Συνέντευξη | Άγγελος Ανδρεάτος: «Αν ανοίξουν τα ραδιοφωνικά σύνορα και ξεκαλουπωθεί η μουσική βιομηχανία από τις κατευθυνόμενες γραμμές που ακολουθεί, η δισκογραφία θα ανακάμψει!»
Με αφορμή τις μουσικές του εμφανίσεις “Talk & Drink” που έχουν ξεκινήσει από Κυριακή 11 Ιανουαρίου, όπου ο ‘Αγγελος Ανδρεάτος μας προσκαλεί να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω σε ένα αφιέρωμα στα 90’s, με ξεχωριστές μουσικές επιλογές που κάνουν την κάθε Κυριακή μοναδική, έρχεται στο tralala.gr και μιλά για όλα.
Απαντά σε όλες τις ερωτήσεις μας, χωρίς κανένα δισταγμό τόσο για τις ιδιαίτερες εμφανίσεις του, όσο και για την αγάπη του για τη σύνθεση, τα talent shows, τη δισκογραφία, ενώ μας δίνει και μια ιδέα για τα μελλοντικά του σχέδια.
Ας αρχίσουμε με τις εμφανίσεις που ήδη έχεις ξεκινήσει στο “Talk & Drink” από Κυριακή 11 Ιανουαρίου και θα πραγματοποιείς κάθε Κυριακή. Ένα όμορφο πρόγραμμα που μας ταξιδεύει μουσικά στο παρελθόν. Πες μας λίγα λόγια για αυτό.
Πιστεύω ότι αποτελεί από τις πιο όμορφες μουσικές προτάσεις, που όπως φάνηκε από τα πρώτα κιόλας live στον όμορφο χώρο του “talk and drink”, δεν πέρασε απαρατήρητη και ο κόσμος ανταποκρίθηκε πέρα από κάθε προσδοκία!
Πώς προέκυψε σαν ιδέα το μουσικό αυτό πρόγραμμα, το μουσικό αυτό ταξίδι σε παλαιότερες επιτυχίες;
Με αφορμή την πρόσφατη διασκευή που έκανα στο τραγούδι του Χρήστου Κυριαζή στο “Ημεροβίγλι”, μαζί με τους συνεργάτες μου αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα party με τις μεγαλύτερες ελληνικές επιτυχίες της δεκαετίας του ’90.
Ποιες πιστεύεις είναι οι διαφορές της μουσικής δισκογραφίας σήμερα σε σχέση με τα τραγούδια της προηγούμενης δεκαετίας;
Υπάρχει μεγάλη διαφορά στον ήχο. Ενορχηστρικά και στιχουργικά τα τραγούδια ήταν πιο φυσικά και ο στίχος τους ήταν πιο άμεσος και απλός. Στη σύγχρονη ελληνική μουσική, οι παραγωγές είναι εμπλουτισμένες με περιττά ηχητικά εφέ, επηρεασμένα από τα δυτικά πρότυπα. Το γεγονός αυτό κάνει τα τραγούδια να χάνουν την ταυτότητά τους και να μοιάζουν όλα μεταξύ τους, κάτι που ίσως να προκαλεί δυσανασχέτηση στους ακροατές, ενώ ο στίχος είναι συγκεχυμένος.
Στο τελευταίο σου single, με τίτλο «Έχασες», συνεργάστηκες με τον Γρηγόρη Βαξαβανέλη στους στίχους και τον Σπύρο Μεταξά στην ενορχήστρωση και παραγωγή, ενώ η μουσική ήταν δική σου. Πες μας δυο λόγια για την συνεργασία σου αυτή.
Πρόκειται για δύο πολύ ταλαντούχα παιδιά με αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό τους και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έχω συνεργαστεί μαζί τους και ενώσαμε τις δυνάμεις μας.
Στη συνέχεια, θα ήθελα να μου πεις που βρίσκεσαι δισκογραφικά; Ετοιμάζεις κάτι καινούριο;
Το νέο μου τραγούδι είναι έτοιμο και θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα, σε παραγωγή και ενορχήστρωση του Sumka.
Ασχολείσαι με τη σύνθεση τραγουδιών, εκτός από την ερμηνεία, και μάλιστα έχεις δώσει τραγούδια και σε άλλους καλλιτέχνες. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος καλλιτέχνης που θα ήθελες να του δώσεις κάποιο τραγούδι σου;
Η σύνθεση είναι ένας τρόπος με τον οποίο εκφράζομαι και εξωτερικεύω πράγματα, όπως βιώματα, σκέψεις και καταστάσεις. Ένας από τους καλλιτέχνες που θα ήθελα να δώσω τραγούδι μου, είναι ο Πασχάλης Τερζής.
Θα ακολουθούσες ποτέ την πορεία αποκλειστικά του δημιουργού;
Ο τρόπος που βιώνω και αγαπώ την μουσική είναι πυρηνικός. Σύνθεση και ερμηνεία είναι αλληλένδετα. Αν αποκλείσω το ένα, μένει ημιτελές το άλλο. Εύχομαι η εξέλιξη μου, να με οδηγήσει κάποια στιγμή να ερμηνεύω τραγούδια που δημιουργώ μόνο εγώ και να παρουσιάζω ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που θα είναι απόλυτα δομημένο με την δική μου σφραγίδα .
Στην Ελλάδα σήμερα είναι γεγονός πως τα πράγματα στη μουσική δισκογραφία είναι δύσκολα, ειδικά για νέους καλλιτέχνες. Ποια είναι η γνώμη σου πάνω σε αυτό το θέμα;
Η εικόνα αυτή ισχύει εν μέρει. Όντως κρίση υπάρχει, όπως και σε όλους τους τομείς. Όντως τα πράγματα είναι δύσκολα. Αυτό όμως δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία για την εξυπηρέτηση κάποιων συμφερόντων, που σκοπό έχουν να διογκώσουν το πρόβλημα και να οδηγήσουν τα νέα παιδιά, που ασχολούνται με την μουσική, στην απογοήτευση και την απραγία, ώστε να εξακολουθούν να επιβιώνουν βίαια κάποιοι . Αν ανοίξουν τα ραδιοφωνικά σύνορα και ξεκαλουπωθεί η μουσική βιομηχανία από τις κατευθυνόμενες γραμμές που ακλουθεί, τότε σίγουρα η δισκογραφία θα ανακάμψει, θα υπάρξει παραγωγή και παρθενογένεση, θα δοθούν ευκαιρίες στα νέα και ταλαντούχα παιδιά του χώρου και μέσα από την κατ’ επέκταση ηθική κρίση που υπάρχει, θα ξεχωρίσουν και θα προοδευόσουν όσοι αξίζουν πραγματικά..
Όσον αφορά τα τηλεοπτικά talent shows, θα σκεφτόσουν να συμμετάσχεις σε κάποιο; Πιστεύεις πως βοηθούν στο να αναδειχτούν καλλιτέχνες και να βοηθηθούν στο νέο τους ξεκίνημα;
Τα talent shows όταν πρωτοεμφανίστηκαν στο τηλεοπτικό κοινό, επειδή ήταν κάτι καινούργιο εκπλήρωναν, κατά την γνώμη μου, στο έπακρον τον σκοπό τους και την ανάδειξη νέων ταλέντων που έκαναν μια πορεία. Η πληθώρα όμως πλέον τέτοιων εκπομπών, θεωρώ πως έχει σαν αποτέλεσμα, να παραγάγει πολλά πρόσωπα, πολλούς καλλιτέχνες που δεν μπορούν να αφομοιωθούν όλοι σε μια αγορά σαν την δική μας… Γι’ αυτό τον λόγο δεν θα συμμετείχα σε κάτι αντίστοιχο.
Ύστερα από το πέρας των εμφανίσεών σου στο “Talk & Drink” που θα σε βρούμε;
Ήδη βρίσκομαι σε συζητήσεις για μία δυνατή συνεργασία με μεγάλο όνομα επί σκηνής και πολύ πιθανόν να περιοδεύουμε μαζί το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα!
Τέλος, θα ήθελα να μου πεις δυο λόγια για τον Άγγελο Ανδρεάτο και πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα;
Εύχομαι να είμαι υγιής πάνω απ’ όλα για να μοιραστώ με το κοινό που με ακλουθεί, πολλά από τα μουσικά μου όνειρα και να έχω μία αξιοπρεπή εξέλιξη με σταθερά βήματα.
Συνέντευξη στην Ελένη Κεφαλληνού