Θέατρο: “Στο μυαλό είναι ο στόχος” | Ρεπορτάζ & Δηλώσεις από τη Μ. Αλικάκη
Η μουσικοθεατρική παράσταση «Στο μυαλό είναι ο στόχος» έκανε πρεμιέρα την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου με μια συγκινητική έναρξη στο κατάμεστο Ρυθμός Stage. Η Κατερίνα Γώγου, η πηγαία ποιήτρια των Εξαρχείων, αυθόρμητη και αποφασισμένη να μην συμβιβαστεί, πέρασε στη νεώτερη Ιστορία τόσο με το ποιητικό της έργο όσο και με την ίδια της τη ζωή, ενώ αποτέλεσε και ηθοποιός με διακρίσεις στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε το 1940 σε μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο γενικότερα, ενώ η ζωή της δέχτηκε πολλά πλήγματα και μεγάλο κατατρεγμό. Στις 3 Οκτωβρίου 1993 αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή της κάνοντας κατάχρηση αλκοόλ και χαπιών.
Ο ποιητικός λόγος της Κατερίνας Γώγου αντιπροσωπεύει την κοινωνική πραγματικότητα της πρωτεύουσας, ξεκινάει από τα βιώματα και τα συναισθήματα της και αποτελεί μια αντιπροσωπευτική εικόνα του κόσμου όπως τον βίωσε και όπως τον βιώνουμε σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό πολλοί από εμάς ακόμα και σήμερα.
Η Κατερίνα έγραψε :
«Ένα πρωί θ’ ανοίξω την πόρτα
και θα χαθώ
με τ΄ όνειρο της επανάστασης
μες την απέραντη μοναξιά
των δρόμων που θα καίγονται,
μες την απέραντη μοναξιά
των χάρτινων οδοφραγμάτων
με το χαρακτηρισμό -μην τους πιστέψεις!- »
Όπως καταλαβαίνουμε από το έργο της ακόμη κι όσοι δε τη γνωρίσαμε, η Κατερίνα Γώγου είχε φωνή, τάχθηκε στην ιδεολογία της, δεν μπόρεσε να συμβιβαστεί, δεν έκλεισε το στόμα της λαμβάνοντας το τίμημα. Τη φωνή της ακούμε στη μουσικοθεατρική παράσταση «Στο μυαλό είναι ο στόχος» την οποία κέντησε ο Γιώργος Κορδέλλας που συνέδεσε τα κείμενα της, σκηνοθέτησε το όλο εγχείρημα και πρόβαλλε σπάνια βίντεο της Κατερίνας που διέθετε στο προσωπικό του αρχείο. Το συναίσθημα και τη φωνή της καλείται να μεταφέρει η ταλαντούχα ηθοποιός Μυρτώ Αλικάκη, ενώ τα μελοποιήμενα ποιήματά της ερμηνεύουν η Νάνα Μπινοπούλου και ο Κώστας Χαριτάτος με μοναδικό τρόπο.
Η Μυρτώ Αλικάκη ταίριαξε πολύ στο ρόλο της Κατερίνας Γώγου τόσο φυσιογνωμικά όσο και ψυχικά, μεταφέροντας με αξιέπαινο τρόπο την ποιητικότητα του λόγου της ασυμβίβαστης ποιήτριας. Η ερμηνεία της ήταν αληθινή, μετρημένη, χωρίς υπερβολές και συναισθηματικές εξάρσεις που θα έδιναν μια παραπάνω «μελό» διάθεση από ότι μεταφέρουν τα ίδια τα ποιήματα της Κατερίνας. Οι μονόλογοι ήταν βασισμένοι σε κείμενα και ποιήματα της Κατερίνας Γώγου, ενώ εναλλάσσονταν αρμονικά και συνυφασμένα με τα τραγούδια που ερμήνευαν η Νάνα Μπινοπούλου και ο Κώστας Χαριτάτος δίνοντας ένα συγκινητικό αποτέλεσμα.
Στην επιτυχία της παράσταση συμβάλει η ζωντανή ορχήστρα που δίνει την καθαρή αίσθηση μιας μουσικοθεατρικής παράστασης, η παρουσία του γνήσιου ποιητικού λόγου στο σύνολο των κειμένων του έργου σε υποκριτικό και μουσικό μέρος αλλά και η τοποθέτηση της παράστασης στον συγκεκριμένο χώρο. Η σκηνή του Ρυθμός Stage είναι ένας ξεχωριστός χώρος, που θυμίζει τα παλιά κουτούκια, αλλά αποτελεί ένα σύγχρονο μουσικό μπαρ, με άνετο χώρο και ευγενικό προσωπικό. Στους τοίχους του βλέπουμε φωτογραφίες τόσο από ερμηνευτές που έχουν τραγουδήσει στον χώρο όπως ο Μανώλης Λιδάκης, ο Δημήτρης Μπάσης και η Ραλλία Χρηστίδου όσο και από σπουδαίους ποιητές όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Κ.Π. Καβάφης και ο Κώστας Καρυωτάκης. Η παράσταση «έδεσε» λοιπόν στο Ρυθμός Stage ελισσόμενη ανάμεσα στο θέατρο, τη μουσική και την απαγγελία ποίησης, με τον Γιώργο Κορδέλλα να σκηνοθετεί αξιοποιώντας πλήρως τον ιδιαίτερο χώρο. Ενδεικτικά, να ξεχωρίσουμε το σημείο της παράστασης όπου η «Κατερίνα Γώγου» ανοίγει την πόρτα του μπαρ για να προλάβει τη μάνα της, και οι θεατές βλέπουν την οδό Μαρίνα Αντύπα. Η αίσθηση που αφήνει η παράσταση είναι το συναίσθημα, η ιδεολογία και η ανάγκη για αγάπη, ενώ ως θεατές ξεφεύγουμε από την παραδοσιακή εικόνα ενός θεατρικού χώρου, και απολαμβάνουμε το ποτό μας και τη συντροφιά μας παράλληλα με την παράσταση.
Χρήσιμες πληροφορίες για το θεατρικό κοινό:
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κορδέλλας
Σκηνικά-Ενδυματολογία: Δήμητρα Παναγιωτοπούλου
Vide0-Slideshows: Γιώργος Κορδέλλας
Ρυθμός Stage
Διεύθυνση: Μαρίνα Αντύπα 38, Ηλιούπολη (πλησιόν Μετρό Αγ. Δημήτριος)
Τηλέφωνο: 210.9750060
Η παράσταση παίζεται κάθε Δευτέρα στις 21:00
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Διάρκεια: 120΄
Μετά την πρεμιέρα της παράστασης, είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με τη Μυρτώ Αλικάκη για την εμπειρία της ως Κατερίνα Γώγου στη νέα της θεατρική δουλειά.
«Στο μυαλό είναι ο στόχος»… Πως γεννήθηκε η ιδέα γι’ αυτή την παράσταση και ποιο είναι το δικό σας κομμάτι σε αυτήν;
Αφορμή είναι η επέτειος του θανάτου της καθώς σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατό της. Είναι μια αφορμή για να ξαναθυμηθούμε όπως είπε και ο Γιώργος Κορδέλλας (σκηνοθέτης της παράστασης) τον ποιητικό της λόγο και το περιεχόμενο αυτού του λόγου το οποίο αυτή την στιγμή είναι πάρα πολύ σημαντικό να τα ακούσουμε και να το θυμηθούμε. Είναι σημαντικό γιατί μιλάει για μια αθωότητα που είναι σα να έχει χαθεί εδώ και αρκετό καιρό. Όσον αφορά το δικό μου μερίδιο σε όλο αυτό, έχω αναλάβει να πλησιάσω όσο μπορώ την ψυχή της Κατερίνας Γώγου χρησιμοποιώντας ως μοναδικό εργαλείο τα ποιήματα και τα κείμενά της. Προσπάθησα να καταλάβω ποια ήταν η Κατερίνα, τι ένιωθε και πως αντιλαμβανόταν τον κόσμο και να αποδώσω το συναίσθημα της κι όχι να τη μιμηθώ και να «μεταμορφωθώ σε Κατερίνα Γώγου».
Πόσο δύσκολο είναι αναλάβεις ένα υπαρκτό πρόσωπο κι όχι έναν ρόλο που έχει δημιουργηθεί από έναν συγγραφέα;
Κοίταξε, είναι σίγουρα δύσκολο, αλλά επειδή μιλάμε για μουσική παράσταση κι όχι για μια κινηματογραφική ταινία όπου εκεί θα έπρεπε να μεταμορφωθείς δεν μπήκα στη διαδικασία να μεταμορφωθώ. Γι’ αυτό το λόγο, προσπάθησα εξωτερικά να υπάρχουν κάποια στοιχεία που να θυμίζουν την Κατερίνα, αν κι έτσι κι αλλιώς μοιάζουμε σε πολλά πράγματα με την Κατερίνα Γώγου στο σουλούπι. Κατά τ΄ άλλα προσπάθησα ψυχικά να την αγγίξω και να την αποδώσω.
Από αυτή την επαφή με την ψυχή της Κατερίνας Γώγου τι αποκόμισες;
Η Κατερίνα είναι για μένα κάτι που οι άνθρωποι στην ενήλικη ζωή τους χάνουν, κάτι δηλαδή που είναι ιδεαλισμός, ανθρωπισμός, η αγάπη για το συνάνθρωπο, η έλλειψη υστεροβουλίας και η προσπάθεια να κάνεις όσο το δυνατόν λιγότερους συμβιβασμούς. Αυτό οι άνθρωποι το χάνουν καθώς μεγαλώνουν και είναι λογικό ως ένα βαθμό, παρόλα αυτά δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Άλλο είναι να το τοποθετούμε στο χώρο που του αναλογεί ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε σε αυτόν τον κόσμο –που δεν είναι ρόδινος- αλλά δεν μπορούμε να το χάνουμε και τελείως γιατί μετά γινόμαστε αυτή η ζούγκλα που υπάρχει γύρω μας.
Η χώρα μας βιώνει μια βαθύτατη κρίση.. Χρειαζόμαστε σήμερα την ποίηση και την παιδικότητα της Κατερίνας. Προσωπικά, στην καθημερινή σου ζωή πως αντιμετωπίζεις την αντιποιητικότητα και την αγριότητα των καιρών;
Προσωπικά, ψάχνω να βρω την ποίηση, την αγάπη, τον άνθρωπο στην προσωπική μου ζωή κυρίως. Προσπαθώ να ζω την καθημερινή μου ζωή όπως θα ήθελα να την ζουν όλοι οι άνθρωποι. Η δουλειά επίσης με βοηθάει να ξεφεύγω από την καθημερινότητα που δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Για μένα λοιπόν, η δημιουργικότητα και οι άνθρωποι είναι αυτό που βοηθάει να ξεφεύγω.
Πέρα από το αφιέρωμα στην Κατερίνα Γώγου, τι άλλα επαγγελματικά σχέδια έχεις;
Από τον Δεκέμβρη θα ανέβουμε στο Αγγέλων Βήμα με τον Χάρη Ρώμα κι άλλους συναδέλφους σε ένα δικό του καινούργιο έργο που πραγματεύεται τη σχέση του καλού με το κακό. Ένα μήνα αργότερα, γύρω στα μέσα του Γενάρη θα ανέβει μια παράσταση που λέγεται Μέγκελε βασισμένη σε ένα έργο του Θανάση Τριαρίδη στο Φάουστ κι ενδιαμέσως κάνω κι άλλα πράγματα πέρα από το θέατρο.
Να ευχηθούμε στην Μυρτώ Αλικάκη να έχει έναν όμορφο θεατρικό χειμώνα!