης
Ιδέα: Αναστασία Θεοφανίδου
Εικαστική επιμέλεια: Ειρήνη Ατματζίδου, Λουκία Βασιλείου
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Κεπεσίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Ζαφειριάδης
Οργάνωση παραγωγής: Αναστασία Θεοφανίδου
Σχεδιασμός εντύπων: Μιχάλης Σοφτάς, Στέλλα Λιβιεράτου
Εκτύπωση: Graphica
Φωτογραφίες: Εύα Κωνσταντινίδου
Τεχνική υποστήριξη: Μπάμπης Ματεντζίδης
Παίζουν: Νόρα 3: Αναστασία Θεοφανίδου
Νόρα 2: Λίζα Νεοχωρίτη
Νόρα1: Ροζάνα Δασκάλου- Χρηστάκη
Αγγελική Δημητριάδη
(σε διπλή διανομή)
Φωνή ηχογραφημένη: Αλέξανδρος Ζαφειριάδης
ΕΡΧΕΤΑΙ…
Dance me to the end of Greece
Η παράσταση είναι μια σκηνική σύνθεση κειμένων Ξένων Περιηγητών – Ταξιδιωτών, που εστιάζουν στην ανακάλυψη της Ελλάδας από τους Ρομαντικούς, κατά την κρίσιμη περίοδο κατασκευής της εθνικής μας ταυτότητας, και στο θέμα της αρχαιολατρίας και της αρχαιοκαπηλίας η οποία κυριαρχούσε το 19ο αιώνα. Το Dance me to the end of Greece #1 είναι το πρώτο μέρος ενός μεγάλου πρότζεκτ που θα συνεχιστεί με διαφορετικές σκηνικές συνθέσεις πάνω σε διαφορετικά κείμενα Ξένων Περιηγητών ανάλογα με το χώρο (ταξιδιωτικό προορισμό), το θέμα και τις εκάστοτε συνθήκες (το περιεχόμενο του «Dance me to the end of Greece #2» θα αφορά στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα).
Πρώτος σταθμός το αίθριο του ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ στην οδό Τοσίτσα 1, στις 23, 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του θεσμού «Ευρωπαϊκές Μέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς», σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο.
Οι περιηγητές -ως καλλιτέχνες celebrities της εποχής τους- ψάχνουν στην Ελλάδα έναν ιδανικό τόπο ηδονικών ελευθεριών και ένα βάπτισμα της ευαισθησίας τους στην πατρίδα της μεγαλοφυΐας: Ο πρώιμος Βύρωνας ζει την ερωτική του ελευθερία και ερωτεύεται νεαρούς στην Αθήνα του 1811, ενώ η Λαίδη Έλγιν προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του άντρα της διευκολύνοντας τη μεταφορά των Μαρμάρων στην Αγγλία. Ο Κόκερελ, Άγγλος αρχιτέκτονας, συναντά τον Βύρωνα στο δρόμο για τις ανασκαφές του Επικούρειου Απόλλωνα στην Αρκαδία και με τα ευρήματά του γίνεται ο σταρ της εποχής. Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ναρκισσεύεται κάνοντας τα γενέθλιά του στην Ακρόπολη και ο Φλωμπέρ παθαίνει ερωτικά παραληρήματα μπροστά στα αγάλματα του Παρθενώνα. Ο Λακαριέρ, και ο Χένρυ Μίλλερ παραληρούν για την ιερότητα που διασώζει η σύγχρονη Ελλάδα.
Οι ηθοποιοί δημιουργούν ένα συναυλιακό forum αφήγησης, τραγουδιών και αναπαράστασης. Πρόκειται για ένα συλλογικό πρότζεκτ της ομάδας των ηθοποιών, της σκηνογραφικής ομάδας και του μουσικού της παράστασης, με τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Κυριακής Σπανού.
Χώρος: ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Διεύθυνση: Τοσίτσα 1
Κράτηση θέσεων: 69.72.084.659
Σκηνική σύνθεση – Σκηνοθεσία: Κυριακή Σπανού
Σκηνικά – κοστούμια: Απόστολος – Φωκίων Βέττας / Ολυμπία Σιδερίδου / Μάρθα Φωκά
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Βίντεο: Γιώργος Ζορμπάς
Παίζουν: Ελένη Ευθυμίου, Φρόσω Ζαγοραίου, Θέμης Μητρόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Σαμψων Φύτρος
Ο Πελεκάνος του Όγκουστ Στρίντμπεργκ
Άξονα της παράστασης αποτελεί η προσωπικότητα του συγγραφέα, όπως αυτή διαφαίνεται μέσα από το ίδιο το έργο αλλά και την αλληλογραφία του.
Δύο άνδρες ηθοποιοί ερευνούν θεατρικά τις ισορροπίες των οικογενειακών σχέσεων ενώ παράλληλα παίζουν με τις υποκριτικές ισορροπίες. Μακριά από τις δεσμεύσεις και τις επιταγές του φύλου εναλλάσσονται σε όλους τους ρόλους, καθώς βυθίζονται στον πυρήνα των σχέσεων και εφευρίσκουν αναπαραστατικούς τρόπους προκειμένου να αποκαλύψουν τα κωδικοποιημένα μυστικά του κειμένου και τις προθέσεις των ηρώων.
Πρόκειται για μια gender blind παράσταση που βάζει στο κέντρο τη συγκρουσιακή φύση (ή αλλιώς το γιατί και το πάντα) των ανθρωπίνων σχέσεων, καθώς επιχειρεί να φωτίσει τις σκέψεις, τις μνήμες και τις εξάρσεις των προσώπων του έργου αλλά και του ίδιου του συγγραφέα.
Θέατρο: Άνετον
Διεύθυνση: Παρασκευοπούλου 42,
Τηλ.:2310 869-869
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 10€
Φοιτητικό: 5€
Σκηνοθεσία: Σύλβια Λιούλιου
Μετάφραση: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία: Σύλβια Λιούλιου
Σκηνικά-κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική: Δημοσθένης Γρίβας
Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου
Βίντεο: Χρήστος Δήμας
Παίζουν: Λαέρτης Βασιλείου, Μιλτιάδης Φιορέντζης
Για αναφορές, δημοσιεύσεις και δελτία τύπου, μην ξεχνάτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο [email protected]