Συνέντευξη C:Real
Συναντηθήκαμε παρέα σε ένα καφέ στη Λεωφόρο Κηφισίας και ανταλλάξαμε απόψεις, σκέψεις, και ιδέες. Μας μίλησαν για τις αλλαγές που έκαναν, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, για το μέλλον της μουσικής, το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι για την από δω και πέρα πορεία τους.
Πέρασε από audition πολύς κόσμος και δεν διστάζω να σου πω ότι απογοητεύτηκα… δεν ήθελα να μπω στον κόπο αυτό που έφτιαξα να το ξεφτιλίσω με μια βιαστική επιλογή…
Οι C:Real περνάνε σε νέα φάση. Για ένα γκρουπ που μετράει 15 και πλέον χρόνια στη δισκογραφία είναι ανάγκη η αλλαγή της σύνθεσης της ομάδας ή το επέβαλλαν οι συγκυρίες ;
Τάκης Δαμάσχης: Η συγκεκριμένη αλλαγή έγινε διότι αποχώρησε η Ειρήνη Δούκα από το γκρουπ για να ακολουθήσει solo καριέρα.
Αν δε συνέβαινε αυτό, εσείς κάποια στιγμή είχατε σκεφτεί να δώσετε έναν αέρα ανανέωσης στους C:Real ;
Τάκης Δαμάσχης: Όχι, δεν θα το έκανα. Έχει διαφορά να φύγει κάποιος, όταν το αποφασίσει από μια παρέα και να κάνει τα δικά του πράγματα και άλλο να διώχνεις ένα συνεργάτη σου. Δεν είναι το ίδιο πράγμα.
Εμένα πάντα μου αρέσει και θα μου αρέσει αυτό που κάνω, είτε είμαι στους C:Real, είτε γράφω τραγούδια, είτε κοπανάω την κιθάρα μου μπροστά σε ένα καθρέφτη και κάνω τον ροκ σταρ.
Καλωσορίζουμε το νέο μέλος, την όμορφη και δροσερή Ντορέττα Παναγοπούλου. Ήρθε η ώρα να σε γνωρίσουμε λοιπόν. Για πες μας δύο λόγια για σένα, το βιογραφικό σου, τι έκανες πριν σου δοθεί αυτή η ευκαιρία ;
Ντορέττα Παναγοπούλου: Η βασική μου ιδιότητα είναι φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο. Με τη μουσική είχα ασχοληθεί ερασιτεχνικά όλα αυτά τα χρόνια. Γνωρίζω παραδοσιακή μουσική, έχω ασχοληθεί με την Blues, με την Jazz και τελικά κατέληξα στην pop-rock τώρα με τους C:Real. Η επαφή έγινε μέσω μιας κοινής γνωστής, η οποία ξέροντας από τη μια πως ο Τάκης ψάχνει τραγουδίστρια και από την άλλη εμένα που ήμουν στο χώρο και έτσι προέκυψε η κατάλληλη στιγμή.
Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η Ντορέττα και πόσο χρονικό διάστημα πήρε η διαδικασία της αναζήτησης ;
Τάκης: Τα κριτήρια είναι πολλά, γι΄αυτό και ήταν δύσκολο να βρεθεί καινούρια τραγουδίστρια. Δεν είναι μόνο θέμα φωνής η εμφάνισης αλλά και θέμα χαρακτήρα, καθώς και να μην έχει προϋπηρεσία σε λαϊκά μαγαζιά, διότι υπάρχει διαφορετικό τρόπος ερμηνείας και προσέγγισης. Πέρασε από audition πολύς κόσμος και δεν διστάζω να σου πω ότι απογοητεύτηκα και δεν ήθελα να μπω στον κόπο αυτό που έφτιαξα να το ξεφτιλίσω με μια βιαστική επιλογή και εντελώς τυχαία, όπως είπε και η Ντορέττα γνωριστήκαμε μέσω μιας κοινής γνωστής και είχε το πακέτο που ήθελα, όσο πιο κοντά γινόταν στο μυαλό μου σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο, ώστε να μπορέσω να το συνεχίσω. Δεν θα μπορούσα να επιλέξω κάποια, που ναι μεν δεν είναι επαγγελματίας αλλά και δεν θα είχε το χρόνο να εξελιχθεί. Δεν ξεκινάω από το μηδέν και η Ντορέτα παρόλο που δεν έχει πείρα ιδιαίτερη, θεωρώ ότι έχει φυσικό ταλέντο και πέρα του πρώτου μας single «Όνειρα στη φωτιά», τώρα που γράφουμε τα υπόλοιπα, βλέπω τρομερή, αλματώδη πρόοδο στον τρόπο που τραγουδάει. Πιστεύω πως σε 6 μήνες με ένα χρόνο θα έχει φτάσει σε πολύ καλό επίπεδο. Μπορεί να μας εκπλήξει κιόλας.
Από σχόλια έχω ακούσει πολλά, από το τι να μας πει τώρα το γατάκι, μέχρι τι φωνάρα είναι αυτή… το κακοπροαίρετο από το εποικοδομητικό σχόλιο το ξεχωρίζεις…
Κύριο μέλημα σας στη διαδικασία της αναζήτησης ήταν να βρείτε ένα άφθαρτο πρόσωπο ;
Τάκης: Ναι, απολύτως. Αυτό αναζητούσαμε, ένα εντελώς φρέσκο πρόσωπο.
Κάνω αυτή την ερώτηση, γιατί ακούστηκε έντονα πως έγινε πρόταση στην Κατερίνα Παπουτσάκη να είναι το νέο μέλος με αφορμή τη συμμετοχή της στο τραγούδι για την ταινία «Το έτερον ήμισυ», όπου και πρωταγωνιστεί. Υπάρχει δόση αλήθειας σε αυτό ;
Τάκης: Όχι, δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο. Επειδή έφυγε η Ειρήνη και είχα ήδη γράψει το τραγούδι για την ταινία δεν υπήρχε εναλλακτική λύση. Ή δεν θα το έβαζα το τραγούδι στην ταινία ή θα το έλεγε κάποια άλλη. Και από το να το έλεγε κάποια άσχετη, η πιο κοντινή λύση ήταν να το πει η Κατερίνα που έχει άμεση σχέση με την ταινία. Έφαγα αρκετή λάσπη πάντως και πολλοί είπαν χωρίς να το επιβεβαιώσουν πως θα έρθει η Παπουτσάκη στους C:Real.
…από το να έλεγε το τραγούδι κάποια άσχετη, η πιο κοντινή λύση ήταν να το πει η Κατερίνα Παπουτσάκη που έχει άμεση σχέση με την ταινία.
Δεδομένου ότι η φωνή ενός γκρουπ σφραγίζει και δίνει ταυτότητα σε ένα συγκρότημα, με την αντικατάστασή της από μια νέα φωνή, θεωρείτε πως ξεκινάτε από το την αρχή. Είναι εμπόδιο αυτό στην πορεία των C:Real ;
Τάκης: Σχεδόν ναι. Πέραν του ονόματος, που είναι γνωστό, όντως είναι ένα ξεκίνημα, πιθανώς από την αρχή. Ναι μεν σου δίνει το πλεονέκτημα πως το συγκρότημα των C:Real είναι γνωστό, αλλά από την άλλη υπάρχει ένας μεγάλος βαθμός δυσκολίας στην ταυτοποίηση της νέας φωνής με το συγκρότημα. Και με την Ειρήνη, όταν ήρθε στους C:Real αρχές του ΄00 πήρε κάποιος χρόνος προσαρμογής του κοινού. Πάντως η Ντορέττα «κολλάει» πολύ με τους C:Real. Και στις ζωντανές μας εμφανίσεις που ερμηνεύει τραγούδια από όλη μας την δισκογραφική πορεία δεν μας ξενίζει στα αυτιά μας. Ταιριάζει απόλυτα η φωνή της με αυτά που τραγουδά.
Ντορέττα: Εγώ δεν ήθελα να ταυτιστεί η φωνή μου με τα παλιά τραγούδια των C:Real. Και όπως λέει ο Τάκης, την ταυτότητα μου θα την βρω μέσα από νέα «C:Real» κομμάτια.
Τάκης: Η Ειρήνη στις ζωντανές εμφανίσεις έλεγε τα τραγούδια με ένα δικό της ιδιαίτερο τρόπο, τα άλλαζε, δεν ήταν όπως υπήρχαν στο άλμπουμ, ενώ η Ντορέττα τα ερμηνεύει στη φόρμουλα του πρωτότυπου.
Ντορέττα, μέχρι τώρα τι σχόλια έχεις ακούσει ;
Ντορέττα: Από σχόλια έχω ακούσει πολλά, από το τι να μας πει τώρα το γατάκι, δεν πιάνει μία, μέχρι τι φωνάρα είναι αυτή ή είναι μέτρια. Το κακοπροαίρετο από το εποικοδομητικό σχόλιο το ξεχωρίζεις.
…δεν ήθελα να ταυτιστεί η φωνή μου με τα παλιά τραγούδια των C:Real
Αν κάποιος παράγοντας των ΜΜΕ ή η δισκογραφική σας εταιρεία σας πρότεινε να κάνατε ένα talent show-reality- audition μέσα από ειδική εκπομπή στην τηλεόραση για να επιλέξετε το νέο μέλος θα το αποδεχόσασταν ;
Τάκης: Δεν ξέρω αν το έκανα. Μπορεί να έκανα μια ανοιχτή audition και όχι talent show. Έτσι εκμεταλλεύεσαι το όνομα και την αναγνωρισιμότητα και την διασημότητα. Δεν έχει να προσφέρει κάτι στην ουσία.
Ντορέττα: Το θεωρώ ακραίο.
Ερχόμενη η Ντορέττα στο γκρουπ τι την συμβουλεύσατε ;
Τάκης: Να μην ακούει τα κακοπροαίρετα σχόλια, γιατί θα υπάρχουν ειδικά στην αρχή. Ενώ υπήρχαν κάποια σχόλια στην αρχή, τώρα έχουν κοπάσει.
Βλέπω η Ντορέττα και τα καινούρια παιδιά πόσο ενθουσιασμό και ζήλο δείχνουν γι’ αυτό το πράγμα, σε σημείο που με συμπαρασύρουν.
Ντορέττα σε φοβίζει το γεγονός ότι εσύ πλέον παίρνεις την σκυτάλη και είσαι ο εμφανής ήρωας του γκρουπ, που εδώ και 15 χρόνια έχει αφήσει ξεχωριστό μουσικό στίγμα ;
Ντορέττα: Όσον αφορά αυτό είναι σαν να έχω κάνει ενέσεις «αναισθησίας». Είναι σαν να ξέρω υποσυνείδητα πως αν γίνει αυτό τελειώσαμε. Δεν υπάρχει περιθώριο να αγχωθείς. Πρέπει να είσαι σοβαρός, συνεπής και εργατικός και δεν υπάρχει χρόνος για άγχη, αλλά άγχος σε επίπεδο λογικό και περισσότερο όσον αφορά τα live.
Τάκης: Με την Ντορέττα είπαμε πως δεν πάμε να αντικαταστήσουμε την Ειρήνη, αλλά να συνεχίσουμε τους C:Real. Κάνοντας έναν απολογισμό, αν κάτσεις και σκεφτείς τα πιο διαχρονικά τραγούδια των C:Real είναι τα πρώτα πρώτα «With or without you», «Stop killing time», και όχι το «Επικίνδυνα σε θέλω», ασχέτως αν ακούγεται ακόμα. Μιλάμε για 13 και πλέον χρόνια και είναι ακόμα κλασσικά. Και είναι τραγούδια προ Ειρήνης εποχή. Η Ντορέττα καλείται να βρει την ταυτότητα της μέσα από νέα τραγούδια που θα πει στο μέλλον.
Τα τραγούδια αυτά που αναφέρατε αν δεν κάνω λάθος κυκλοφόρησαν και στο εξωτερικό.
Τάκης: Ναι και με μεγάλη επιτυχία.
Ντορέττα: Και το αξιοσημείωτο είναι πως αυτά τα τραγούδια τα γνωρίζουν όλοι αλλά δεν ξέρουν πως είναι C:Real.
…πιστεύω πως μέσα από μια τέτοια κατάσταση κρίσης θα έρθουμε όλοι πιο κοντά… η φτώχεια μας ενώνει!
Ακούστηκε πως αν δεν βρισκόταν η κατάλληλη φωνή, ίσως το συγκρότημα έριχνε αυλαία ή πάγωνε για κάποιο διάστημα. Ισχύει αυτό ;
Τάκης: Ναι ισχύει αυτό και δεν σου κρύβω πως για ένα διάστημα είχα απογοητευτεί. Κάθε εμπόδιο για καλό που λένε. Σίγουρα υπάρχουν τα αρνητικά σε μια σχέση που έχει τελειώσει ή που έχει κουράσει, γενικά μιλάω και έχεις φτάσει σε σημείο που δεν σε αντιπροσωπεύει αυτό που κάνεις, καλό είναι να το τελειώνεις γιατί δεν θα έχει μέλλον ούτως ή άλλως και πολλές φορές μια ανανέωση φέρνει καινούρια πνοή, καινούρια ανάσα. Βλέπω πως η Ντορέττα και τα καινούρια παιδιά, πόσο ενθουσιασμό και ζήλο δείχνουν γι’ αυτό το πράγμα σε σημείο που με συμπαρασύρουν. Εμένα πάντα μου αρέσει και θα μου αρέσει αυτό που κάνω, είτε είμαι στους C:Real, είτε γράφω τραγούδια, είτε να κοπανάω την κιθάρα μου μπροστά σε ένα καθρέφτη και να κάνω τον ροκ σταρ. Για χόμπυ το κάνω αυτό και έτσι το ξεκίνησα. Είναι ενδιαφέρον να ζωντανεύει κάτι και να παίρνεις κουράγιο να ξεκινήσεις από την αρχή. Είμαστε μια παρέα από 5 άτομα που περνάμε καλά και πέραν της Ντορέττας και τα υπόλοιπα μέλη είναι νέα, άρα έχουμε πλήρη ανακαίνιση. Υπάρχει χημεία μεταξύ μας. Τη δεδομένη στιγμή ήταν δύσκολο να βρεθούμε εδώ όλοι μαζί γιατί τα παιδιά είναι πολύ απασχολημένα. Ο ένας έχει κατάστημα με κιθάρες και ο άλλος γράφει μουσική. Πρώτη φορά νιώθω πως έχει δέσει τόσο πολύ ένα πράγμα.
Ντορέττα: Είναι ο Ηλίας στα τύμπανα, ο Κώστας στην κιθάρα και ο Γιάννης στο μπάσο.
Κυνηγάνε μόνο τους ανήμπορους και τους ταλαίπωρους. Ο κόσμος βαρέθηκε να πληρώνει τα σπασμένα που εδώ και 30 χρόνια ευθύνονται τα λαμόγια που μόνο ξέρουν να μασάνε.
Η νέα εποχή των C:Real εγκαινιάζεται με το νέο τραγούδι «Όνειρα στη φωτιά». Το τραγούδι αυτό περνάει κάποιο μήνυμα ; Ζούμε σε μια εποχή που μας στερεί το δικαίωμα για όνειρα ;
Τάκης: Νομίζω πως αυτό ισχύει παγκοσμίως, αλλά εδώ στην Ελλάδα λίγο περισσότερο διότι εδώ δεν υπάρχει ανάπτυξη.
Τις τελευταίες μέρες δραστηριοποιείται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας το «κίνημα των αγανακτισμένων» με αποκορύφωμα την πλατεία Συντάγματος με οργισμένο πλήθος κόσμου που πολλές φορές ξεπερνά τις 70.000 και ίσως φτάνει και τις 100.000. Πιστεύετε πως ο ελληνικός λαός άργησε να επαναστατήσει ή το έκανε την κατάλληλη στιγμή ; Εσείς έχετε παρευρεθεί σε αυτή τη συγκέντρωση ;
Τάκης: Βεβαίως και σκεφτόμαστε να κατέβουμε. Το θέμα είναι πως ο κόσμος έχει αγανακτήσει, αλλά και εμείς είμαστε λίγο συνένοχοι. Δεν έχουμε τη συνείδηση του σωστού φορολογούμενου, όλοι έχουμε φοροδιαφύγει. Το να είσαι μέρος του συστήματος, να δίνεις π.χ 50 ευρώ για να εξυπηρετηθείς ή να μην ζητήσεις απόδειξη, για να αγοράσεις κάτι πιο φθηνά κι έτσι φοροδιαφεύγεις ή υποθάλπτεις την φοροδιαφυγή. Αυτό όμως που έκανε τον κόσμο να κατέβει στις πλατείες είναι ότι δεν ευθύνεται για την κατάντια και δεν αντέχει άλλο να βλέπει την ατιμωρησία του πολιτικού συστήματος. Και γιατί οι πολιτικοί να έχουν ασυλία ; Και πως γίνεται να υπάρχουν πολιτικά σκάνδαλα και όταν αλλάζει η κυβέρνηση λένε πως θα αποκαλυφθούν όλα και στο τέλος ξεχνιούνται. Για το Βατοπέδι, για τα ομόλογα, για το Χρηματιστήριο ποιος πλήρωσε ; Κανείς. Κυνηγάνε μόνο τους ανήμπορους και τους ταλαίπωρους. Ο κόσμος βαρέθηκε να πληρώνει τα σπασμένα που εδώ και 30 χρόνια ευθύνονται τα λαμόγια που μόνο ξέρουν να μασάνε.
Ντορέττα: Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει βρεθεί κάποιος να μας πει την αλήθεια, να εξηγήσει ακριβώς τι είναι το μνημόνιο, τι έχει συμβεί. Το να βγουν κάποια σκάνδαλα μια φορά στο τόσο και να πέσουν τα φώτα εκεί για λίγο δεν λέει κάτι. Δεν έχουμε πλήρη και ακριβή εικόνα του τι συμβαίνει.
Τάκης: Ο ένας καλύπτει τον άλλον και κανείς δεν ξέρει τίποτα. Πως γίνεται αυτό;. Δεν τους συμφέρει γιατί όλοι έχουν φάει. Εγώ αν κάτσω μια εβδομάδα και ψάξω το θέμα θα βρω τα πάντα και θα τους ξεσκεπάσω.
…ελληνικά συγκροτήματα με αγγλόφωνο στίχο υπήρξαν πολλά, αλλά το ελληνικό κοινό δεν μπορεί εύκολα να τα αποδεχτεί.
Μέσα από την κρίση, θεωρείτε ότι μπορούμε να βρούμε τις ισορροπίες μας, να αναθεωρήσουμε σκέψεις, ιδέες, συνήθειες και τρόπο ζωής ;
Τάκης: Εγώ το πιστεύω ακράδαντα αυτό και σαν τον φοίνικα μέσα από τις φλόγες θα αναγεννηθούμε.
Ντορέττα: Εγώ πιστεύω πως μέσα από μια τέτοια κατάσταση θα έρθουμε όλοι πιο κοντά. Δεν θα είμαστε για την πάρτη μας όπως συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια. Η φτώχεια μας ενώνει.
Η εποχή ευνοεί τις digital κυκλοφορίες τραγουδιών. Αυτό τελικά είναι το μέλλον της μουσικής ή ίσως γυρίσουμε πάλι κάποια στιγμή στα δισκοπωλεία ;
Τάκης: Αυτή είναι η μουσική πια. Τα δισκοπωλεία έχουν κλείσει με εξαίρεση δύο-τρία. Εγώ έχω ζήσει σε άλλες εποχές που τώρα δεν υπάρχουν. Βασικά δεν υπάρχουν οπαδοί καλλιτεχνών να τρέξουν να αγοράσουν το δίσκο, όπως παλιά. Έχουν απαξιωθεί όλα τώρα πια.
Ντορέττα: Σίγουρα φταίει και το γεγονός πως τόσα χρόνια η τιμή αγοράς ενός δίσκου ήταν ακριβή και μόνο 2 τραγούδια ακούγονταν και τα υπόλοιπα απλά υπήρχαν.
Άλλη μια τάση της εποχής είναι η παραγωγή ελληνικών τραγουδιών με αγγλόφωνο στίχο, που τελευταία κερδίζει έδαφος. Πως το αξιολογείτε αυτό; Είναι μια τάση που επιβάλλουν οι δισκογραφικές εταιρείες; Είναι η μόδα της εποχής; Η μήπως απειλή ή συρρίκνωση του ελληνικού τραγουδιού;
Τάκης: Απλά έκατσε και άρχισαν όλοι να το κάνουν. Επειδή υπήρχε αυτή η τάση με τα ρουμάνικα dance που έκαναν επιτυχία στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, ήρθε και εδώ στην Ελλάδα. Κάποιος έκανε την αρχή και οι άλλοι ακολούθησαν και έτσι έγιναν της μόδας. Είναι λίγο απρόσωπο το dance, δεν είναι συγκρότημα. Αλλά και ελληνικά συγκροτήματα με αγγλόφωνο στίχο υπήρξαν πολλά, αλλά το ελληνικό κοινό δεν μπορεί εύκολα να τα αποδεχτεί. Είναι περιορισμένη η προβολή τους. Δεν υπάρχει ο μηχανισμός για να τα στηρίξει και δεν μπορούν να βγουν στο εξωτερικό, παρά μόνο αν πάει ο τραγουδιστής ή το συγκρότημα να μείνει έξω. Και επειδή έχω μιλήσει με ξένους παραγωγούς μου έχουν απαντήσει ότι τι να το κάνω ένα κομμάτι που έκανε επιτυχία στην Ελλάδα, τη στιγμή που κυκλοφορούν πιο δυνατά τραγούδια και καλλιτέχνες π.χ. σε Λονδίνο ή Αμερική. Αν κάνει επιτυχία σε 5 κράτη τότε ίσως σκεφτούν να το προωθήσουν και πιο έξω.
Παρατηρείται επίσης ανεξέλεγκτη παρουσία πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών. Η ελληνική μουσική πραγματικότητα μπορεί να αφομοιώσει τόσο μεγάλο αριθμό;
Τάκης: Είναι όντως πάρα πολλοί, αλλά ότι έχει αξία παραμένει. Η διαδικασία του να δείξεις την αξία σου είναι όμως και χρονοβόρα, που ίσως να περνά και την πενταετία. Βλέπουμε το συχνό φαινόμενο οι περισσότεροι να κάνουν ένα hit και μετά γειά σας.
Το διαδίκτυο βοηθάει τελικά το τραγούδι, τη δουλειά σας ; Είναι όπλο στα χέρια ενός καλλιτέχνη ;
Τάκης: Εν τέλει μόνο αυτό θα υπάρχει. Το ραδιόφωνο και η τηλεόραση θα γίνoυν διαδικτυακά, όλα θα γίνουν web μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
Η συνύπαρξη σας είναι εύκολη ; Ποιός είναι ο πιο αντιδραστικός ; Ποιος κρατάει τις ισορροπίες και ποιος συμβιβάζεται.
Τάκης: Οι C Real είναι, όλοι εκτός από μένα, νέα μέλη. Αν αρχίσουμε από τώρα τις προστριβές…. Εγώ είμαι ο πιο παλιός και ό,τι λέω γίνεται. Είναι όλοι στρατιώτες και βαράνε προσοχή (απαντά με χιουμοριστική διάθεση).
Ας κάνουμε και μια μικρή αναφορά στη Eurovision, μιας και ανήκει στο πρόσφατο παρελθόν. Πως σας φάνηκε στο πρώτο άκουσμα το «Watch my dance» και η μίξη ζεϊμπέκικου με ραπ ;
Τάκης: Να σου πω την αλήθεια δεν το έχω ακούσει ολόκληρο, ούτε παρακολούθησα την Eurovision, αν και συνήθως τη βλέπω γιατί είναι ένα ωραίο σόου, απλά είχαμε ζωντανή εμφάνιση εκείνο το βράδυ. Στο αν μου άρεσε ο συνδυασμός, το βρίσκω ενδιαφέρον και ήταν έξυπνη ιδέα και πήρε και καλή θέση.
Ντορέττα: Εμένα στην αρχή με είχε ξενίσει παρά πολύ σε σημείο που δεν μου άρεσε. Αλλά όσο περισσότερο το άκουγα, τόσο μου άρεσε. Σε γενικές γραμμές μου θύμισε ζεϊμπέκικο στυλ Μητροπάνου.
Πολλοί είχαν ένσταση στο ραπ στοιχείο και πως δεν έπρεπε να μπει.
Ντορέττα: Πολλά λένε. Κι αν πήγαινε χωρίς ραπ θα έλεγαν ότι πήγε σκέτο και πως θα πρέπει να μπει ραπ και αν γινόταν το άλλο θα έλεγαν το αντίθετο, ή ότι δεν είχε κάτι έξυπνο μέσα κτλ ..
Ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά πότε να περιμένουνε ;
Τάκης: Δεν ξέρω πότε. Τραγούδια υπάρχουν. Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του καινούριου τραγουδιού και το επόμενου. Να δείξουν ένα στίγμα πως θα κινηθούν και βλέπουμε και ίσως κλείσω και ένα deal με μια εφημερίδα ή με κινητή τηλεφωνία και να γίνει έτσι η κυκλοφορία. Ας δούμε που θα φτάσει το νέο μας τραγούδι και βλέπουμε για επόμενο, ίσως για Σεπτέμβριο και μετά. Περιμένουμε να βγει και το κλιπ άμεσα, που είναι 3D και θέλουμε να κάνει εντύπωση. Σκεφτόμαστε πολλά για το επόμενο κομμάτι, ίσως να είναι μπαλάντα ή να θυμίζει κάτι από τα παλιά ή ακόμα και ένα ηλεκτρονικό τραγούδι. Θα δείξει.
Οι ζωντανές σας εμφανίσεις σε τι άξονα θα κινηθούν ;
Τάκης: Έχουμε κάνει ήδη στην Κύπρο και το καλοκαίρι θα κινηθεί χαλαρά, λόγω κρίσης, αλλά θα κάνουμε και επιλεκτικά πράγματα με σωστά και έξυπνα βήματα και σωστή επιλογή χώρων.
Την δεδομένη χρονική στιγμή θεωρείτε πως πρέπει να ρίξετε το βάρος στη δισκογραφία σας για να γνωστοποιηθεί η φωνή της Ντορέττας ή στις live εμφανίσεις για να υπάρχει πιο άμεση επαφή με το κοινό ;
Τάκης: Αυτή την περίοδο σίγουρα θα καταναλωθεί χρόνος για να ερμηνεύσει νέα τραγούδια η Ντορέττα και να εδραιωθεί το όνομα των C Real με την νέα φωνή. Οι εμφανίσεις, όπως είπαμε θα είναι περιορισμένες και εκτός Αθήνας.
Ντορέττα: Και μην ξεχνάμε πως φέτος λόγω της κρίσης το budget για εμφανίσεις έχει μειωθεί κατά 40 % και τα live κατά 80 %.
Ραντεβού επομένως, το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα με τους C Real δυνατά.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ωραία κουβέντα που είχαμε και καλή συνέχεια στην πορεία σας.
Συνέντευξη: Νίκος Ψωμάς
Φωτογράφηση: byron t.
Ευχαριστούμε θερμά το Leo’s Café στο Ψυχικό για την άψογη φιλοξενία του.