Συνέντευξη | Τάνυα Νικολούδη: «Δεν έχω την ικανότητα να τραγουδήσω λαϊκό τραγούδι!»
Έχει ενδιαφέρον να διαβάσετε τι λέει η ίδια για τον εαυτό της αλλά και για τα πρώτα της βήματα…
Θα σε ταξιδέψω λίγο, ποια ήταν τα πρώτα σου ερεθίσματα στην μουσική και πως αποφάσισες ότι θέλεις να ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτό;
Τα πρώτα ερεθίσματα ήλθαν από την ίδια μου την οικογένεια και συνήθως ήταν οι μουσικές που έπαιζε το 3ο πρόγραμμα, όμως και η μουσική “βίβλος” της παιδικής μου ηλικίας, ο κατάλογος της ECM! Εφ’ όσον κατάλαβα πως η μουσική θα ήταν καθοριστική στη ζωή μου, σαν ψυχική ανάγκη πρωτίστως, αποφάσισα να την ακολουθήσω και σαν επάγγελμα. Πριν λίγο καιρό, κάποιος μου είπε πως οι μουσικοί θα έπρεπε να χαρίζουν την τέχνη τους και να αποτελεί ένα χόμπι και μόνο! Δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω με αυτό όμως ο παράγοντας “επιβίωση”, τουλάχιστον στην οργανωμένη κοινωνία που ζούμε, δεν επιτρέπει στον καλλιτέχνη να ζήσει, χαρίζοντας και μόνο την τέχνη του.
Σε τι φάση σε βρίσκουμε αυτή την περίοδο σε ότι αφορά τις εμφανίσεις σου;
Πρώτη εμφάνιση και παρουσίαση του cd μου “Los Eroticos”, θα γίνει στις 14 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Παρνασσός, μαζί με τον Μιχάλη Νικολούδη και τον τενόρο Ντίνο Καλύβα. Οι επόμενες παραστάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα.
Υπηρετείς την όπερα και το πιο έντεχνο κατά κάποιον τρόπο. Πόσο εύκολο είναι στην Ελλάδα να επιλέγει αυτού του είδους τη μουσική;
Κρίνοντας από την τελευταία εκπληκτική κίνηση της Λυρικής σκηνής (συγκεκριμένα στην Madam Butterfly) να ανοίξει το Ηρώδειο στην prova generalle προς ανθρώπους που δυσκολεύονταν να πληρώσουν ένα κανονικό εισιτήριο και βλέποντας το Ηρώδειο να γεμίζει ασφυκτικά, θα έλεγα πως το κοινό αυτής της μουσικής είναι μεγάλο, εκλεκτό και οι λόγοι που μέχρι τώρα δεν είχε φανεί αυτό ήταν ο οικονομικός διαχωρισμός που συνέβαινε (και συμβαίνει ακόμα) , ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα, ή όχι, να αγοράσουν ένα εισιτήριο για να παρακολουθήσουν μια όπερα. Ο Έλληνας έχει την κουλτούρα και το επίπεδο για αυτό το είδος της μουσικής, αρκεί να είναι ο χώρος πιο “προσβάσιμος” σε αυτόν.
Έχεις σκεφτεί μελλοντικά να αλλάξεις ύφος και να δοκιμαστείς σε κάτι πιο λαϊκό;
Όχι, γιατί δεν έχω την ικανότητα να τραγουδήσω λαϊκό τραγούδι! Δεν θα έπειθα τον ακροατή
Γενικότερα, ποια είναι η δική σου άποψη στον διαχωρισμό που γίνεται ανάμεσα σε «ποιοτική» και «εμπορική» μουσική;
Δεν διαχωρίζω τη μουσική σε ποιοτική ή εμπορική. Για εμένα, υπάρχει η μουσική που μπορώ να ακούσω και η μουσική που δεν μπορώ να ακούσω! Ανεξαρτήτως εμπορικότητας, ή ποιότητας.
Είσαι νέα στο χώρο, πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι για έναν καλλιτέχνη εν καιρώ κρίσης να κάνει τα πρώτα του βήματα;
Όσο δύσκολο ή εύκολο είναι και για έναν αρχιτέκτονα που μόλις αποφοίτησε, να βρει δουλειά. Ο παράγοντας τύχη είναι καθοριστικός αλλά το ταλέντο είναι αυτό που θα κάνει κάποιον να ξεχωρίσει.
Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε το πρώτο σου άλμπουμ. Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτό. Γιατί ο κόσμος πρέπει να το ακούσει;
Το “Los Eroticos” είναι ένα άλμπουμ με μελοποιημένα ποιήματα των μεγαλύτερων Ισπανόφωνων ποιητών, από τον Μιχάλη Νικολούδη. Θεωρώ πως μετά από τα 20 τελευταία χρόνια που έχω την τύχη να “ζω στον πλανήτη μουσική” ωρίμασα αρκετά, ώστε να δώσω στον ακροατή την ευκαιρία να νιώσει μέσα από αυτές τις μουσικές, βαθειά, έντονα, γνωστά ή άγνωστα συναισθήματα και να ταξιδέψει εκεί που η μουσική τον οδηγεί.
Αυτός ο δίσκος έχει προδιαγραφές για εξωτερικό. Θα επεδίωκες μια τέτοια καριέρα σε άλλη χώρα;
Δεν υπάρχει καλλιτέχνης που να αρνείται καριέρα στο εξωτερικό (και όποιος το πει, θα είναι ένα μεγάλο ψέμα!) Δεν ενδιαφέρομαι για κάποια συγκεκριμένη χώρα αλλά για οποιοδήποτε τόπο υπάρχει κοινό έτοιμο να υποδεχθεί την τέχνη μου.
Σε πέντε χρόνια από τώρα, πώς θα ήθελες να εξελιχθεί η επαγγελματική σου πορεία;
Ανοδικά, όμως θα ήθελα να διαχωρίσω το οικονομικό κομμάτι της ανόδου που επιθυμώ από το καλλιτεχνικό. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η διάδοση της μουσικής, η άνοδος της τέχνης και η συνέχιση αυτής. Με όποιο κόστος!
Τέλος, θα ήθελα να μας πεις έναν καλλιτέχνη τον οποίον θαυμάζεις τόσο για την πορεία του όσο και για την προσωπικότητα του.
Ο Egberto Gismonti διότι καθόρισε τη μουσική μου εξέλιξη σαν πιανίστα και συνθέτρια.
Συνέντευξη στην Μαριλένα Χατζησυμεού