Συνδέσεις και δύσκολες λέξεις
Αρχικά, να τονίσω ότι το εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής μας είναι το απαραίτητο εργαλείο για να συνδέσουμε την συσκευή μας με οποιαδήποτε άλλη συσκευή , ούτε ο γιος του απέναντι ξέρει, ούτε κανένας άλλος στην γειτονιά ξέρει τόσο καλά τα μυστικά της…
Για να συνδέσουμε λοιπόν για παράδειγμα μια TV ένα DVD player και ένα Surround ενισχυτή πρέπει να ξέρουμε τα εξής. Υπάρχουν από πίσω από κάθε τέτοια συσκευή πολλές είσοδοι και έξοδοι , αρχικά τις χωρίζουμε σε αυτές που μεταβιβάζουν εικόνα (video) και σε αυτές που κουβαλάνε ήχο (audio).
Πολλές από τις video εισόδους και εξόδους παρέχουν μαζί και ήχο, όμως πρέπει να προσέξουμε πολύ από το manual του κατασκευαστή εάν οι προδιαγραφές της συγκεκριμένης σύνδεσης φέρει τα χαρακτηριστικά που ζητάμε. Για παράδειγμα το απαρχαιωμένο πλέον και σε όλους μας γνωστό Scart δεν έχει την δυνατότητα να μεταφέρει ούτε εικόνα υψηλής ανάλυσης ούτε surround ήχο, ούτε ψηφιακό ήχο. Αρχίζουμε λοιπόν από την σύνδεση της εικόνας. Για να καταφέρουμε να δούμε σε υψηλή ανάλυση θα πρέπει να συνδέσουμε τις συσκευές μας με το καλώδιο HDMI. Σε περίπτωση που η συσκευή μας δεν έχει την δυνατότητα τέτοιας σύνδεσης καταφεύγουμε στις εξής λύσεις τις οποίες και σας παραθέτω με σειρά φθίνουσας ποιότητας. Δοκιμάζουμε να συνδέσουμε τις συσκευές μας στις θύρες Componet ή Composite ή S-video ή A/V ή τέλος Scart. Αν σε περίπτωση η συσκευή σας δεν διαθέτει καμία από τις προαναφερθείσες συνδέσεις, τότε είναι ή σκούπα ή μίξερ ή φούρνος και δεν είναι δυνατή η σύνδεση της με τις υπόλοιπες συσκευές αναπαραγωγής ήχου και εικόνας. Στα παραπάνω συστήματα σύνδεσης όπως προανέφερα κάποια από αυτά μεταβιβάζουν και ήχο, προσοχή όμως γιατί το HDMI έχει την δυνατότητα να μεταβιβάσει ήχο και πάλι υπό προϋποθέσεις που μόνο το manual του κατασκευαστή θα μας πει αν το υποστηρίζει ή όχι. Καλό θα ήταν να συνδέουμε τον ήχο ξεχωριστά.
Για την σύνδεση του ήχου υπάρχουν δυο ειδών συνδέσεις, η ψηφιακή και η αναλογική. Για να αποφασίσουμε πως θα τα συνδέσουμε πρέπει πρώτα να ζυγίσουμε την ποιότητα του κάθε μηχανήματος μας. Δηλαδή πρέπει την μετατροπή του ψηφιακού μας σήματος σε αναλογικό να το αναλάβει η πιο αξιόπιστη συσκευή μας και όχι αυτή που είναι απλός στο τέλος της αλυσίδας μας. Με απλά λόγια αν έχουμε ένα πολύ καλό DVD player και έναν μέτριο Surround ενισχυτή είναι προτιμότερο να συνδέσουμε αναλογικά με 6 καλώδια κανάλι-κανάλι τις δύο συσκευές μας γιατί έτσι την μετατροπή του ψηφιακού ήχου σε αναλογικό θα αναλάβουν οι κονβέρτορες του DVD και απλά ο ενισχυτής θα ενισχύσει αυτά τα σήματα, αλλιώς αν συνδέσουμε ψηφιακά το παραπάνω σύστημα παρακάμπτουμε το DAC (κονβέρτορες digital to analog) του DVD και την μετατροπή αναλαμβάνει ο φτηνότερος σύμφωνα με το παράδειγμα μας ενισχυτής.
Υπάρχουν λοιπόν οι ψηφιακές συνδέσεις που είναι ή με οπτική ίνα (optical) ή με καλώδιο(coaxial). Και οι δυο μπορούν να μεταφέρουν ψηφιακό πολυκάναλο ήχο με την οπτική ίνα να προηγείται σε εύρος από την coaxial, δηλαδή για blu-ray και DTS-96 προτιμάται οπτική σύνδεση. Και τέλος η αναλογική σύνδεση που μπορεί να είναι από απλός 2 καλώδια (Left-Right) και stereo ή πολλά καλώδια για surround, για 5.1=6 καλώδια(Left-Right-Center-Sub-LeftSur-RightSur), για 7.1=8 καλώδια κλπ.
Και αφού τα συνδέσουμε όλα αυτά πρέπει να μπούμε στην κάθε συσκευή και να ορίσουμε τι έχουμε συνδέσει με ποιον και που. Πρέπει να διαβάζουμε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ για να δούμε το πως ενεργοποιούνται όλα αυτά και τι κινήσεις θα πρέπει να κάνουμε. Πολλές ρυθμίσεις θα τις κάνουμε μια φορά και για πάντα, αλλά πιθανόν να χρειάζεται να κάνουμε και κάποιες ρυθμίσεις κάθε φορά που χρησιμοποιούμε την συσκευή ανάλογα με την συσκευή και την πηγή αναπαραγωγής όπως π.χ. να ενεργοποιήσουμε το κατάλληλο σύστημα surround στο μέσο αναπαραγωγής.
Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα πολύ, πάντως μια είναι ή λύση R.T.F.M. (Read The F@#$%* Manual!)