Συνέντευξη | Λεωνίδας Καγιάφας: “Η μουσική βρίσκεται παντού γύρω μας κι όποιος μπορεί να την “δει” τότε μπορεί και να εμπνευστεί”
Ο Λεωνίδας Καγιάφας έχει συνεργαστεί με μεγάλους και αξιόλογους καλλιτέχνες του χώρου όπως τον Γιώργο Νταλάρα, το Χρήστο Θηβαίο, τη Νίνα Λοτσάρη, τη Γλυκερία, το Δημήτρη Μπάση, τη Γιώτα Νέγκα, τη Μάρθα Φριτζιλα, το Ζαχαρία Καρούνη, τη Χαρά Κεφαλά και με την Εστουδιαντίνα Νεας Ιωνίας, ορχηστρικά παίζοντας στο Ηρώδειο καθώς και σε θέατρα και συναυλιακούς χώρους σε όλη τη Ελλάδα.
Ασχολείται τόσο με την ερμηνεία, όσο και με την σύνθεση τραγουδιών και μας μιλάει αποκλειστικά στο tralala.gr για το νέο του άλμπουμ, τις συνεργασίες του και πολλά ακόμα…
Ας ξεκινήσουμε με αφορμή την κυκλοφορία της πρόσφατης δισκογραφικής σου δουλειάς με τίτλο “Αληθινά”. Πως προέκυψε αυτός ο δίσκος;
Είναι μια δουλειά όπου την ετοιμάζαμε και επιμελούμασταν με την ομάδα μου το τελευταίο 1,5 χρόνο. Στοχεύσαμε στο pop/rock ύφος, προσθέτοντας μοντέρνα στοιχεία στην ενορχήστρωση και βγήκε αυτό το αποτέλεσμα που ακούσατε μέσα από πολύ δουλειά, υπομονή, επιμονή και πολύ αγάπη. Επίσης με μεγάλη μου χαρά θα σας παρουσιάσω το άλμπουμ “Αληθινά” την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου στις 22:00 στο KOOKOO Live Music Bar με αγαπημένους φίλους καλεσμένους απ’ τον χώρο της μουσικής που θα συμμετέχουν σε αυτή τη παρουσίαση.
Υπάρχει κάποιο τραγούδι που προσωπικά έχεις ξεχωρίσει λίγο παραπάνω γιατί το έχεις συνδέσει με κάποιο γεγονός ή στιγμή της ζωή σου;
Όλα τα τραγούδια του δίσκου μου τα αγαπώ το ίδιο. Είναι σαν παιδιά μας όπως λέμε οι συνθέτες. Τώρα αν θα μπορούσα να ξεχωρίσω παραπάνω κάποιο ίσως λίγο το “Σ’ ονειρεύομαι ξανά” γιατί είναι γραμμένο για δύο ιστορίες που ενώθηκαν σε ένα τραγούδι.
Τα περισσότερα από τα τραγούδια που περιλαμβάνει ο νέος σου δίσκος είναι σε στίχους και σύνθεση δική σου. Βλέπεις τον εαυτό σου περισσότερο στον ρόλο του δημιουργού ή του ερμηνευτή;
Νομίζω αγαπώ περισσότερο τη σύνθεση. Με βάζει σε μια άλλη διαδικασία. Να προβληματιστώ, να δουλέψω. Νομίζω μου ταιριάζει περισσότερο απ’ την ερμηνεία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μου αρέσει να ερμηνεύω. Απλά με τη σύνθεση βγάζεις σε ένα τραγούδι τα δικά σου στοιχεία, τα εσώψυχα σου, τις δικές σου εικόνες. Και τελικά νομίζω ότι αυτό είναι περισσότερο που σ’ αγγίζει.
Από που παίρνεις έμπνευση για τα τραγούδια που γράφεις;
Από τα πάντα. Από μια βόλτα που μπορεί να κάνω στο κέντρο της Αθήνας, από ένα καλημέρα που κρύβει τόση αλήθεια, από ένα σ’ αγαπώ, από την καθημερινότητα μου, από βιώματα δικά μου και κοντινών μου ανθρώπων. Η μουσική βρίσκεται παντού γύρω μας. Οποίος μπορεί να την “δει” τότε μπορεί και να εμπνευστεί.
Το ύφος που υποστηρίζεις είναι το rock. Θα δοκίμαζες να τραγουδήσεις κάτι διαφορετικό, όπως ας πούμε ένα λαϊκό τραγούδι;
Συνθετικά θα το δοκίμαζα και το ‘χω δοκιμάσει φυσικά. Μου αρέσει το καλό λαϊκό τραγούδι. Άλλωστε το πρώτο όργανο με το οποίο ήρθα σε επαφή με τη μουσική ήταν το μπουζούκι στην ηλικία των 6 ετών. Τώρα ερμηνευτικά δεν το νομίζω διότι θεωρώ ότι δεν ταιριάζει στη φωνή μου. Πρέπει να ξέρεις μέχρι που φθάνουν οι δυνατότητες σου και τα μουσικά σου όρια, ερμηνευτικά μιλώντας πάντα.
Το νέο σου άλμπουμ περιλαμβάνει μια διασκευή τραγουδιού του Αντώνη Βαρδή “Είμαι στους απ’ έξω” σε μια δική σου διασκευή και του Γιάννη Κώνστα. Πώς οδηγήθηκες στην απόφαση να γίνει διασκευή το συγκεκριμένο τραγούδι;
Ο Αντώνης Βαρδής ήταν και είναι για μένα ο μεγαλύτερος Έλληνας συνθέτης. Οι ενορχηστρώσεις του ήταν ανέκαθεν πολύ μπροστά για την εποχή, οι συνθέσεις του έχουν αφήσει ιστορία( η λεγόμενη Βαρδέικη σχολή, η στην κιθάρα το Βαρδέικο παίξιμο). Έχοντας γνωρίσει από κοντά τον Αντώνη Βαρδή το 2011, κρατούσα επαφή μαζί του από τότε και μιλούσαμε αρκετές φορές, είτε μου έδινε συμβουλές είτε άκουγε συνθέσεις μου. Το Φθινόπωρο του 2013 του έκανα μια κρούση σχετικά με το κομμάτι “Είμαι στους απ’ έξω” και του είπα ότι θέλω να το ξαναενορχηστρώσω και να το προσθέσω στον δίσκο που ετοιμάζω. Μου είπε ότι θέλει να ακούσει την ιδέα μου. Τελικά το ενορχηστρώσαμε με τον συνεργάτη μου τον Γιάννη Κώνστα. Το άκουσε, του άρεσε και μου έδωσε το ΟΚ. Μεσολάβησαν πολλά, όπως όλοι γνωρίζουμε και δυστυχώς δεν πρόλαβε να ακούσει τον δίσκο που βγήκε ένα μήνα μετά τον χαμό του. Αυτό το κομμάτι θα είναι για μένα οδηγός για το υπόλοιπο της ζωής μου καθώς και η θύμησή του.
Έχεις συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους και μεγάλους τραγουδιστές της ελληνικής δισκογραφίας. Τι είναι αυτό που κράτησες και σε βοήθησε στα βήματά σου στη μουσική σου καριέρα;
Ο κάθε καλλιτέχνης που συνεργάστηκα είχε κάτι να δώσει. Άλλοι μου μεταφέραν την ταπεινότητα, άλλοι την δυναμική, άλλοι το όραμα και τους στόχους, άλλοι πάλι τίποτα. Μεγαλύτερο σχολείο για έναν νέο καλλιτέχνη δεν υπάρχει απ’ το να βρίσκεται δίπλα σε καταξιωμένους με ήθος και αγάπη για αυτό που κάνουν.
Έχεις επίσης πρωταγωνιστήσει στη θεατρική παράσταση “Αληκτώ” στο θέατρο “Ρένα Βλαχοπούλου” όπου υπέγραψες και τη μουσική της παράστασης. Σου αρέσει ο ρόλος της ηθοποιίας; Θα επέλεγες να το κάνεις ξανά αν σου γινόταν η πρόταση;
Ο ρόλος της ηθοποιίας ήταν ωραίος και πολύ ενδιαφέρον. Νομίζω όμως δεν μου ταιριάζει, όχι μόνο γιατί δεν είμαι ηθοποιός, αλλά κυρίως γιατί δεν νιώθω. Φυσικά αν μου γινόταν πρόταση να υπογράψω τη μουσική μιας παράστασης και έβλεπα ότι ήταν ένα ενδιαφέρον project θα το έκανα με μεγάλη μου χαρά. Ήταν ωραία εμπειρία για μένα και πολύ διαφορετική.
Είσαι ένας καλλιτέχνης που κάνει σταθερά βήματα στο μουσικό καλλιτεχνικό στερέωμα. Θα επέλεγες να συμμετέχεις σε κάποιο talent show; Αν ναι, γιατί;
Ανέκαθεν μου γίνεται αυτή η ερώτηση. Εγώ προσωπικά δε θα πήγαινα σε talent shows γιατί θεωρώ ότι οι υπεύθυνοι τέτοιων προγραμμάτων στοχεύουν περισσότερο στη τηλεθέαση και τα νούμερα και λιγότερο στη μουσική. Για παράδειγμα με ενοχλεί το γεγονός το ότι τα τραγούδια δεν παίζονται ολόκληρα αλλά κόβονται και παίζει ένα μέρος τους. Ο κάθε συνθέτης και στιχουργός έχει δώσει κάποια στοιχεία στο τραγούδι του. Είναι αμαρτία να μην ακούγεται ολόκληρο. Φυσικά δεν κρίνω κανένα που πάει να το δοκιμάσει. Πολλοί φίλοι μου το έχουν κάνει και τους έχω στηρίξει. Απλά μιλάω για μένα πως το βλέπω.
Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που δεν έχεις συνεργαστεί, αλλά θα το ήθελες;
Θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ με την Χαρούλα Αλεξίου, την Δήμητρα Γαλάνη και Ελένη Βιτάλη από γυναίκες και από άντρες καλλιτέχνες τον Φοίβο Δεληβοριά, Xρήστο Δάντη και φυσικά να είχα περισσότερο χρόνο με τον Αντώνη Βαρδή. Ερμηνευτικά και συνθετικά μιλώντας.
Πώς πιστεύεις ένας νέος καλλιτέχνης μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες του επαγγέλματος; Ποιες είναι οι συμβουλές που θα του/της έδινες;
Θέλει πολύ δουλειά. Όσο ταλέντο και να σου ‘χει δώσει ο Θεός χωρίς δουλειά, θα παραμείνεις πάντα ένα ταλέντο. Οπότε δουλειά, υπομονή, επιμονή, θάρρος και μερικές φορές θράσος. Φυσικά μεγάλος παράγοντας είναι και η τύχη στην οποία εγώ πιστεύω πολύ. Η συμβουλή που δίνω είναι “με όσα ψυχικά αποθέματα σας έχουν μείνει κυνηγήστε να κάνετε αυτό που αγαπάτε όσο μακρινό και αν φαίνεται στα μάτια σας. Τουλάχιστον θα ξέρετε ότι προσπαθήσατε και δεν μείνατε με τα χέρια σταυρωμένα!”
Συνέντευξη: Ελένη Κεφαλληνού