Συνέντευξη| Ηλίας Μακρίδης: «Για μένα, η μοναδική μου «μούσα» είναι ο στίχος που έχω μπροστά μου και καλούμαι να υπηρετήσω».
Ο Ηλίας Μακρίδης έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες,καθένας με τις δικές τους προσωπικές μουσικές καταβολές όπως ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου αλλά και ο Πασχάλης Τερζής, είναι μερικοί μόνο από αυτούς που εμπιστεύτηκαν το συνθετικό του ταλέντο. Ο ίδιος αυτό το διάστημα,ετοιμάζει τον δίσκο του «Όταν έκανα ευχές» που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα με μεγάλο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.
Το tralala.gr είχε την ευκαιρία να μιλήσει με το ταλαντούχο Ηλία Μακρίδη για όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή του, μεταξύ άλλων για την μουσική που γράφει, τις μουσικές επιρροές του αλλά και για τις συνεργασίες του ως τώρα, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που «θίξαμε».
Όλα όσα μας αποκάλυψε στη συνέντευξη που ακολουθεί.
Κύριε Μακρίδη σας καλωσορίζουμε στο Tralala.gr .Μιλήστε μας για την μουσική που παίζετε, πώς θα την περιγράφατε;
Σας ευχαριστώ. Καλώς σας βρήκα…Σαν είδος μουσικής, θα έλεγα έντεχνη-ρόκ. Άν και σαν μουσικός, έχω πολλές ανησυχίες ,με την γραφή μου ακουμπώ και σχετίζομαι με πολλά είδη τελικά. Μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο, θα την χαρακτήριζα ως «μουσική της ψυχής». Την αλήθεια μου γράφω. Νομίζω ότι αυτό είναι εμφανές ακόμα και σε ανθρώπους που δεν το γνωρίζουν. Αλλά η μουσική είναι η πιο λαϊκή τέχνη. Δεν χρειάζεται να την «ξέρεις»….Αρκεί να αισθάνεσαι..
Τι πιστεύετε ότι αγγίζει πιο πολύ το κοινό και συγκινείται πιο εύκολα… Η μουσική ή οι στίχοι;
Ως «εγωιστής» μουσικός, που υπήρξα παλιά, νόμιζα ότι η μουσική είναι το πάν. Όχι, δεν είναι. Εμείς οι Έλληνες έχουμε αυτή τη συγκλονιστική γλώσσα που μπορείς να πείς τόσα πράγματα με τόσους διαφορετικούς τρόπους. Λόγια τραγουδάμε και λόγια μας «τρυπάνε» τη καρδιά. Θα έλεγα ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό, κυριαρχούν οι στίχοι. Είναι αυτοί που πρωταγωνιστούν γιατί ταυτίζεσαι με αυτούς. Πονάς,κλαίς,γελάς.. Το ποσοστό αυτό αλλάζει βέβαια ανάλογα με το είδος-ύφος του κομματιού.
Από που εμπνέεστε μουσική… Πιστεύετε ότι για κάθε μουσικό υπάρχει μια «μούσα»;
Όχι δεν το πιστεύω. Δεν πρόκειται για νόμο. Μπορείς να εμπνευστείς από οτιδήποτε μέσα στην καθημερινότητα,είτε μικρό είτε μεγάλο. Για μένα τις περισσότερες φορές, η μοναδική μου «μούσα» είναι ο στίχος που έχω μπροστά μου και καλούμαι να υπηρετήσω.
Τι σας οδήγησε στη μουσική;
Δεν το γνωρίζω. Πιθανόν η μητέρα μου, όταν με πήγε στο ωδείο για πρώτη φορά, όταν ήμουν 6 χρονών.
Είχατε κάποια μουσική επιρροή στα πρώτα σας βήματα;
Το ωδείο για μένα ήταν μια μεγάλη πηγή γνώσης γιατί μου άνοιξε τον πολύ σημαντικό ορίζοντα της κλασσικής μουσικής, που εκείνη την εποχή κανείς δεν άκουγε. Ακόμα και σήμερα,« ξεκουράζω» τα αυτιά μου και την ψυχή μου, ακούγοντας κλασσικά κομμάτια. Θα ήθελα να προτρέψω τον κόσμο που δεν ακούει κλασσική μουσική,να δώσει ευκαιρίες στον εαυτό του να το κάνει και να ψάξει να βρεί «θησαυρούς». Έχει τόσους πολλούς εκεί. Σίγουρα κάποιος θα τον μαγέψει…
Είναι απαραίτητο για έναν μουσικό να έχει το « χάρισμα» για να αποκτήσει μια αξιόλογη επαγγελματική πορεία ή μπορεί να καλλιεργηθεί;
Το ταλέντο είναι σημαντικό αλλά και υπερτιμημένο. Η δουλειά και ο στόχος είναι το θέμα.
Ποιά είναι για σας η μεγαλύτερη «επιτυχία» στην μέχρι τώρα πορείας σας στο χώρο;
Η αποδοχή των τραγουδιών μου από τον κόσμο αλλά και από άλλους καλλιτέχνες. Έχω ακούσει τόσο όμορφα λόγια.. Αλλά εγώ αισθάνομαι ότι ακόμα δεν έχω κάνει τίποτα. Έχω μονοπάτι μπροστά μου να περπατήσω…
Υπήρξε κάτι που σας ενόχλησε στην μέχρι τώρα κριτική;
Όχι, δεν μπορώ να πώ κάτι τέτοιο. Άλλωστε και η αρνητική κριτική όταν έχει ουσία,είναι εποικοδομητική.
Υπάρχουν τραγούδια που με κακό στίχο έκαναν επιτυχία χάρη στη μουσική;
Σίγουρα ναί. Όπως φαντάζομαι και το αντίθετο.
Ποιές συνεργασίες ήταν οι σημαντικότερες στην μέχρι τώρα πορεία σας και ποιες θα θέλατε να πραγματοποιήσετε;
Όλες οι συνεργασίες μου, ήταν πολύ σημαντικές για μένα γιατί απ’ όλους έμαθα κάτι. Ήταν και είναι ένα κομμάτι της ζωής μου. Από τους Tsopana Rave, μεχρι τον Μάνο Ξυδούς,τον Μπάμπη Στόκα, τον Φίλιππο Πλιάτσικα,τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Βασίλη Παπακωσταντίνου,τον Πασχάλη Τερζή,τον Γιάννη Κούτρα,τον Κώστα Παρίσση,τη Φωτεινή Βελεσιώτου και τους Βιτρώ. Αλλά και από ποιητές, όπως ο «μεγάλος» Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Πάνος Σταθόγιαννης, ο Μιχάλης Παλλικαράκης,η Ντέπη Χατζηκαμπάνη. Όσο για το μέλλον….ναι. Έχω πολλά όνειρα ακόμα που θέλω να πραγματοποιήσω.
Υπήρξε κάποιο τραγούδι σας που να αδικήθηκε;
Ο χρόνος θα δείξει..
Τι έχουμε να περιμένουμε από σας από το καινούργιο σας άλμπουμ, “Όταν έκανα ευχές”;
Στο δίσκο αυτό,γινονται οι ευχές μου πραγματικότητα… Όπως λέει και ο τίτλος του.. Περιέχει δύο σπάνια ηχογραφήματα με τον Μάνο Ξυδούς, ‘’Χριστούγεννα θα είσαι εδώ’’ και ‘’Με τα μάτια των τσιγγάνων’’, στο οποίο συμμετέχει η μοναδική Φωτεινή Βελεσιώτου. Την δική του συμβολή δίνει επίσης ο Μπάμπης Στόκας, στο τραγούδι “Ανθίζουν τ’ άστρα” που γράψαμε με την Ν.Χατζηκαμπάνη. To τραγούδι συνοδεύεται απο ένα video clip-video art που σκηνοθέτησε ο Κώστας Τριπύλας. Ακόμα, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας συμμετέχει στο τραγούδι ‘’Λάσπωσαν τα παπούτσια σου’’,ενώ φωνητικά, οι Σουζάνα και Ελενη Βουγιουκλή, ο Κώστας Παρίσσης και η Άννα Χρυσάνθου δίνουν το δικό τους στίγμα. Ακόμη, ο Κώστας Παρίσσης συμμετέχει σ’ ένα τραγούδι που γράψαμε για τον πολύ καλό μας φίλο,Μάνο Ξυδούς και δικό μου «καλλιτεχνικό» νονό.Υπάρχουν δύο ακόμα τραγούδια που έχω κάνει με την πρώτη μπάντα μου, τους Βιτρώ και ένα τραγούδι σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, το ‘’Χρόνια Πολλά’’,ένα συγκλονιστικό τραγούδι το οποίο έχω αφιερώσει στον γιό μου. Νομίζω ότι και πολλοί άλλοι γονείς θα αισθανθούν έτσι, όπως αισθάνθηκα κι εγώ με αυτό το τραγούδι.
Συνέντευξη: Γιώτα Μπούκα