Συνέντευξη | Argo: «Όταν γράψαμε το τραγούδι, δεν υπήρξε προσπάθεια σύνδεσης της τρέχουσας επικαιρότητας με το προσφυγικό ζήτημα»
Ο Βλαδίμηρος, η Χριστίνα, ο Κώστας, ο Αλέκος, η Μαρία και ο Ηλίας είναι οι Argo… μία δεμένη ομάδα μουσικών με μεράκι και πάθος για τη δουλειά τους που δηλώνουν έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, με σκοπό μία αξιοπρεπή εμφάνιση για την Ελλάδα στη Eurovision.
Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις τους, μιλούν αποκλειστικά στο tralala.gr και στη δημοσιογράφο Αθανασία Βογιάρη για το πως προετοιμάζονται ένα περίπου μήνα πριν το διαγωνισμό, τις αρνητικές κριτικές που δέχθηκαν αλλά και για το πως γράφτηκε το τραγούδι τους «Utopian Land».
Ας μην καθυστερούμε άλλο, διαβάστε όλα όσα μας είπαν αμέσως τώρα!!!
Καλησπέρα Argo, είναι μεγάλη μας χαρά που σας φιλοξενούμε στο tralala.gr! Συναντιόμαστε ένα, περίπου, μήνα πριν τη φετινή Eurovision και θέλω να μου πείτε με τι ακριβώς ασχολείστε αυτό τον καιρό.
Ασχολούμαστε με εντατικές πρόβες προκειμένου να καταφέρουμε μια πολύ δυνατή σκηνική παρουσία στη Στοκχόλμη!
Δουλεύετε χρόνια πάνω στη μουσική; Πως ξεκίνησε ο καθένας σας να ασχολείται μαζί της;
Προερχόμαστε από οικογένειες μουσικών άρα ήταν εν μέρει αναμενόμενο να «κολλήσουμε» το μικρόβιο. Οι παππούδες και οι γονείς μας έπαιζαν διάφορα όργανα, όπως λύρα, πιάνο και κιθάρα κι είχαν συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Έτσι λοιπόν κι εμείς μεγαλώσαμε σε ένα αμιγώς μουσικό περιβάλλον.
Πώς δημιουργήθηκαν οι Argo; Ποιος είχε την ιδέα και πόσο εύκολα δέσατε μεταξύ σας;
Οι Argo είναι η συνέχεια των Europond, ενός group που είχαμε από τα εφηβικά μας χρόνια. Με την πάροδο των χρόνων, κάποια μέλη έφυγαν και κάποια νέα μέλη προστέθηκαν. Οι Argo δημιουργήθηκαν πριν λίγους μήνες και τα τέσσερα από τα μέλη τους, ανήκαν στους Europond.
Είστε ένα πολύ καινούριο μουσικό σχήμα. Σας φόβισε το γεγονός πως το πρώτο σας βήμα θα ήταν κάτι τόσο μεγάλο όπως η Eurovision;
Δεν μας φοβίζει κάτι. Φυσικά και έχουμε άγχος, αλλά είναι δημιουργικό άγχος!
Από την πρώτη στιγμή που δόθηκε στη δημοσιότητα το «Utopian Land», το τραγούδι με το οποίο θα ταξιδέψετε στη Σουηδία, τα σχόλια ήταν πολλά – θετικά και αρνητικά-. Πώς διαχειρίζεστε την αρνητική κριτική;
Oι κριτικές είναι καλοδεχούμενες, ειδικά στην περίπτωση που δεν είναι κακοπροαίρετες. Σαφώς και θα ακούσουμε και τα αρνητικά σχόλια, μαζί με τα θετικά αλλά και τις επισημάνσεις. Δεν πιστεύουμε ότι είμαστε τέλειοι ή ότι γράφουμε την τέλεια μουσική, άλλωστε αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εποικοδομητική κριτική μπορεί να σε κάνει καλύτερο σε όλα τα επίπεδα… καλύτερο άνθρωπο, καλύτερο επαγγελματία… Όμως είναι σημαντικό όλα να έχουν μια βάση καλής προαίρεσης!
Η ΕΡΤ με απευθείας ανάθεση σας εμπιστεύθηκε την εκπροσώπηση της χώρας μας στο διαγωνισμό της Eurovision. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από το 2009! Εάν σας είχε επιλέξει το κοινό μέσω ενός διαγωνισμού, θεωρείτε πως θα είχατε αποφύγει τυχόν αρνητικά σχόλια;
Πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία. Έχει αποδεχθεί και κατά το παρελθόν ότι πάντα υπάρχουν αρνητικά σχόλια για τα τραγούδια που μας εκπροσωπούν στη Eurovision, ακόμη κι αν έχουν επιλεγεί μετά από ψηφοφορία του κοινού.
Το τραγούδι σας συνδυάζει ελληνικό και ξένο στίχο, σύγχρονα και πιο παραδοσιακά στοιχεία, ενώ για πρώτη φορά θα ακουστούν στη σκηνή του διαγωνισμού τα ποντιακά. Περιγράψτε μου το πώς γεννήθηκε το «Utopian Land»…
Τα τραγούδια μας αντανακλούν βιώματα και ανησυχίες μας. Η μουσική μας φέρει έντονα το ποντιακό στοιχείο, λόγω και της καταγωγής μας φυσικά. Το ζητούμενο ήταν να γραφτεί ένα τραγούδι αισιόδοξο που θα έδειχνε διεξόδους σε οποιοδήποτε σοβαρό ζήτημα μπορεί να αντιμετωπίζει ο κάθε ένας από εμάς. Θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα ότι το ιδεατό και το ιδανικό, δεν είναι ανέφικτο.
Κατάγεστε από το Σοχούμι της Γεωργίας, τη Ρωσία αλλά και την Τραπεζούντα. Τι ρόλο έπαιξε η καταγωγή σας στο δημιουργία του τραγουδιού;
Είναι προφανές ότι η ποντιακή καταγωγή μας επηρεάζει και τη μουσική που δημιουργούμε, γιατί όπως προαναφέραμε η μουσική μας αντανακλά και τα βιώματα μας.
«We are the rise in the rising sun, dance with us and have some fun… We are the rise in the rising sun, join with us for a Utopian Land…» Τελικά είναι πολιτικά φορτισμένοι οι στίχοι σας;
Καθόλου! Η μουσική μας αντανακλά φυσικά τις ανησυχίες μας, όμως όταν γράψαμε το τραγούδι, δεν υπήρχε προσπάθεια σύνδεσης της τρέχουσας επικαιρότητας με το προσφυγικό ζήτημα. Σαφώς το συγκεκριμένο θέμα μας αγγίζει ιδιαιτέρως, καθώς είμαστε απόγονοι μαρτύρων προσφυγικών κρίσεων λόγω της καταγωγής μας απ’ τον Πόντο, όμως το ζητούμενο δεν ήταν να γραφτεί ένα τραγούδι για την προσφυγική κρίση. Θέλαμε να γράψουμε ένα τραγούδι αισιόδοξο που θα έδειχνε διεξόδους από οποιοδήποτε σοβαρό ζήτημα μπορεί να αντιμετωπίζει ο καθένας από εμάς.
Υπάρχει κάποιο μήνυμα που επιθυμείτε να περάσετε στους Ευρωπαίους πάνω από τη σκηνή της Eurovision;
Όλοι μαζί, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά, μπορούμε να πετύχουμε κάτι ιδανικό! Αρκεί μονάχα να παλέψουμε και να μην χάσουμε το δρόμο που θα μας οδηγήσει, μέσα από την ανατολή του ηλίου, στον τελικό, ιδανικό μας προορισμό.
Από την επίσημη παρουσίαση του τραγουδιού και μετά ήταν μηδαμινές τόσο οι εμφανίσεις, όσο κι οι συνεντεύξεις σας στα Μέσα. Γιατί επιλέγετε να απέχετε;
Δεν επιλέγουμε την αποχή μας από τα Μέσα Ενημέρωσης. Το πρόβλημα είναι η απόσταση από την Αθήνα, όπου εδρεύουν και οι περισσότεροι οργανισμοί media. Όπως γνωρίζετε, μένουμε στη Θεσσαλονίκη και είναι αρκετά δύσκολο να βρεθούμε σε κάποιο τηλεοπτικό studio εκπομπών με βάση την Αθήνα.
Την επιμέλεια την εμφάνισής σας έχει αναλάβει η πολύπειρη στη Eurovision, Μαρία Λυραράκη. Διαβάσαμε, επίσης, πως μαζί σας στη σκηνή θα έχετε τον χορευτή Βασίλη Ρόξενο. Πως προέκυψε αυτή η ιδέα; Και ποιος από τους έξι θα μείνει εκτός stage;
Η Μαρία Λυραράκη είναι υπεύθυνη για την κινησιολογική μας εμφάνιση on stage. Συζητάμε μαζί της διάφορα σενάρια που σαν βάση έχουν το πώς θα καταφέρουμε να έχουμε μια πολύ καλή σκηνική παρουσία για να ενισχύσουμε με τον καλύτερο τρόπο την εμφάνιση μας, αφού στόχος μας είναι μια πολύ καλή θέση στη Eurovision. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της διοργάνωσης, επί σκηνής μπορούν να βρίσκονται έως 6 άτομα. Aν λοιπόν αποφασιστεί ότι θα βελτιωθεί η εμφάνισή μας με την προσθήκη κάποιου χορευτή, θα το κάνουμε σίγουρα. Δεν έχουμε όμως ακόμη καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο.
Ποιο θα είναι το γενικότερο concept της εμφάνισής σας; Μπορείτε να μας αποκαλύψετε κάτι ακόμα γι’ αυτήν;
Δυστυχώς δεν μπορούμε να σας αποκαλύψουμε κάτι σχετικά με την εμφάνισή μας στην παρούσα φάση. Το μόνο που μπορούμε να εγγυηθούμε είναι ότι θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό!
Και οι σαράντα τρεις συμμετοχές του φετινού διαγωνισμού έχουν ήδη ανακοινωθεί. Έχετε ακούσει κάποιες από αυτές; Ποιες σας άρεσαν και ποιες «φοβάστε»;
Υπάρχουν πολλές δυνατές συμμετοχές και φέτος! Μας άρεσαν πολύ τα τραγούδια της Αυστραλίας και της Ισπανίας, καθώς και της Κύπρου. Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους.
Τα γραφεία στοιχημάτων φέρνουν την Ελλάδα περίπου στην τριακοστή θέση και συνεπώς εκτός τελικού. Σας προσδίδει άγχος το γεγονός αυτό;
Δεν λαμβάνουμε υπόψη τα στοιχήματα αυτά κι έτσι δεν μας αγχώνουν. Πολλές φορές στο παρελθόν έχουν πέσει έξω και άρα δεν αξίζει να τα προσέξουμε.
Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, τι πιστεύετε πως θα έχετε αποκομίσει από τη συμμετοχή σας στη Eurovision;
Η εμπειρία της Eurovision θα είναι για εμάς μια πολύ σημαντική προσθήκη στη «φαρέτρα» μας. Θα έχουμε κι εμείς μια θέση μεταξύ των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό της Eurovision, ανά τα χρόνια.
Μετά το τέλος του διαγωνισμού, οι Argo θα συνεχίσουν να υπάρχουν; Τι προγραμματίζετε για τη συνέχεια;
Φυσικά και θα συνεχίσουν να υπάρχουν! Απλώς προς το παρόν είμαστε προσηλωμένοι στη Eurovision και δεν ασχολούμαστε με τίποτε άλλο.
Και τέλος, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες του tralala.gr αλλά και στους φίλους της Eurovision που έχουν ήδη αγκαλιάσει τη συμμετοχή σας;
Όλοι μαζί, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά, μπορούμε να πετύχουμε κάτι ιδανικό. Σας θέλουμε όλους κοντά μας για να περάσει αυτό το αισιόδοξο μήνυμα και να φτάσει σε όλους. Σας ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για τη στήριξη σας και η θετική σας ενέργεια, η οποία μας βοηθά να πιστέψουμε ότι τίποτα δεν είναι ανέφικτο. Ραντεβού στη Στοκχόλμη!
Συνέντευξη στην Αθανασία Βογιάρη