Συναυλία…καλοκαιράκι..χαλαράααα
Πρώτα από όλα πρέπει να βρούμε τον χώρο που θα γίνει η συναυλία, μετά θα πρέπει να βρούμε τους υπεύθυνους του χώρου για να συζητήσουμε το που και πως θα στηθεί. Συνήθως σε αυτές τις συζητήσεις παίρνουν μέρος όλα τα «όπλα» , δηλαδή εκπρόσωπος από την κάθε ομάδα που ασχολείται με διαφορετικό αντικείμενο, όπως η ομάδα που ασχολείται με τα σκηνικά, η ομάδα που ασχολείται με τα φώτα, η ομάδα που ασχολείται με τον ήχο, η ομάδα που ασχολείται με τα video-walls, η ομάδα που ασχολείται με σπέσιαλ εφέ και φυσικά δεν τελειώσαμε εδώ… υπάρχει πολύς κόσμος ακόμα που θα περιγράψουμε καθ’οδών.
Αφού λοιπόν συμφωνηθούν το πως θα στηθούν τα πράγματα, πρώτα μπαίνουν στον χώρο οι νταλίκες που έχουν τα σκηνικά, και η εξειδικευμένη ομάδα με σκηνοθέτες, ξυλουργούς, εναερίτες, σκαλωσιές και φυσικά ηλεκτρολόγους που θα φέρουν ρεύμα στο χώρο. Επειδή το ρεύμα που χρειάζεται μια συναυλία θα πρέπει να είναι ποιοτικό, που σημαίνει χωρίς αυξομειώσεις και θόρυβο, επιστρατεύονται ειδικά φορτηγά-γεννήτριες για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
Μετά μπαίνουν οι ομάδες των φώτων και του ήχου και των video-wall, αν υπάρχουν, και στήνουν τα δικά τους μηχανήματα, απλώνοντας χιλιάδες μέτρα καλωδίων όλων των τύπων που μπορείτε να φανταστείτε. Και αφού στηθούν και καλωδιωθεί το σύμπαν, ορμάνε για τις ρυθμίσεις, οι μεν των φώτων αρχίζουν τον προγραμματισμό όλων των φώτων ένα ένα στην ψηφιακή τους κονσόλα.
Η ομάδα του ήχου έχει δύο κονσόλες , η μία λέγεται stage, κοινώς κονσόλα σκηνής και η άλλη Front Of House ή κεντρική κονσόλα. Και γιατί θα μου πείτε έχει δυο κονσόλες και όχι μία; Η stage κονσόλα είναι για να ρυθμίζει ο ηχολήπτης τα ηχεία που έχουν οι μουσικοί για να ακούνε τον εαυτό τους και τους συμπαίχτες τους, ενώ η FOH κονσόλα φτιάχνει τον ήχο που ακούνε οι θεατές. Αρχίζουν λοιπόν να φτιάχνουν τα μόνιτορ των μουσικών, τα ηχεία δηλαδή που έχει ο κάθε μουσικός μπροστά του ή τα ακουστικά που τυχόν φοράει, και αφού όλοι οι μουσικοί είναι ικανοποιημένοι με το πως ακούνε τον εαυτό τους και το υπόλοιπο σύνολο, αρχίζουν να φτιάχνουν τον ήχο στην FOH κονσόλα.
Και φυσικά δεν τελειώσαμε εδώ, ο κάθε μουσικός έχει τον βοηθό του που του κουρδίζει-ρυθμίζει- και είναι υπεύθυνος για να είναι πάντα το όργανο έτοιμο να παίξει… Υπάρχουν και άλλοι αφανείς ήρωες, στα μεγάλα σχήματα, παράλληλα με τους μουσικούς τρέχουν κομπιούτερ τα οποία παίζουν διάφορα προηχογραφημένα κανάλια, μετρονόμοι, ρυθμοκούτια και πάντα δίπλα σε ένα κομπιούτερ υπάρχει και ο ανάλογος κουμπάκιας που το χειρίζεται.
Αυτή είναι η βασική δομή για μια συναυλία, υπάρχουν και περιπτώσεις που συμπεριλαμβάνονται στην ομάδα από catering μέχρι γυμναστές για να είναι όλοι σε φόρμα, υπάρχει κόσμος που κουβαλάει, κόσμος που οδηγάει, κόσμος που είναι εκεί μόνο για να μουρμουρίζει, κομμωτές, σερβιτόροι, παιδιά για όλες τις δουλειές ή μπαλαντέρ, ειδικός άνθρωπος να βγάζει το κακομαθημένο σκυλάκι της τραγουδίστριας για να κάνει την ανάγκη του το ζωντανό και βέβαια όλα είναι θέμα χρημάτων και το τι show θέλουμε τελικά να στήσουμε.
Και ήρθε ή ώρα της συναυλίας, τώρα όλοι σε ετοιμότητα όλοι οι τεχνικοί με τα κουμπιά τους έτοιμα να ορμίσουν, και εκεί που παίζει η συναυλία θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα, όμως η ειδική ομάδα αντιμετώπισης προβλημάτων είναι εκεί, με φακούς, και κατσαβίδια γίνεται service επιτόπου σε οτιδήποτε ανοίγει, αλλιώς άμεση αντικατάσταση με μηχάνημα που κάθετε στον πάγκο και προθερμαίνεται.
Και όταν σβήσουν τα φώτα και τελειώσει το σόου είναι η ώρα του ξεστησίματος , όλες οι μακαρονάδες των καλωδίων ξεμπλέκονται και πακετάρονται, και όλα τα πράγματα ξεκαλωδιώνονται και μπαίνουν πάλι στις νταλίκες με την γνωστή μέθοδο του Tetris που αν δεν μπει κάτι εκεί που πρέπει απλά δεν χωράνε τα πράγματα στα φορτηγά και ξανά όλα έξω και πάμε πάλι.
Κουραστήκατε; Υπομονή γιατί πρέπει να πάμε οδικός ως τον επόμενο προορισμό μας για να είμαστε εντός προγράμματος και να αρχίσουμε το επόμενο ξεφόρτωμα-στήσιμο-παίξιμο-μάζεμα.
Καλή ξεκούραση ….