Στην παλιά μου την κασέτα: The Cranberries
Πότε στυφά, πότε ξινά και πότε τόσο γλυκά που δύσκολα θες να διώξεις την γεύση τους από το στόμα σου. Όπως ακριβώς είναι και η μουσική που μας έχει χαρίσει και ένα από τα πιο επιτυχημένα σχήματα που βγήκαν ποτέ από την Ιρλανδία και δεν είναι άλλοι από τους μοναδικούς… Cranberries!
The Cranberries
Όλα ξεκίνησαν όταν τα αδέρφια Noel και Mike Hogan θέλησαν να δημιουργήσουν το δικό τους συγκρότημα στο Limerick της Ιρλανδίας το 1990. Έτσι αφού είχαν και την ένθερμη συμμετοχή του φίλου τους και drummer, Fergal Lawler, αποφάσισαν να δημιουργήσουν τους “The Cranberry Saw Us”, όνομα που προέκυψε από ένα, ομολογουμένως ατυχές, λογοπαίγνιο για το “cranberry sauce”. Αυτό όμως που έλειπε από το σχήμα ήταν το πιο βασικό… δηλαδή η φωνή του. Τη θέση αυτή κάλυψε αρχικά ένας άντρας τραγουδιστής, ο Niall Quinn. O ιδιόμορφος τρόπος σκέψης του αλλά και η εκκεντρικότητα που συνήθιζε να δίνει στους στίχους του, έχρηζε τα τραγούδια τους πολλές φορές ακαταλαβίστικα έως… ακατάλληλα! Έτσι ο χρόνος που πέρασε μαζί με το group δεν ήταν και πάρα πολύς. Αμέσως μετά οι τρεις συνεργάτες ξεκίνησαν τις auditions προκειμένου να βρουν κάποιον-α με ιδιαίτερο φωνητικό αλλά και στιχουργικό ταλέντο. Την τελική απόφαση την πήραν όταν άκουσαν για πρώτη φορά την παράξενα-όμορφη και μελωδική φωνή μιας νεαρής τραγουδίστριας, φίλης της κοπέλας του Niall που τους κέρδισε κατευθείαν με το ταλέντο της. Έμενε μόνο να τσεκάρουν και το στιχουργικό της ταλέντο, και έτσι αφού της παρέδωσαν ένα demo με την μουσική τους, η Dolores O’Riordan, γύρισε την επόμενη μέρα με ένα σωρό από στιχάκια που αργότερα έγιναν ο «πυρήνας» μιας από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους. Αυτός ήταν ο τρόπος που δημιουργήθηκε το πασίγνωστο “Linger”!
Η δημιουργία του πρώτου τους demo προκάλεσε πραγματική αναστάτωση στις δισκογραφικές, μιας και όλες διεκδικούσαν ένα τέτοιο «μαργαριτάρι» κοντά τους. Αυτό ακούγεται ακόμα πιο λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως το demo περιείχε δύο από τα πιο όμορφα τραγούδια τους και μετέπειτα singles τους, το “Dreams” και το “Linger”. Αυτό που είναι ακόμα πιο αξιοθαύμαστο όμως, είναι πως και τα τέσσερα μέλη του group ήταν ακόμα στην εφηβεία όταν δημιούργησαν το demo αυτό! Τελικά η πρώτη υπογραφή έπεσε με την εταιρεία της Island Records που μέχρι τότε είχε αναδείξει τους, επίσης Ιρλανδούς και κορυφαίους ροκάδες, U2. Το συγκρότημα μετονομάστηκε σε Cranberries και κάπου μέσα στην άνοιξη του 1993 κατάφεραν να μας παρουσιάσουν την πρώτη τους ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά που έφερε ως τίτλο το εύλογο ερώτημα “Everybody else is doing it, so why can’t we?”. Τα δύο πρώτα singles ήταν, όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, τα προαναφερθέντα δύο τραγούδια που κατάφεραν να τους κάνουν κυριολεκτικά πασίγνωστους με το «καλημέρα» και να μετατρέψουν το album σε μια πολύ-πλατινένια επιτυχία που εύκολα «σκαρφάλωσε» στις υψηλότερες θέσεις των Ευρωπαϊκών charts αλλά και ως την 18η θέση του Billboard!
1992 – Dreams
1993 – Linger
Το 1993 επιστρέφουν με μια πιο “dark” διάθεση και σαφώς μια φωνητική υπέρβαση της Dolores, με περισσότερη σταθερότητα και αυτοπεποίθηση. To δεύτερο album τους είχε τίτλο “No need to argue” και οι στίχοι των τραγουδιών δεν αναλώνονται πλέον σε «έρωτες και αγάπες» αλλά σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα όπως τον πόλεμο, την φτώχεια, τον θάνατο, την απογοήτευση και τους οικογενειακούς δεσμούς. Περιέχει ακόμα και ποίηση από στίχους του William Butler Yeats και του ποιήματος του “No second story” που μελοποίησαν οι Cranberries στο τραγούδι “Yeat’s grave”. Το απόλυτο hit όμως του LP ήταν αναμφισβήτητα το πασίγνωστο “Zombie” που ακόμα και σήμερα παραμένει η μεγαλύτερη επιτυχία που σημείωσαν ποτέ! Οι στίχοι του αναφέρονται στα τρομοκρατικά χτυπήματα του IRA το 1993 που στοίχησαν την ζωή σε δύο μικρά παιδιά!
1994 – Zombie
Το “Ode to my family”, μια από τις πιο «ευαίσθητες» μπαλάντες που κυκλοφόρησαν ποτέ που έμελλε να γίνει η αμέσως επόμενη επιτυχία των Cranberries, καταφέρνοντας να συνεχίσει την παγκόσμια επιτυχία του “Zombie” στα charts, χωρίς βεβαίως να πλησιάζει τον ίδιο αριθμό σε πωλήσεις. Ακολούθησαν singles όπως το δυναμικό “I can’t be with you” και το “Dreaming my dreams” που έγιναν μεγάλα airplays αλλά είχαν αρχίσει να σημειώνουν μια φθίνουσα πορεία στις θέσεις των charts από αυτή των δύο προηγούμενων επιτυχιών του album.
1994 – Ode to my family
1995 – I can’t be with you
Συνολικά το “No need to argue” έφτασε σε πωλήσεις τον αστρονομικό αριθμό των 17 εκατομμυρίων αντίτυπων ξεπερνώντας τις 16 φορές που κατάφερε να γίνει πλατινένιο καθώς και την ανάδειξη του σε διαμαντένιο album από τις πωλήσεις του στην Γαλλία εφόσον μόνο εκεί κατάφερε να ξεπεράσει τουλάχιστον το ένα εκατομμύριο αντίτυπα! Στο τελευταίο single του album, “Ridiculous thoughts”, οι στίχοι της Dolores κάνουν σαφή αναφορά στα προβλήματα που τους δημιουργούσε ο βρετανικός τύπος, ο οποίος παρόλο που δεν «εκτιμούσε» το στυλ τους, τους αναδείκνυε πάντα στις υψηλότερες θέσεις των charts ακόμα και στην χώρα τους! Η απόλυτη, δηλαδή, διαστροφή που ερμηνεύτηκε από την πένα της Dolores ως το αιώνιο ρατσιστικό συναίσθημα που «τρέφουν» οι βρετανοί για τους ιρλανδούς! Στο video clip του τραγουδιού η Dolores πρωτο-λάνσαρε το μελαχρινό της look που διατηρεί μέχρι σήμερα, ενώ μαζί της συμμετείχε ένα από τα παιδιά θαύματα του Hollywood εκείνης της εποχής, ο Elijah Wood, ο-αργότερα-πασίγνωστος “Frodo” από τον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών».
1995 – Ridiculous thoughts
Το 1996 ακούμε το πρώτο single μέσα από το τρίτο album τους. To δυναμικό, με έντονες punk επιρροές, “Salvation” έρχεται να ξεσηκώσει τους απανταχού ροκάδες χαρίζοντας του μια αξιόλογη πορεία στα charts, που θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με αυτή του “Zombie” χωρίς όμως ποτέ να το ξεπερνά. Οι στίχοι του κάνουν λόγο για την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών και το ρεφρέν ουσιαστικά είναι το ξέσπασμα της Dolores για «Λύτρωση».
1996 – Salvation
Την ίδια χρονιά, και πριν «κοπάσει» η επιτυχία του “Salvation”, κάνει την εμφάνιση του το album “To the faithful Departed” που περιλαμβάνει επίσης πολλές επιτυχίες που το ανέδειξαν επίσης σε ένα από τα καλύτερα albums στην δισκογραφία των Cranberries. Οι νοσταλγικές του μπαλάντες “Free to decide” και “When you’re gone” συνεχίζουν την επιτυχία στα charts ενισχύοντας το album να φτάσει μέχρι την κορυφή όλου του κόσμου και να ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 10 εκατομμύρια αντίτυπα.
1996 – Free to decide
1996 – When you’re gone
Το 2002 το album επανακυκλοφορεί με την προσθήκη έξι ακυκλοφόρητων τραγουδιών και B-sides ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν: η συνεργασία της O’Riordan με τον μεγάλο τενόρο Luciano Pavarotti σε μια εκπληκτική εκτέλεση του “Ave Maria” αλλά και το τραγούδι “God be with you” που ερμήνευσε το 1997 για τις ανάγκες του soundtrack “The Devil’s Own” για την ομότιτλη ταινία με τους Harrison Ford και Brad Pitt. H πλοκή της ταινίας βασίζεται στην τρομοκρατική δράση του IRA πράγμα που δεν αφήνει την Dolores αδιάφορη, η οποία συνέθεσε ένα από τα καλύτερα τραγούδια που ακούσαμε ποτέ από την φωνή της, εμπλουτισμένο με παραδοσιακούς ήχους του κέλτικου βιολιού!
1997 – Dolores O’Riordan – God be with you (“The Devil’s own” soundtrack)
Κρατώντας πάντα την ίδια επιτυχημένη «γραμμή» οι Cranberries κυκλοφορούν τέσσερα χρόνια μετά το «προπομπό» single μέσα από το επόμενο album τους. Το “Promises” για άλλη μια φορά ενθουσιάζει τους fans που το αναδεικνύουν ξανά σε τεράστια επιτυχία, ενώ το video clip του γίνεται ένα από τα πιο πολύ-μεταδομένα των μουσικών καναλιών του κόσμου.
1999 – Promises
Το album με το παράξενο art-cover αλλά και τίτλο, “Bury the Hatchet” «χτυπάει» πολύ γρήγορα υψηλές θέσεις στα charts και πρόκειται για μια προσωπική επιτυχία της Dolores εφόσον είναι ένα album όπου έχει γράψει εξολοκλήρου τους στίχους και την μουσική η ίδια! Οι επιτυχίες που ακολουθούν είναι τρεις μπαλάντες που επιβεβαιώνουν πως το κοινό του group ενδιαφέρεται στο να τους ακούει περισσότερο σε πιο «έντονες» ερμηνείες. Τα “Animal Instinct”, “Just my imagination” αλλά και το “You and me” καταφέρνουν να ξεχωρίσουν ως singles αλλά να μην απογειώνονται στις θέσεις των charts πράγμα που αποδεικνύεται περίτρανα όταν το τελευταίο δεν κατάφερε να μπει σε κανένα top ανά τον κόσμο!
1999 – Animal Instinct
1999 – Just my imagination
Παρολ’αυτά το album έκανε συνολικά αρκετά καλές πωλήσεις, ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο αντίτυπα, και έγινε το τελευταίο studio album στην καριέρα των Cranberries που κατέκτησε την κορυφή των ευρωπαϊκών charts. Για την ιστορία αναφέρουμε πως το εξώφυλλο του album είναι δημιούργημα του Storm Thorgerson, υπεύθυνο για πολλά γνωστά άλλα covers που δημιούργησε για τους Pink Floyd, Led Zeppelin, Black Sabbath, Scorpions, Dream Theater, Muse κ.α.
2000 – You and me
Δυο χρόνια αργότερα οι Cranberries επανέρχονται με το album “Wake up and smell the coffee”. Η επιτυχία του δεν είναι η αναμενόμενη παρόλο που στην αρχή σημείωσε μια αξιοθαύμαστη πορεία στα charts, που μάλλον πήγαζε από τη πρότερη δόξα που ταυτιζόταν με το όνομα των Cranberries. Το πρώτο single με τίτλο “Analyse” ήταν και το μόνο που κατάφερε έστω και μια μέτρια πορεία στα charts σηματοδοτώντας την μετέπειτα, καθόλου-καλή πορεία του album.
2001 – Analyse
Άλλα δυο singles κυκλοφόρησαν επίσημα (“Time is ticking out” και “This is the day”) που όμως απέφεραν μηδενικές πωλήσεις και προφανώς συνέβαλαν και στην καθοριστική αποτυχία του album εφόσον πολύ γρήγορα χάθηκαν από το μουσικό προσκήνιο, ενισχύοντας τις φήμες για ενδεχόμενη αποχώρηση της Dolores από το group!
2002 – Time is ticking out
2002 – This is the day
Το 2002 και ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί η διάλυση του group κάνουν μια ύστατη προσπάθεια να αναγεννήσουν τον θρύλο των Cranberries δημιουργώντας το πρώτο επίσημο best of album τους. O τίτλος του ήταν “Stars: The best of 1992-2002” που όπως ομολογεί, ήταν ένα επετειακό album για μια «γεμάτη» δεκαετία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους. Στο album αυτό υπήρχαν και δύο ακυκλοφόρητα έως τότε τραγούδια καθώς και ένα καινούριο απ’όπου «βαφτίστηκε» και το album, δηλαδή το “Stars”.
2002 – Stars
Πέντε χρόνια μετά την διάλυση του group η Dolores O’Riordan επιχειρεί να κάνει την πρώτη της δισκογραφική απόπειρα με το album “Are you listening?”. Μέσα από το album αυτό ξεπήδησαν τα singles “When we were young” και “Ordinary Day” που ήταν και η μόνη μεγάλη της επιτυχία κατά την διάρκεια της solo θητείας της! Το 2009 επανήλθε με το δεύτερο studio album της με τίτλο “No Baggage” που πέρασε δυστυχώς απαρατήρητο από τα media αλλά και τους fans!
2007 – Dolores O’Riordan – Ordinary Day
Η επιτακτική ανάγκη να δημιουργήσουν νέα τραγούδια ξανά ως μπάντα, επέφερε την επανένωση των Cranberries μετά από περίπου μια δεκαετία δισκογραφικής απουσίας τους. Στις αρχές του 2012 μας χαρίζουν το καινούριο τους album με τίτλο “Roses” που λαμβάνει «χλιαρές» κριτικές. Η επάνοδος δεν είναι «στρωμένη με ροδοπέταλα» μιας και τα δύο singles τους μέχρι τώρα (“Tomorrow” και “Waiting in Walthamstow”) έχουν περάσει, για άλλη μια φορά, απαρατήρητα.
2011 – Tomorrow
2012 – Waiting in Walthamstow
Οι Cranberries μας χάρισαν μια μοναδική συναυλία και στην Αθήνα όταν στις 14 Ιουλίου του 2010 ανέβηκαν στην σκηνή του «Θεάτρου Βράχων Μελίνα Μερκούρη» και μας χάρισαν μια από τις πιο όμορφες συναυλίες εκείνου του καλοκαιριού.
(+bonus track) Cranberries –Zombie (live in Athens)
http://www.youtube.com/watch?v=M3rm01bSMVg
Κάντε κλικ στα ακολουθα links και διαβάστε επίσης…:
Eνα μικρό δείγμα απο την συναυλία των Cranberries
Cranberries: συναυλία sold out στο Θέατρο Βράχων
Οι THE CRANBERRIES ενωμένοι για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια!!!
Οι Cranberries live στην Αθήνα!!!
Δισκογραφία Cranberries:
1992 – Everybody else is doing it, so why can’t we?
1994 – No need to argue
1996 – To the faithful departed
1999 – Bury the hatchet
2001 – Wake up and smell the coffee
2002 – Stars: The very Best of 1992-2002
2012 – Roses
Επίσημο site “The Cranberries”
Επιμέλεια: Θοδωρής Κολλιόπουλος