Πόσο μας κοστίζει τελικά η Eurovision;
Με αφορμή τη συμμετοχή ή μη της Ελλάδας στον επερχόμενο διαγωνισμό της Eurovision, πολλοί έσπευσαν να δηλώσουν ότι, λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, οφείλει να απέχει. Το ίδιο εξάλλου έκανε και η Πορτογαλία. Παρ’ όλα αυτά, βλέπουμε ότι η Κύπρος αποφάσισε να συμμετάσχει και να βάλει στην άκρη τα οικονομικά της προβλήματα, αναγνωρίζοντας την σημασία του διαγωνισμού τόσο για το ίδιο το κρατικό κανάλι όσο και για τους τηλεθεατές του.
Και φτάνουμε να αναρωτιόμαστε, ποιο πραγματικά είναι το συμφέρον της ΕΡΤ και κατ’επέκταση της Ελλάδας από το πανηγυράκι που έχει ακούσει τα εξ’ αμάξης όλα αυτά τα χρόνια.
Η δημοσιογράφος Χριστίνα Γαλανοπούλου, γνώστρια του τηλεοπτικού ρεπορτάζ, εξηγεί στη Lifo με νούμερα τις αποδοχές της κρατικής τηλεόρασης από τη Eurovision: «Το “My Number One” της κ. Παπαρίζου κόστισε στην ΕΡΤ γύρω στα 900.000 ευρώ, όμως η πρωτιά της έφερε έσοδα της τάξεως των 2.230.000 ευρώ. Έναν χρόνο αργότερα, ο διαγωνισμός φιλοξενήθηκε στην Ελλάδα και μας στοίχισε 5.575.000 ευρώ (!), αλλά από χορηγούς, διαφημίσεις και άλλα τα έσοδα έφτασαν τα 7.280.000 ευρώ, δηλαδή το καθαρό κέρδος στο ταμείο της δημόσιας τηλεόρασης έφτασε τα 1.705.000 ευρώ».
Τα έξοδα-έσοδα παραμένουν περίπου τα ίδια και τις επόμενες χρονιές, με τη χειρότερη να είναι το 2007, όπου ό,τι δώσαμε πείραμε. Χαρακτηριστικό είναι ότι,το 2009, όταν ο Σάκης Ρουβάς είχε εκπροσωπήσει τη χώρα, πολλοί έκαναν λόγο για σπατάλη χρήματος, που δεν έφερε έσοδα. Τα έξοδα εκείνης της χρονιάς ήταν 1.200.000 € και τα έσοδα 3.000.000 €.
Η λογική για φέτος λοιπόν είναι ίδια με πέρσι. Ένας χορηγός θα αναλάβει όλα τα έξοδα. Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο χορηγός αυτός έχει ήδη βρεθεί, παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση επιμένει να περιμένει μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη, οπότε και θα παρθεί η τελική απόφαση.
Εν κατακλείδι, αν τελικά η Ελλάδα αποχωρήσει από το διαγωνισμό, οι λόγοι δε θα είναι πραγματικά οικονομικοί αλλά περισσότερο πολιτικοί, προς τέρψην του Ελληνικού φιλόμουσου αυτιού, που λατρεύει να διαμαρτύρεται για κάθε τι “στραβό”.