Στην παλιά μου την κασέτα: Sheryl Crow
Αμέτρητα βραβεία, επιτυχίες στα charts, συνεργασίες που έμειναν στην ιστορία και μια ροκ διάθεση συνθέτουν το βιογραφικό μιας τραγουδίστριας που θα ζήλευαν πολλές της γενιάς της. Μπορεί το όνομα της να παραπέμπει σε «κοράκι» αλλά έχει την φωνή «αηδονιού»… η Sheryl Crow μας πάει… Back to the 90’s.
Sheryl Crow
Η Sheryl Suzanne Crow γεννήθηκε στο Μισούρι από γονείς μουσικούς. Ο πατέρας της βιρτουόζος τρομπετίστας και η μητέρα της καθηγήτρια πιάνου. Η ίδια η Sheryl δηλώνει πλέον «πολυεπίπεδη» καλλιτέχνης. Τραγουδοποιός, μουσικός, παραγωγός, ηθοποιός αλλά και ακτιβίστρια είναι μόνο λίγα από τα πράγματα με τα όποια έχει καταπιαστεί στην μέχρι τώρα καριέρα της. Ποιος θα φανταζόταν πως από καθηγήτρια μουσικής σε δημοτικό σχολείο θα κατέληγε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 80 να κάνει τα backing vocals του Michael Jackson στην παγκόσμια περιοδεία του “Bad”; Και πως κατέληξε να φτάσει εκεί; Μα σαφώς από τα απίστευτα jiggles που δημιουργούσε για διάφορα διαφημιστικά spots στην τηλεόραση. Γρήγορα έγινε αντιληπτή από τους παραγωγούς του Jackson και ακόμα γρηγορότερα ετοιμάστηκε για να ανεβεί στην σκηνή μαζί του. Παράλληλα άρχισε να κάνει τα πρώτα της φωνητικά στα albums μεγάλων καλλιτεχνών όπως Stevie Wonder και Belinda Carlisle, πράγμα που την έφερε πιο κοντά με τον Kenny Loggins o οποίος την εμπιστεύτηκε και ηχογράφησε μαζί της το ντουέτο “I would do anything”!
Το 1992 κάνει την πρώτη της απόπειρα στην δισκογραφία αλλά δεν ήταν καθόλου επιτυχημένη. Το ομότιτλο album της δεν έγινε ποτέ αποδεκτό από κάποια δισκογραφική εταιρεία και έτσι διένειμε η ίδια αντίγραφα από κασέτες του σε διάφορα live της. Παραδόξως τα τραγούδια της, επιλέχτηκαν αργότερα από καλλιτέχνες όπως Celine Dion, Tina Turner και Wynonna Judd που τα ερμήνευσαν σε διάφορα album τους και της προσέδωσαν μια άλλη ιδιότητα στις δισκογραφικές εταιρείες, αυτή της συνθέτριας. Δεν χρειάστηκε όμως να παλέψει πολύ περισσότερο για να αποδείξει την αξία της. Το 1993 ο παραγωγός Hugh Padgham, μαγεμένος από την Crow, της δίνει την ευκαιρία που ζητούσε όλο αυτό το διάστημα. Λίγο καιρό μετά όλος ο κόσμος θα κρατούσε στα χέρια του ένα από τα καλύτερα debut-albums όλων των εποχών, το περιβόητο “Tuesday Night Music Club”. Τα δύο πρώτα singles του “Leaving Las Vegas” και “Strong enough” την βοήθησαν να ανέβει ραγδαία στις πρώτες θέσεις του Billboard, και αυτό ήτανε μόνο η αρχή….
1994 – Leaving Las Vegas
1994 – Strong enough
Το album «απογειώθηκε» όταν κυκλοφόρησε το τρίτο του single “All I wanna do” του οποίου η συγγραφή βασίστηκε πάνω στο ποίημα με τίτλο “Fun” του Wynn Cooper. Αυτό το τραγούδι έγινε και η αιτία για να κερδίσει η Sheryl διεθνή αναγνωσιμότητα και βραβεία. Μαζί με τα επόμενα singles “Run baby run”, “Can’t cry anymore” και “What can I do for you” το album έγινε πολύ-πλατινένιο σε όλο τον κόσμο και απέσπασε 3 βραβεία Grammy.
1994 – All I wanna do
http://www.youtube.com/watch?v=mJXHKlNPMIE
1995 – Run Baby Run
Το 1996 το δεύτερο album της με τίτλο το όνομα της επαναφέρει την Sheryl στα μουσικά δρώμενα και η επιτυχία που γνώρισε την καθιέρωσε στο χώρο εφόσον απέδειξε πως δεν ανήκε στην κατηγορία των “one hit wonders” της εποχής. Το album περιείχε τραγούδια που αναφέρονταν σε διάφορα κοινωνικά θέματα όπως την άμβλωση, τους άστεγους και τους πυρηνικούς πολέμους. Το πρώτο του single ήταν το τραγούδι “If it makes you happy” που εκτός από ένα τεράστιο airplay απέφερε στην ερμηνεύτρια άλλα δύο βραβεία Grammy και αμέτρητες πωλήσεις. Ακολούθησαν τραγούδια όπως “A change would do you good”, “Home” και το “Everyday is a winding road” που συμπεριλήφθηκε επίσης στα soundtracks των ταινιών “Erin Brockovich” και “Phenomenon”.
1996 – If it makes you happy
1996 – Everyday is a winding road
1997 – A change would do you good
Ένα χρόνο αργότερα δίνεται στην τραγουδίστρια η ευκαιρία να γίνει η επόμενη ερμηνεύτρια του τραγουδιού για την ταινία του James Bond με τίτλο “Tomorrow never dies”. Το τραγούδι έγινε μεγάλη παγκόσμια επιτυχία, ως είθισται, για τα main themes των ταινιών Bond και κέρδισε υποψηφιότητες τόσο για Grammy, όσο και για Χρυσή Σφαίρα αλλά ήταν δύσκολο να ανταγωνιστεί τον «τυφώνα» Celine Dion που την ίδια χρονιά «σάρωσε» κάθε μορφής βραβείο με το πασίγνωστο “My heart will go on” από την ταινία του James Cameron “Titanic”.
1997 – Tomorrow never dies
Εν έτη 1998 η Sheryl Crow μας παρουσιάζει το επόμενο album της με τίτλο “The Globe Sessions” και η ιστορία επαναλαμβάνεται, με πολύ υψηλές θέσεις στα charts και άλλα δυο βραβεία Grammys. Παράλληλα φήμες αρχίζουν να οργιάζουν για κρυφή σχέση που διατηρούσε με τον κορυφαίο τραγουδιστή Eric Clapton η οποία δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Παρολ’αυτά η πρώτη επιτυχία του album με τίτλο “My favorite mistake” πιστεύεται εντόνως πως αναφέρεται σε αυτό το δεσμό άσχετα αν η Crow ισχυριζόταν σε πολλές συνεντεύξεις της πως ήταν το «προϊόν» από παλιότερο χωρισμό με άλλον άντρα!
1998 – My favorite mistake
Το “The Globe Sessions” «γέννησε» συνολικά έξι επιτυχίες ανάμεσα στις οποίες ήταν τα τραγούδια “There goes the neighborhood”, “Anything but down”, “The difficult kind” και οι διασκευές “Mississippi” από το κλασσικό τραγούδι του Bob Dylan αλλά και το “Sweet child o’mine” των Guns & Roses που δημιουργήθηκε για να συμπεριληφθεί και στο soundtrack της ταινίας “Big Daddy” με τον Adam Sadler.
1998 – There goes the neighborhood
1999 – Sweet child o’ mine
http://www.youtube.com/watch?v=T4lSms1pokA
Το τέταρτο studio album της ήρθε το 2002 και είχε τίτλο “C’mon C’mon”. Ουσιαστικά το album ήταν μια «παρέλαση» συμμετοχών από μεγάλα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής όπως: Lenny Kravitz, Emmylou Harris, Don Henley, Stevie Nicks, Dixie Chicks, Liz Phair, Gwyneth Paltrow κ.α. που συνέβαλαν είτε μουσικά είτε με backing vocals σε όλα τα τραγούδια του. Μια πολύ έξυπνη κίνηση εκ μέρους της καλλιτέχνιδας που όμως της απέφερε μονάχα δύο singles. Τα τραγούδια “Soak up the sun” και “Steve McQueen”, με το πρώτο να «ανταμώνει» για άλλη μια φορά την κορυφή και να γίνεται ένα από τα πιο επιτυχημένα singles της από την εποχή του “All I wanna do”.
2002 – Soak up the sun
http://www.youtube.com/watch?v=7ivz7cqXHKc
Λίγο αργότερα όλες οι επιτυχίες της συλλέγονται για να συνθέσουν το πρώτο Greatest Hits album της, με τίτλο “The very best of Sheryl Crow”. 16 τεράστιες επιτυχίες της καθώς και μια νέα διασκευή στο “The first cut is the deepest” του Cat Stevens, έγιναν η αφορμή να πουλήσει τουλάχιστον 4 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στην Αμερική.
2003 – The first cut is the deepest
To remake της ταινίας “Alfie” του 2004 έφερε ένα από τα καλύτερα soundtracks των τελευταίων ετών, με ένα tracklist που ήταν υπογεγραμμένα από τα ονόματα των θρυλικών Mick Jagger και Dave Stewart καθώς και οι θηλυκές παρουσίες των Joss Stone, Katy Perry και σαφώς της Sheryl Crow. To ντουέτο της με τον Jagger στο τραγούδι “Old habbits die hard” έγινε μεγάλη επιτυχία αλλά όχι το ίδιο μεγάλη όσο η πρώτη version του που ήταν σε συνεργασία με την Stone. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια από τις πιο αξιοσημείωτες στιγμές της καριέρας της εφόσον το “Alfie” φιγουράρει σχεδόν σε όλες τις λίστες με αγαπημένα soundtracks, άσχετα αν δεν κατάφερε να αποσπάσει βραβεία ή τεράστιες πωλήσεις.
2004 – Old habits die hard (with Mick Jagger)
Ένα από τα πιο εμπορικά-αποτυχημένα albums της Sheryl ήταν το “Wildflower” του 2005. Τα singles “Good is good” και “Always on your side” δεν μπόρεσαν επ’ουδενί να επιφέρουν την επιτυχία που όλοι περίμεναν και έτσι η Crow επιστράτευσε τον μεγάλο τραγουδιστή Sting για να επανακυκλοφορήσει το δεύτερο single της με την πολύτιμη συνεισφορά του. Η μικρή επιτυχία που κατάφερε τελικά δεν ήταν αρκετή για να ανεβάσει τις πωλήσεις του album. Ένα χρόνο αργότερα το όνομα της θα εμφανιστεί για άλλη μια φορά σε soundtrack. Το τραγούδι “Real gone” για την ταινία κινουμένων σχεδίων “Cars” ήταν άλλη μια αποτυχία στα charts αλλά τεράστια για κάθε πιτσιρίκι που λάτρεψε την συγκεκριμένη ταινία.
2005 – Good is good
2006 – Always on your side (feat. Sting)
Η απόλυτη επαναφορά της έγινε το 2008 όταν κυκλοφόρησε το album “Detours”. O ήχος του θύμιζε έντονα εκείνο που είχε δημιουργήσει για το επιτυχημένο “The Globe Sessions”. Όλες οι κριτικές που ελάμβανε ήταν διθυραμβικές και οι επιτυχίες του album, “Shine over Babylon”, “Love is free” και “Now that you’re gone” την ανέβασαν για άλλη μια φορά σε αξιοπρεπείς θέσεις των charts. Οι δυσκολίες όμως για την Sheryl συνεχίστηκαν εφόσον την ίδια χρονιά διαγνώστηκε πως έπασχε από καρκίνο του μαστού. Το διάλειμμα στην καριέρα της ήταν πλέον επιβεβλημένο από τους γιατρούς της, αλλά η Sheryl Crow δεν το έβαλε ποτέ κάτω… και έτσι συνέχισε να πειραματίζεται μέχρι να βρει τον κατάλληλο «καινούριο της ήχο».
2008 – Love is free
Οι μουσικοί πειραματισμοί της Crow δεν σταμάτησαν εκεί. Το 2010 υιοθετεί ένα πιο vintage soulful ήχο που επενδύει με αυτόν ολόκληρο το album της “100 miles from Memphis”. H διασκευή στο “Sign your name” του Terence Trent D’Arby, καθώς και το single “Summer Day” το ανεβάζουν σε ικανοποιητικά επίπεδα πωλήσεων αλλά το απόλυτο highlight του εν λόγω LP ήταν η διασκευή που αφιέρωσε στον αδικοχαμένο «μέντορα» της Michael Jackson με την επιτυχία του “I want you back” από την εποχή των Jackson 5. Ένα χρόνο αργότερα συμμετέχει στο album “Born Free” του Kid Rock με το ντουέτο “Collide” που προστίθεται στις επιτυχίες της.
2010 – Sign your name
2011 – Collide (feat. Kid Rock)
Μόλις πριν από ένα “μικροσκοπικό” διάστημα το καινούριο τραγούδι της Sheryl Crow γίνεται πραγματικότητα και σαφώς για άλλη μια φορά με αναφερόμαστε σε ένα κομμάτι με… άποψη. Το “Woman in the White House” εκφράζει (όπως μαρτυράει και ο τίτλος του) την φεμινιστική διάθεση και συμπαράσταση της στις γυναίκες της αμερικάνικης πολιτικής. Το τραγούδι είναι ήδη διαθέσιμο στο itunes και ένα μέρος των πωλήσεων του θα πηγαίνει για φιλανθρωπικούς σκοπούς στους πρόσφατα πληγέντες από τον τυφώνα Sandy που χτύπησε την Ανατολική Αμερική. Η μεγάλη Sheryl Crow είναι και πάλι εδώ!!!!
2012 – Woman in the white house
http://www.youtube.com/watch?v=CD94__ItSMo
Το αστείρευτο ταλέντο της Sheryl Crow επισκίαζε για πάρα πολλά χρόνια μικρό-σκανδαλάκια και gossip που ενέπλεκαν το όνομα της. Η σοβαρότητα που επιδεικνύει όλα αυτά τα χρόνια στη μουσική σκηνή την διατηρούν στο «ύψος» της και σαφώς πολύ ψηλά στην συνείδηση των οπαδών της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ότι κυκλοφορεί όλα αυτά τα χρόνια στέφεται με τεράστια επιτυχία καθώς επίσης και από ένα «μάτσο» βραβεία που της το αναγνωρίζουν. Η Sheryl Crow είναι και θα είναι για πάντα μια από τις μεγαλύτερες pop-rock-country ντίβες που πέρασαν από την παγκόσμια μουσική βιομηχανία.
(+bonus video) Sheryl Crow & Michael Jackson
Sheryl Crow Discography
1993 – Tuesday Night Music Club
1996 – Sheryl Crow
1998 – The Globe Sessions
1999 – Live from Central Park
2002 – C’mon C’mon
2003 – The very Best of Sheryl Crow
2003 – Live from the Budokan
2005 – Wildflower
2007 – Hits & rarities
2008 – Detours
2008 – Home for Christmas
2010 – 100 miles from Memphis
Official “Sheryl Crow” website
Επιμέλεια: Θοδωρής Κολλιόπουλος