Πάμε Θέατρο: “Βυσσινόκηπος” | Είδαμε την παράσταση!
Βρίσκονται ήδη στην τρίτη παράταση και οι παραστάσεις ήταν sold out από την πρώτη κιόλας εβδομάδα που άρχισε να παίζεται…! Μάλλον η καλύτερη διαφήμιση είναι όντως αυτή από στόμα σε στόμα! Ένα κλασσικό έργο που αφορά μια οικογένεια αστών και το πόσο εύκολα μπορεί να χαθεί ένα σπίτι και μια περιουσία, ανεβαίνει σε ένα παλιό αρχοντικό, αυτό της Βίλας Καπαντζή που παραχωρήθηκε στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, καθώς τον τελευταίο χρόνο ο παλαιότερος θίασος της πόλης μετά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, παραμένει άστεγος. Αυτό ωστόσο δεν στάθηκε διόλου εμπόδιο στο δρόμο τους, παρά έδωσε αφορμή για νέες παραστάσεις!!
Η υπόθεση του έργου είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Η Λιουμπόβ Αντρέγιεβνα, ιδιοκτήτρια του Βυσσινόκηπου επιστρέφει στο σπίτι της μαζί με την κόρη της Άνιας μετά από έξι χρόνια, αφότου είχε φύγει. Ο λόγος; Ο εφτάχρονος γιός της είχε πνιγεί πριν έξι χρόνια στο ποτάμι και έτσι η καλύτερη λύση φάνταζε η απομάκρυνση από το σπίτι. Όταν επιστρέφει η άλλοτε αστή οικογένεια βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλά χρέη και την ορατή απειλή να χάσει το κτήμα της από πλειστηριασμό. Ο Λουπάχιν, απόγονος των υποτελών της οικογένειας της Αντρέγειβνα δίνει τη λύση: να κοπούν οι βυσσινιές και να ενοικιαστεί το οικόπεδο σε παραθεριστές. Το τι συμβαίνει στο τέλος θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας επί σκηνής!
Μια ιστορία λοιπόν μιας ξεπεσμένης αστής οικογένειας που ομοιάζει αρκετά με αυτήν της οικογένειας Καπαντζή και ένα αρχοντικό παρόμοιο με εκείνο το οποίο είχε στο μυαλό του ο Τσέχοφ όταν έγραφε το έργο κοντά στο 1900.Μια παράσταση που παίζεται σε όλους τους χώρους του ισογείου, αλλά και της εισόδου του αρχοντικού… Ένα σίγουρα επιβλητικό σκηνικό που δεν χρειάζεται καμία εξωτερική παρεμβολή για να δείξει ως τέτοιο…
Όσον αφορά το κομμάτι των ερμηνειών, η Έφη Σταμούλη στο ρόλο της ως Αντρέγιεβνα κατάφερε να πείσει απόλυτα για την θλίψη της για το χαμό του παιδιού της, για τον ξεπεσμό της οικογένειας αλλά και για την αγάπη της για τις βυσσινιές. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του Γιώργου Φράγκογλου ως Φιρς που επενεβαίνε καταλυτικά διαβάζοντας αποσπάσματα του έργου, ορίζοντας ουσιαστικά το τέλος της κάθε πράξης.
Ο Λουπάχιν, κατά κόσμον Μιχάλης Συρίοπουλος αποτελεί σίγουρα έναν από τους λόγους για να δεί κάποιος αυτήν την παράσταση. Είναι η δεύτερη φορά που τον βλέπω μέσα στη χρονιά και μάλιστα σε κάτι εντελώς διαφορετικό.. Είναι σίγουρο πάντως ότι ερμηνεύει με απόλυτη φυσικότητα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ήρωας ιδιαίτερα κατά το τέλος του έργου, όταν η οικογένεια φεύγει και ο ίδιος μένει πίσω θριαμβευτής… Ο Κυριάκος Δανιηλίδης, η Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου και ο Γιώργος Δημητριάδης, γνώριμοι του θιάσου της Πειραματικής απέδειξαν για μια ακόμη φορά την υποκριτική τους δεινότητα, χαρίζοντας απλόχερα το ταλέντο τους… Μια εξαιρετική παράσταση, για το αποτέλεσμα της οποίας συντέλεσαν όλοι και ο Στάθης Μαυρόπουλος, και ο Μάριος Μεβουλιώτης, και ο Ηλίας Παπαδόπουλος αλλά και οι γυναίκες της παράστασης Σοφία Βούλγαρη και Άννα Ευθυμίου.
Μια παράσταση που σίγουρα αξίζει να παρακολούθησετε αν βρείτε εισιτήρια!!! Μέχρι την Κυριακή 2 Ιουνίου!!!! Σπεύσατε!!!!
Διανομή
- Λιουμπόφ: Έφη Σταμούλη
- Γκάγεφ: Στάθης Μαυρόπουλος
- Βάρια: Σοφία Βούλγαρη
- Τροφίμοφ: Κυριάκος Δανιηλίδης
- Επιχόντοφ: Γιώργος Δημητριάδης
- Άνια: Άννα Ευθυμίου
- Πιστσίκ: Μάριος Μεβουλιώτης
- Γιάσα: Ηλίας Παπαδόπουλος
- Λοπάχιν: Μιχάλης Συριόπουλος
- Ντουνιάσα: Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου
- Φιρς: Γιώργος Φράγκογλου
Συντελεστές
- Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη
- Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου
- Σκηνικός χώρος: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα
- Σκηνικός χώρος: Ράνια Υφαντίδου
- Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα
- Κοστούμια: Ράνια Υφαντίδου
- Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Λαζαρίδου