Συνέντευξη| Σταύρος Χαλιαμπάλιας: «Έμεινα εκστασιασμένος από το μεγαλείο της μουσικής και παραμένω μέχρι σήμερα λάτρης και “σπουδαστής” της»
Είναι νέος, ταλαντούχος και πανέτοιμος να χαράξει τη δική του μοναδική πορεία στη μουσική!
Ο λόγος για τον Σταύρο Χαλιαμπάλια, έναν νέο καλλιτέχνη με πολλά εφόδια και όρεξη για ιδιαίτερα μουσικά ταξίδια που θα μας χαρίσουν μια άλλη ατμόσφαιρα… πιο νοσταλγική!
Με αφορμή τη μουσική παράσταση με τίτλο “Τραγουδώντας μαζί…” που ετοιμάζεται να μας παρουσιάσει στη μουσική σκηνή Σφίγγα, την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου, ο καλλιτέχνης μιλά αποκλειστική στην Ελεάννα Καπάνταη και το tralala.gr για όλα!
Σε συναντάμε λίγο πριν το live σου στις 26 Δεκεμβρίου, στη μουσική σκηνή Σφίγγα. Σε τι φάση είσαι αυτόν τον καιρό; Ποια είναι τα σχέδια σου;
Αυτόν τον καιρό προσπαθώ να συμβαδίσω με το κλίμα της εποχής. Έχω λοιπόν μια άκρως γιορτινή διάθεση, είμαι χαλαρός και με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο για όλους τους ανθρώπους. Παρόλη την προσπάθεια όμως, η δουλειά δεν μ’ αφήνει να ξεφύγω αρκετά, ούτε να χαλαρώσω ιδιαίτερα. Βρίσκεται στα σκαριά λοιπόν η επικείμενη συνεργασία μου με τη Βουλγάρα τραγουδίστρια Smilyana Zaharieva, η οποία, τονίζω, είναι κάτοχος του ρεκόρ Guiness ως η πιο δυνατή mezzo-soprano φωνή παγκοσμίως και νιώθω ευτυχής γι’αυτό. Επιπλέον, εδώ και δύο μήνες, έχει κυκλοφορήσει το καινούριο μου τραγούδι με τίτλο “Άν ξέρει η νύχτα” σε μουσική δική μου και στίχους της Λίνας Δημοπούλου, την οποία ευχαριστώ θερμά για την τιμή αλλά και την εμπιστοσύνη που μου δείχνει, καθότι είναι η δεύτερη φορά που μου χαρίζει απλόχερα το ταλέντο της!
Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την μουσική; Ήταν κάτι που το ήθελες από μικρός;
Για να είμαι ειλικρινής η μουσική η ίδια ήταν αυτή που με καλούσε κοντά της. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου άκουγα μουσική στο ραδιόφωνο ή στο κασσετόφωνο τότε και ήταν αυτό που με σαγήνευε και με ευχαριστούσε. Έπειτα, στην ηλικία των εννέα περίπου χρόνων, ξεκίνησα να σπουδάζω τη Βυζαντινή μουσική για να κάνω το χατήρι της γιαγιάς μου που με παρότρυνε γι’ αυτό. Μετά απο αυτό, όλα άλλαξαν. Έμεινα εκστασιασμένος απο το μεγαλείο της και παραμένω μέχρι σήμερα λάτρης και «σπουδαστής» της.
Ποιες ήταν οι μουσικές επιρροές σου όταν ξεκίνησες να τραγουδάς; Έχουν αλλάξει από τότε;
Η βάση και οι αρχικές επιρροές μου όταν ξεκίνησα να τραγουδώ όπως καταλαβαίνετε είναι η Βυζαντινή και παραδοσιακή μας μουσική. Βέβαια έχω αλλάξει απο τότε, καθότι συνέχισα να σπουδάζω τη μουσική, να διερύνω τα μουσικά μου ακούσματα, να πειραματίζομαι σε νέα είδη και να αφουγκράζομαι τον κόσμο, την κοινωνία μας. Αλοίμονο αν κάποιος παραμείνει στάσιμος, ιδιαίτερα ένας που μόλις ξεκινά τη μουσική του διαδρομή. Χρειάζεται όμως επιμονή και υπομονή, σκληρή δουλειά και βοήθεια απο τους ειδικούς, όπως η δασκάλα μου της φωνητικής, Αμαλία Βίνος, που μαζί της μαθαίνω, δοκιμάζω και πειραματίζομαι σε νέα μουσικά μονοπάτια.
Με ποιον καλλιτέχνη θα ήθελες να έχεις την ευκαιρία να συνεργαστείς;
Η αλήθεια είναι οτι θα ήθελα να συνεργαστώ με πολλούς, καθόσον είναι πολλοί οι καλλιτέχνες που θεωρώ πρότυπα που θέλω να μοιάσω, τους σέβομαι και τους θαυμάζω. Το να ξεχωρίσω κάποιον ή καποιους απο αυτούς, νομίζω τους αδικεί όλους και δεν θα ήθελα να το κάνω αυτό.
Τι θα μας παρουσιάσεις στο live σου στη Σφίγγα;
Ένα πρόγραμμα που ακουμπά σε όλο το εύρος της ελληνικής δισκογραφίας, με επιλογές από τον Απόστολο Καλδάρα και τον Σταύρο Κουγιουμτζή, μέχρι τον Χρήστο Νικολόπουλο και τον Άκη Πάνου κι από την παράδοση μέχρι το σήμερα, δοσμένα με τη δική μου οπτική. Επιπλέον, το διανθίσαμε με τραγούδια απο την προσωπική δισκογραφία μου, που διαγράφουν ήδη τη δική τους πορεία στο πεντάγραμμο. Είναι λοιπόν ένα πρόγραμμα με τραγούδια αγαπημένα, που με καθαρό βλέμμα ατενίζουν τη ψυχή μας, ξυπνούν αναμνήσεις παλιές, αναμοχλεύοντας ανεκπλήρωτα όνειρα, πόθους και επιθυμίες. Θα σιγοτραγουδήσουμε μαζί και στο τέλος, πιο δεκτικοί για μια καλύτερη σχέση με τη μουσική και τον εαυτό μας, σας υπόσχομαι οτι θα φύγουμε χαρούμενοι, ευτυχισμένοι και πιο ανάλαφροι.
Σε ποιον θα έλεγες πως απευθύνεται το live που έχεις ετοιμάσει εσύ και οι συνεργάτες σου;
Σε οποιονδήποτε αγαπά, σέβεται και εκτιμά την καλή ελληνική μουσική και νομίζω πως είναι πολλοί αυτοί που την αντιμετωπίζουν έτσι.
Τι να σου ευχηθούμε μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε;
Να έχω υγεία όπως και εσείς και όλος ο κόσμος. Να συνεχίσω να ατενίζω με αισιοδοξία τη ζωή και ο κόσμος να συνεχίσει να με στηρίζει και να μου δείχνει έμπρακτα την αγάπη του, μιας και η δουλειά μου απευθύνεται σε αυτόν και χωρίς αυτή την αμφίδρομη σχέση τίποτε δεν μπορεί να έχει μέλλον.
Συνέντευξη: Ελεάννα Καπάνταη
Επιμέλεια: Αθανασία Βογιάρη