Συνέντευξη | Σοφία Κουρτίδου: “Αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα, ας αλλάξουμε το μάτι που τη βλέπει.”
Μία γυναίκα με ταπεραμέντο διαφορετικό από τα συνηθισμένα κι εκρηκτική προσωπικότητα μπαίνει σιγά σιγά πιο δυναμικά στο επίκεντρο της μουσικής βιομηχανίας με τον δικό της τρόπο. Πρωτότυπα τραγούδια συμπληρώνουν την μικρή μέχρι στιγμή δισκογραφία της, ενώ δεν σταματάει να μας παρουσιάζει νέα πράγματα σε οποιοδήποτε κλάδο, όπως αυτόν της τηλεόρασης. Λιτή και περιεκτική μοιράζεται μαζί μας τα μελλοντικά της σχέδια, αλλά και πράγματα και απόψεις που δεν γνωρίζαμε γι’ αυτήν, ενώ αυτή την περίοδο θα μπορέσεις να την απολαύσεις στο “Ρυθμός Stage” για δύο μοναδικές μουσικές παραστάσεις.
Δείτε, λοιπόν, τι δήλωσε αποκλειστικά στο tralala.gr η Σοφία Κουρτίδου στην συνέντευξη που ακολουθεί:
Καλησπέρα Σοφία! Σε καλωσορίζουμε στο tralala.gr. Αυτή την περίοδο σε συναντάμε στο “Ρυθμός Stage” για δύο παραστάσεις. Τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε από εσένα;
Θα ακούσετε μουσική, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει. Από Βαμβακάρη μέχρι Portishead και από ρεμπέτικα μέχρι live looping και ανέκδοτο δικό μου υλικό. Όλα αυτά φυσικά με έναν κοινό παρονομαστή, το ενορχηστρωτικό ύφος.
Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε και η διασκευή σου πάνω στο “Ne me quitte pas” με ελληνικό τίτλο “Κυτταρίτιδα”. Εμείς γελάσαμε πολύ, ομολογώ. Μίλησέ μας λίγο γι’ αυτό.
Το τραγούδι αυτό το έγραψα φυσικά με χιουμοριστική διάθεση, αλλά στην πραγματικότητα θίγει ένα πολύ σοβαρό θέμα και δεν μιλάμε για άλλο από τα ουτοπικά γυναικεία πρότυπα που προβάλλονται από τα Μέσα. Είναι ο δικός μου τρόπος να υποστηρίξω πως κάθε σώμα είναι όμορφο μέσα από τη διαφορετικότητα του.
Στα τελευταία σου εγχειρήματα ανήκουν και τα τραγούδια “Το σκουφί” και “Το κουκούτσι”. Αλήθεια, από πού προέρχονται οι ιδέες των τραγουδιών σου, δεδομένου ότι είναι αρκετά πρωτότυπα και ιδιαίτερα;
“Το Σκουφί” και “Το Κουκούτσι” ανήκουν σε μια σειρά τραγουδιών με τίτλο “Μικρόγειος” που θα κυκλοφορήσει σύντομα ένας αγαπημένος μου φίλος και συνεργάτης, ο Απόστολος Καλτσάς. Ένας από τους λόγους που χαίρομαι πολύ που συμμετέχω σ’ αυτή τη δουλειά είναι ότι πραγματεύεται την έννοια του μικρού. Για αυτό μιλώ και στα περισσότερα δικά μου τραγούδια. Οι πιο σπουδαίες ιστορίες μπορεί να κρύβονται στο δρόμο για το μέτρο ή το φούρνο της γειτονιάς.
Πρόσφατα σε είδαμε και σε ρόλο παρουσιάστριας. Θα μπορούσαμε να σε δούμε και σε ρόλο σκηνοθέτη; Πώς θα σου φαινόταν η ιδέα να μας παρουσιάσεις κάτι αποκλειστικά δικό σου;
Μου αρέσει συνεχώς να μαθαίνω νέα πράγματα και να ανακαλύπτω καινούριες πτυχές του εαυτού μου, αλλά πιστεύω πως είναι σημαντικό να εξειδικεύεται ο καθένας στον τομέα του.
Μίλησέ μας για την εμπειρία σου στο “Fame”. Τι αποκόμισες από αυτό; Θα ήθελες να κάνεις ξανά κάτι αντίστοιχο;
Ήταν μια από τις πιο όμορφες και έντονες εμπειρίες. Υποδύθηκα το πιο τρελό πλάσμα της παράστασης και πέρασα τόσο υπέροχα που ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία πάλι σύντομα να κάνω κάτι αντίστοιχο.
Είσαι μία καλλιτέχνιδα που θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω “πολυμηχάνημα”. Πάντα θα βρεις κάτι να κάνεις. Οι δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις σε καταβάλουν; Ποια είναι η δική σου θεώρηση για όλο αυτό που ζούμε;
Πιστεύω αυτό που έχει πει ο Καζαντζάκης πως αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα, ας αλλάξουμε το μάτι που τη βλέπει. Είναι σημαντικό να βρίσκονται δημιουργικοί τρόποι να “ξεσπάμε”. Άλλωστε οι Έλληνες είμαστε ένας λαός που ανέκαθεν εξέφραζε τον πόνο του μέσα από τα τραγούδια.
Οι δύσκολες καταστάσεις που βιώνει η χώρα μας είναι οφθαλμοφανείς. Θεωρείς ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση της οικονομίας, αλλά και των αξιών που βιώνουμε;
Οι δύσκολες καταστάσεις μπορεί να αποτελούν έναυσμα για δημιουργία. Θεωρώ πως η κρίση είναι απλά το αποτέλεσμα. Αυτό που μας έφερε ως εδώ κι αυτό που πρέπει να αναθεωρήσουμε είναι η νοοτροπία μας.
Υπάρχει μία κλίση του κοινού πλέον προς το εναλλακτικό μουσικό είδος, χωρίς να αναιρείται το λαϊκό, που είναι εξίσου ισχυρό. Τι πιστεύεις πως οδήγησε σε αυτή την αλλαγή ή και εξέλιξη θα μπορούσαμε να πούμε;
Η μουσική είναι μια και το βρίσκω λίγο αστείο να προσπαθούμε συνεχώς να τη χωρίσουμε σε κατηγορίες. Ο κόσμος πλέον έχει γίνει πιο επιλεκτικός και αυτό δίνει κίνητρο σε κάποιους καλλιτέχνες ενδεχομένως να βρίσκουν ακόμη πιο δημιουργικούς τρόπους για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κόσμου.
Ποια είναι τα προσωπικά σου ακούσματα και ποιους καλλιτέχνες της νεότερης, αλλά και της παλαιότερης γενιάς θεωρείς αξιόλογους;
Δεν έχω συγκεκριμένα ακούσματα. Μπορεί να ακούω εντελώς διαφορετικού ύφους μουσική, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ίδιας μέρας. Πολλούς καλλιτέχνες θεωρώ αξιόλογους. Δεν θα ήθελα να κατονομάσω κάποιους και να αδικήσω κάποιους άλλους.
Θα σε ενδιέφερε να μας παρουσιάσεις μια ακόμα ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά; Υπάρχει τέτοια πρόβλεψη; Κι αν ναι, τι τραγούδια θα ήθελες να έχει ή έχει μέσα;
Το 2012 κυκλοφόρησε η πρώτη μου δισκογραφική δουλειά, με τίτλο “Περιπαθώς και ρουφηχτά” που είναι όλη σε δική μου μουσική στίχους και ενορχηστρώσεις. Έχω πολύ ανέκδοτο υλικό με ετερόκλητα μεταξύ τους τραγούδια που ελπίζω να καταφέρω να τα μοιραστώ σύντομα.
Συντάκτης: Ηλέκτρα Λήμνιου