Βιογραφία | Johnny Rzeznik
Είναι πολύ γνωστός για την συμμετοχή του στο ροκ συγκρότημα των Goo Goo Dolls, των οποίων είναι και ιδρυτικό μέλος και έχει ηχογραφήσει με αυτούς συνολικά εννιά άλμπουμ.
Ο Rzeznik γεννήθηκε στο Μπάφαλο, της Νέας Υόρκης και είναι το μικρότερο από τα πέντε παιδιά της Edith (née Pomeroy) και του Joseph Rzeznik, ενός ιδιοκτήτη μπαρ και ταχυδρομικού υπαλλήλου. Το όνομα του στα πολωνικά σημαίνει κρεοπώλης.
Και οι δύο γονείς του Rzeznik ήταν μουσικοί, παίζοντας κλαρινέτο και φλάουτο. Ο Rzeznik είχε μια αυστηρή καθολική ανατροφή ως παιδί οικογένειας εργατικής τάξης του Μπάφαλο και παρακολούθησε μαθήματα στο σχολείο Corpus Christi Grammar. Ο πατέρας του πέθανε από διαβητικό κώμα στην ηλικία των πενήντα πέντε ετών, όταν ο Rzeznik όταν ήταν ακόμα δεκαπέντε. Έξι μήνες αργότερα, έχασε και τη μητέρα του από ξαφνική καρδιακή προσβολή.
Έχοντας έτσι χάσει τους δύο γονείς του, ανατράφηκε από τις τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές του. Εκείνη την περίοδο ξεκίνησε να παίζει κιθάρα, όταν ήταν ακόμα στο σχολείο McKinley Vocational High School. Πήγε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στο Buffalo State College, παρατώντας το ύστερα από την πρώτη χρονιά.
Το 1985, ίδρυσε την μπάντα που έγινε γνωστή με το όνομα Goo Goo Dolls με τον Robby Takac. Πριν από αυτό ήταν μαζί με τον αδελφό του Takac σε ένα συγκρότημα, που ονομάζονταν The Beaumonts. Υπάρχουν θεωρίες πως αρχικά ονομάζονταν The Sex Maggots, όμως ο Rzeznik παραδέχθηκε ότι ήταν ένα αστείο που ειπώθηκε μα νύχτα πάνω στη σκηνή, και δεν υπήρξε ποτέ σε συγκρότημα που ονομάζονταν έτσι.
Την ονομασία του συγκροτήματος των Goo Goo Dolls την πήραν από μια διαφήμιση, από το περιοδικό True Detective, όταν ένας υποστηρικτής της συναυλίας έτυχε να τους ρωτήσει.
Το πρώτο καιρό των The Goo Goo Dolls, με τον Robby ως frontman (ο Rzeznik σταδιακά έγιεν ο frontman κατά τη διάρκεια των επόμενων άλμπουμ, όπως σε κάθε νέο άλμπουμ περιείχε περισσότερα τραγούδια που τραγουδιούνται από τον Rzeznik). Συνεργάζονταν με την μικρή δισκογραφική εταιρεία, Celluloid, και κυκλοφόρησαν το πρώτο τους επώνυμο άλμπουμ (αργότερα αναφέρεται ως “πρώτη κυκλοφορία”). Αυτό προσέλκυσε την προσοχή μιας μεγαλύτερης δισκογραφικής εταιρείας, της Metal Blade, με την οποία συνεργάστηκαν για μερικά από τα επόμενα άλμπουμ τους.
Για τα επόμενα χρόνια, το συγκρότημα περιοδεύει, κυκλοφορεί νέα άλμπουμ και παράλληλα εργάζεται σε κανονικές δουλειές που δεν είχαν σχέση με την μουσική.
Ακολουθεί το άλμπουμ “Gutterflower” για το οποίο ο John έγραψε τα τραγούδια “Always Know Where You Are” και “I’m Still Here” για την ταινία της Ντίσνευ Treasure Planet, τα οποία κυκλοφόρησαν και ως singles ανεξάστητα του συγκροτήματος.
Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβρη του 2007, ο Rzeznik εκτέλεσε χρέη κριτή με την Sheila E και τον κριτή στο Australian Idol και μάνατζερ Ian “Dicko” Dickson στο κανάλι Fox για το “The Next Great American Band”.
Στις 19 Ιουνίου του 2008, ο Rzeznik μπήκε στους συνθέτες του Hall of Fame, και βραβεύτηκε με το “Hal David Starlight award”.
Τα περισσότερα μουσικά ερεθίσματα που είχε από μικρή ηλικία, τα πήρε από τις αδελφές του καθώς μεγάλωνε. Αποτελούνταν κυρίως από κλασσική ροκ μουσική, με συγκροτήματα, όπως οι Rolling Stones και The Kinks. Η μικρότερη από τις τέσσερις αδελφές του άκουγε περισσότερο πανκ μουσική και έτσι ο Rzeznik επηρεάστηκε και από τους Ramones και The Class. Ο Rzeznik αφιερώνει το χαρισμά του στη μουσική στα συγκροτήματα Kiss, Cheap Trick, The Cure, και Rush στις αρχές δεκαετίας του 1980.
Είναι γνωστός για τα διακριτικά και ασυνήθιστα γυρίσματα που κάνει όταν παίζει κιθάρα.
Τα τραγούδια στα οποία διαφαίνεται το ταλέντο του είναι το “Iris”, “Name”, “Black Balloon”, “Think About Me”, και “Here Is Gone”.
Ο Rzeznik πιστεύει ότι η γραφή δεν είναι απλώς θέμα έμπνευσης, αλλά όπως αναφέρει είναι “ενενήντα εννέα τοις εκατό ιδρώτας.” Λέει ότι όταν γράφει κανείς ένα τραγούδι, συχνά “βλέπει ταινία και παράλληλα κάνει άλλα πράγματα”, και ότι τα τραγούδια του είναι τόσο βιογραφικά όσο και αυτοβιογραφικά.
Το 2004 στη συναυλία Fashion Rocks! Στη Νέα Υόρκη, ο Rzeznik τραγούδησε μια εκδοχή ντουέτο του τραγουδιού “Iris” με την Καναδή τραγουδίστρια της ποπ- πανκ, Avril Lavigne.
Οι Goo Goo Dolls επίσης τραγούδησαν το “Name” σε μια ζωντανή εμφάνιση με τη LeAnn Rimes.
Ο Rzeznik επίσης, τραγούδησε το τραγούδι των Pink Floyd, με τίτλο “Wish You Were Here” με τον Fred Durst από τους Limp Bizkit για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου ως φόρο τιμής στους ήρωες.
http://www.youtube.com/watch?v=hpLg1rArldg
Στις 4 Ιουλίου, 2004, ο Rzeznik και τα άλλα μελη του συγκροτήματος, επέστρεψαν σπίτι τους στο Μπάφαλο, και πραγματοποίησαν μια δωρεάν συναυλία ως ένα ευχαριστώ στους φαν τους, με πάνω από 60.000 θεατές. Η μέρα εξελίχθηκε σε θρίαμβο της πόλης, όταν ξαφνικά άρχισε να βρέχει κατά τη διάρκει της συναυλίας. Αποδείχτηκε ότι ήταν μια από τις ισχυρότερες καταιγίδες έτους στο Μπάφαλο, αλλά οι Goo Goo Dolls δεν σταμάτησαν να παίζουν. Το live τους αυτό βιντεοσκοπήθηκε και κυκλοφορεί σε DVD και CD για το κοινό των Goo Goo Dolls και κυκλοφόρησε με τίτλο “Live in Buffalo: July 4th 2004”.
Ο Rzeznik επίσης τραγούδησε μια εκδοχή του τραγουδιού των U2, με τίτλο “All I Want is You” για το άλμπουμ τους “Les Paul and Friends”.
Δισκογραφία:
(1986) Goo Goo Dolls, (Αργότερα επανακυκλοφόρησε ως “Πρώτη εκτέλεση” το 1987)
(1989) Jed
(1990) Hold Me Up
(1993) Superstar Car Wash
(1995) A Boy Named Goo
(1998) Dizzy Up The Girl
(2002) Gutterflower
(2006) Let Love In
(2010) Something for the Rest of Us
Σόλο singles
(2002) “I’m Still Here” Treasure Planet Soundtrack
Συνεργασίες /Ατομική δισκογραφία
• Limp Bizkit και Johnny Rzeznik – “Wish You Were Here” – America: A Tribute to Heroes (2001)
• “I’m Still Here (Jim’s Theme)” – Treasure Planet (2002)
• “Always Know Where You Are”- Treasure Planet (2003)
• “For Your Love” – με τους The Yardbirds – Birdland (2003)
• “Once in a Lifetime” – Good Morning Miami theme
• “All I Want is You” – Les Paul & Friends: American Made World Played(2005)
• “Men of War” – με τον Steve Morse& Michael Lee Jackson (αυθεντική εκτέλεση από το άλμπουμ του Gillan “Double Trouble”) – Gillan’s Inn (2006)
Πηγή:
http://en.wikipedia.org
Συντονισμός – επιμέλεια: Ελένη Κεφαλληνού