Θέατρο: “Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου” | Ρεπορτάζ από τη Συνέντευξη Τύπου!
Αυτό το τρίστιχο συνοδεύει το πρόγραμμα του 56ου Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου που ξεκινά την πολιτιστική του διαδρομή στις 5 Ιουλίου και καταλήγει την πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη. Την Τετάρτη 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στο κέντρο της Αθήνας, στο Polis Art Café, κοινώς το αίθριο της Στοάς Βιβλίου. Την εκδήλωση διοργάνωσαν και διεύθυναν ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ο Δήμαρχος Θάσου Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας Θοδωρής Γκόνης.
Στην εκδήλωσαν παρευρέθηκαν διάφοροι εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου και των ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων: Ακύλλας Καραζήσης, Κωνσταντίνος Κάππας, Σωκράτης Πατσίκας, Μαρία Κίτσου, Μαρία Χούκλη, Κώστας Βουτσάς, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μάνος Καρατζογιάννης, Δημήτρης Πασσάς, Πέμη Ζούνη, Τζένη Αργυρίου και Ανδρέας Ανδρέου.
Η εκδήλωση ήταν συναισθηματικά φορτισμένη, με κυρίαρχη την κοινή μας αγάπη για τον πολιτισμό παρά τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Χαρακτηριστική η δήλωση του Δημάρχου Καβάλας πως «ο πολιτισμός κοστίζει, αλλά η απουσία του πολιτισμού κοστίζει ακόμη περισσότερο. Θα συνεχίσει το φεστιβάλ να λειτουργεί και σφίγγοντας τα δόντια θα λειτουργήσει ακόμα καλύτερα.» Το 56ο Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου αποτελεί τον μακροβιότερο πολιτιστικό θεσμό μετά το φεστιβάλ της Επιδαύρου αποτελώντας μια πολιτιστική σταθερά σε μια κοινωνία που μεταβάλλεται και πλήττεται συνεχώς. Αξίζει να σημειωθεί πως στο φεστιβάλ συρρέουν επισκέπτες τόσο από διάφορες ελληνικές πόλεις όσο και από γειτονικές μας χώρες όπως τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Για όσους ασχοληθούν με το φεστιβάλ είτε με μια απλή επίσκεψη είτε εργαζόμενοι σε αυτό, θα καταλάβουν αμέσως πως το μέλημα των διοργανωτών δεν είναι μόνο να προωθηθεί ο πολιτισμός, αλλά και ν’ αγαπηθεί ο τόπος.
Σε πείσμα των καιρών, βλέπουμε πως ακόμη ανοίγουν νέοι θεατρικοί χώροι, θεατρικές ομάδες δουλεύουν με όρεξη και μεράκι για την τέχνη τους και τα φεστιβάλ γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Τα τελευταία χρόνια τα περιφερειακά και τα δημοτικά θέατρα αναπτύσσουν μια αξιοσημείωτη δράση με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ να ανεβάζουν μερικές από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της θεατρικής σεζόν και να περιοδεύουν ανά την Ελλάδα με μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική αξία. Μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση πως η χώρα που θεμελίωσε το θέατρο, δεν ξεχνά το δημοτικό χαρακτήρα του και άνθρωποι κάθε ηλικίας και κάθε προέλευσης επιλέγουν μια θεατρική παράσταση για την ψυχαγωγία τους. Για τον δήμαρχο της Θάσου το αρχαίο θέατρο είναι το πρώτο του σχολείου γιατί όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «εκεί έμαθε τα πρώτα του γράμματα πριν τους δασκάλους του στο Δημοτικό» και θα συμφωνήσουμε με τη σειρά μας πως το θέατρο δεν είναι απλώς ένα μέσο διασκέδασης, αλλά ψυχαγωγεί το κοινό, μας ταξιδεύει, δίνει τροφή για σκέψη και αποτελεί συνάμα μια κοινωνική εκδήλωση όπου οι θεατές έρχονται πιο κοντά και μοιράζονται συναισθήματα.
Ξεχωριστή μνεία έγινε από τον πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας για τους εθελοντές του φεστιβάλ ευχαριστώντας τους που «βλέπουν αλλιώς το καλοκαίρι». Στην Καβάλα λειτουργεί ένα κίνημα εθελοντισμού με μεγάλο έργο όπως αιμοδοσία, συλλογή τροφίμων και ενδυμάτων για τις κοινωνικές ευπαθείς ομάδες και φυσικά την εργασία στα φεστιβάλ. Όπως αναφέρθηκε, πάνω από 100 εθελοντές κυρίως νεανικής ηλικίας προσφέρουν άμισθα τη βοήθειά τους φέρνοντας αισιοδοξία και δίνοντας δύναμη στους δημότες της Καβάλας. Μάλιστα, επειδή έτυχε να κάθομαι σε ένα τραπέζι με Καβαλιώτες φοιτητές που προσφέρουν εθελοντισμό στο Φεστιβάλ Φιλίππων- Θάσου κατάλαβα από πρώτο χέρι την αγάπη και την συγκίνηση των νέων που έχουν μεγαλώσει και βιώσει την μαγεία του θερινού θεατρικού φεστιβάλ εκ των έσω.
Κύρια επιδίωξη των διοργανωτών του φεστιβάλ είναι έχουν ένα φεστιβάλ με το δικό του στίγμα, τη δική του άποψη . Γι’ αυτό τον σκοπό, κάθε χρόνο το φεστιβάλ έχει το δικό του θέμα. Φέτος, το φεστιβάλ έχει ως θέμα την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του αγαπημένου ποιητή Κ. Π. Καβάφη, αλλά και το σπουδαίο ιστορικό γεγονός της ενσωμάτωσης της Καβάλας στον Εθνικό κορμό. Παράλληλα, με τις διάφορες παραστάσεις που περιοδεύουν το φετινό καλοκαίρι όπως τους «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, «Περλιμπίν και Μπελίσα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώτη και τον «Επιθεωρητή» του Νικολάι Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, θα πραγματοποιηθούν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Κ.Π. Καβάφη. Αναλυτικά, στις 7 Ιουλίου η Μαρία Χούκλη θα αναγνώσει ποιήματα δικής της επιλογής και συρραφής του σπουδαίου ποιητή κινούμενη σε έργα λιγότερο δημοφιλή. Στις 15 Ιουλίου θα προβληθεί η γνωστή κινηματογραφική ταινία «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κ.Π. Καβάφη» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου στην Παλιά Μουσική. Από τις 20 Ιουλίου μέχρι τις 10 Αυγούστου θα εκτεθούν στην οικία Μεχμέτ Αλή 32 εικαστικοί πίνακες που «συνομιλούν» με την ποίηση του Καβάφη. Στις 29 Ιουλίου η Λυδία Φωτοπούλου θα διαβάσει τα «12 ποιήματα για τον Καβάφη» του Γιάννη Ρίτσου στο Καφενείο «Μαύρη Θάλασσα» στη λαϊκή γειτονιά στην περιοχή Σούγελο. Παραμονή δεκαπενταύγουστου ο Γιώργος Χρονάς θα διαβάσει Κ. Π. Καβάφη στους κήπους οικίας Μεχμέτ Αλή. Στις 17 Αυγούστου ο Ακύλλας Καραζήσης θα διαβάσει επίσης Καβάφη, αλλά σε παράλληλη σύνδεση με Έλιοτ, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί η εφόρμηση από τις Δοκιμές του Σεφέρη που επισημάνθηκε στη Συνέντευξη Τύπου. Με όλες αυτές τις εκδηλώσεις για τον αγαπημένο ποιητή όσοι δεν κατοικούμε στην Καβάλα, τη Θάσο και τα περίχωρα, δεν έχουμε παρά να «ζηλέψουμε» το φεστιβάλ και να βρούμε έναν καλό λόγο για να επισκεφτούμε και εμείς με τη σειρά μας την όμορφη Καβάλα.
Πιστοί στην επιδίωξη τους να προωθούν την πόλης τους παράλληλα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι διοργανωτές του φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου διοργανώνουν μια σειρά από εκδηλώσεις για την Καβάλα. Οι δρόμοι της Καβάλας θα κοσμηθούν σύντομα από περίτεχνες αφίσες και επεξεργασμένες φωτογραφίες του Κ.Π. Καβάφη, με στίχους του, με φωτογραφίες το πώς είναι η πόλη της Καβάλας σήμερα τραβηγμένες από τον φωτογραφικό όμιλο Καβάλας και με την χρήση ποικίλων πολιτιστικών χώρων (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Κάστρο Καβάλας, Οικία και κήποι Μεχμέτ Αλή, Παλιά Μουσική, Ιμαρέτ,1ο Δημοτικό Σχολείου Θάσου, Θέατρο Θούριος αλλά και Εμπορικό Κέντρο Καβάλας, Οδός Ελευθερίας). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το εργαστήριο «Memorandum Καβάλα» που καθοδηγούν η Τζένη Αργυρίου και η Soledad Zarka τα απογεύματα 8-13 Ιουλίου. Μεταφέροντας τα λόγια της πρώτης «κάνουμε μια διαδρομή στην πόλη των Καβαλιωτών, την κινηματογραφούμε και δημιουργούμε μια νέα μνήμη του τότε και του τώρα με τους Καβαλιώτες του 2013 να στέκονται σε θέσεις του τότε». Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα γίνουν προβολές ταινιών σε παλιά κτίρια, φωτογραφήσεις και περίπατοι σε ιστορικά σημεία.
Στο φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες εκδηλώσεις δίνοντας χώρο σε νέους δημιουργούς και εκφραστές του πολιτισμού. Δύο μοναδικές θεατρικές δράσεις θα παρουσιάσουν οι «Παραμυθάδες» σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ πηγαίνοντας προς Φιλίππους με τίτλο «Επόμενη στάση … 1961». Τα παιδιά μάζεψαν αφηγήσεις παλιών θεατών που πήγαιναν προς τους Φιλίππους και τις αφηγούνται με έναν εναλλακτικό τρόπο. Κλείνοντας το λόγο του ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας εξέφρασε την βαθύτερη επιθυμία των διοργανωτών του φεστιβάλ ύπαρξης ενός θεατρικού χώρου για να κάνουν πρόβες και να παρουσιάζουν νέες ομάδες.
Κλείνουμε και εμείς το ρεπορτάζ μας με καβαφικούς στίχους που ακούστηκαν στην Συνέντευξη Τύπου «Σαν έξαφνα, ώρα μεσάνυχτ’, ακουσθεί
αόρατος θίασος να περνά
με μουσικές εξαίσιες, με φωνές
την τύχη σου που ενδίδει πια, τα έργα σου
που απέτυχαν, τα σχέδια της ζωής σου
που βγήκαν όλα πλάνες, μη ανοφέλετα θρηνήσεις»
(Απολείπειν ο θεός Αντώνιον, 1911)
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του 56ου Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο http://www.philippifestival.gr/index.php