Your Voice @ Μad TV: “Earth Hour: το τέλος του κόσμου.”
είχε σαν στόχο να αφυπνίσει το κοινό για την προστασία του πλανήτη και να εξετάσει κατά πόσο μεμονωμένες δράσεις όπως αυτή η πρωτοβουλία της WWF για την «Ώρα της Γης» είναι αρκετές για να κινητοποιηθεί ο κόσμος.
Μεγάλη ήταν για άλλη μια φορά η συμμετοχή του κοινού το οποίο κατέθεσε τη δική του γνώμη για αυτό το θέμα και ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν ρεπορτάζ που προβλήθηκαν με συνεντεύξεις προσωπικοτήτων που έχουν ευαισθητοποιηθεί για το συγκεκριμένο θέμα:
Μαρία Χούκλη – Δημοσιογράφος: “Το Earth Hour δεν φτάνει, αλλά κάπως πρέπει να ξεκινήσουμε. Θα συμμετέχω κι εγώ σ’ αυτό γιατί θεωρώ ότι δεν φτάνει να υποστηρίζουμε τέτοιες δράσεις μόνο θεωρητικά. Δεν είναι η φύση που μας εκδικείται αλλά εμείς που εκδικούμαστε οι ίδιοι τον εαυτό μας. Δεν κάνω δυστυχώς όλα όσα θα έπρεπε για το περιβάλλον αλλά φροντίζω να κάνω οικονομία στο νερό και να ανακυκλώνω.”
Κατερίνα Χριστοφιλίδου- Παρουσιάστρια εκπομπής Eco News στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ:
“Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την κατάσταση του περιβάλλοντος. Οι νέοι της τελευταίας γενιάς είναι πιο ενημερωμένοι και άρα πιο ευαισθητοποιημένοι γύρω από το περιβάλλον. Το ζήτημα είναι η λελογισμένη χρήση όλων αυτών που η φύση μας δίνει μεν αλλά κάποια στιγμή μπορεί και να τελειώσουν… Η κλιματική αλλαγή απειλεί την επιβίωσή μας. Είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την οικονομική κρίση, που μας απασχολεί τελευταία.”
Γιώργος Βελλίδης – Υπεύθυνος Επικοινωνίας WWF Ελλάς: “Η συμμετοχή πέρυσι ήταν τεράστια στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι συμμετείχε 1 στους 3 Έλληνες πολίτες. Το Earth Hour είναι ένας συμβολισμός. Φυσικά δεν φτάνει αλλά μπορεί να δώσει αφορμή για μια αλλαγή στην καθημερινότητά μας…Όλοι έχουμε ευθύνη. Υπάρχει κόσμος που γνωρίζει και δραστηριοποιείται και άλλοι που τώρα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος. Δεν είναι αργά όμως. Μπορούμε να μετατρέψουμε το μερίδιο ευθύνης μας σε δύναμη…Η χώρα μας είναι ευλογημένη γιατί έχει τα πάντα. Είμαστε όμως πολλοί αμελείς σε θέματα νομοθεσίας. Οι νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος δεν εφαρμόζονται. Άλλα τεράστια προβλήματα στη χώρα μας είναι η κλιματική αλλαγή, οι πυρκαγιές και το αστικό περιβάλλον.”
Βίκυ Σταυροπούλου – Ηθοποιός: “Μέσα από ένα τόσο μαζικά συμμετοχικό γεγονός μπορούμε να περάσουμε ένα μήνυμα. Πέρυσι που 1 εκατομμύριο Έλληνες συμμετείχαν στο Earth Hour «γλιτώσαμε» 500 τόνους διοξείδιο του άνθρακα. Φέτος θα σβήσω τα φώτα στο καμαρίνι μου, όπου θα βρίσκομαι. Η φύση μας εκδικείται και το ζούμε πλέον καθημερινά. Κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για το περιβάλλον: δεν αφήνω φώτα ανοιχτά χωρίς λόγο, ανακυκλώνω και χρησιμοποιώ πολύ το ποδήλατο για τις μετακινήσεις μου.”
Χρήστος Χατζηπαναγιώτης – Ηθοποιός: “Το να κλείσουμε για μια ώρα τα φώτα είναι ένα ψίχουλο μεν, αλλά λειτουργεί σαν υπενθύμιση και ίσως μπορεί να ευαισθητοποιήσει μερίδα του κόσμου. Θα συμμετέχω στο Earth Hour κλείνοντας τα φώτα στο καμαρίνι μου στο θέατρο, όπου θα βρίσκομαι εκείνη την ώρα. Πιστεύω πως η φύση μας εκδικείται και πολύ φοβάμαι ότι είμαστε ακόμα στην αρχή.”
Βασίλης Αξιώτης –ΟΝΝΕΔ: “Είναι επιτακτική ανάγκη περιβάλλον και ανάπτυξη να λειτουργήσουν παράλληλα. Εμείς οι νέοι οφείλουμε να δραστηριοποιηθούμε πρώτοι απ’ όλους.”
Κώστας Πανταζής ΠΑΣΠ: “Το Earth Hour δίνει ένα ισχυρό αν και συμβολικό μήνυμα. Μέσω της ΠΑΣΠ καλούμε όλα τα μέλη μας να πάρουν μέρος σε αυτή την δράση. Η φύση είναι η ποιότητα ζωής και ο πολιτισμός μας. Σεβασμός στη φύση σημαίνει σεβασμός στης ζωή.”
Ακολουθούν αποσπάσματα των τηλεθεατών οι οποίοι θέλησαν να εκφράσουν την δική τους άποψη για το συγκεκριμένο θέμα μέσω της εκπομπής “YOUR VOICE”:
Δέσποινα, 15 ετών: “Nιώθω ότι μπορώ να προσφέρω στο περιβάλλον…Μετά από σχετική ενημέρωση που μας έκαναν στο σχολείο όμως αποφάσισα να αρχίσω να προστατεύω το περιβάλλον στο οποίο ζω.”
Εύα, 20 ετών: ” Με το να κλείσουμε για μια ώρα τα φώτα δεν αλλάζει κάτι. Αυτό είναι απλώς ένα μήνυμα. Το θέμα είναι τι κάνουμε καθημερινά – μικρές αλλά ουσιαστικές κινήσεις για το περιβάλλον, όπως η ανακύκλωση.”
Στέφανος, 27 ετών: “Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούμε για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να τις χρησιμοποιήσουμε…Η ευαισθητοποίηση γύρω από το περιβάλλον πρέπει να ξεκινά από το σχολείο…Θεωρώ ότι οικονομικά συμφέροντα εμποδίζουν τις κυβερνήσεις από το να πάρουν δραστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.”
Φώτης, 18 ετών: “Τα άτομα δεν φτάνουν. Πρέπει ολόκληροι οργανισμοί, όπως τα σχολεία, να κινητοποιηθούν.”
Δέσποινα, 30 ετών: “Προσωπικά κάνω ανακύκλωση. Παρατήρησα όμως ότι τα ίδια σκουπιδιάρικα αδειάζουν όλους τους κάδους.”
Αριστούλα, 17 ετών: “Κάνω φανατικά ανακύκλωση και με στεναχωρεί όταν βλέπω νέα παιδιά να πετάνε και τα σκουπίδια τους κάτω. Είναι μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τη γη για να είμαστε ασυνείδητοι.”
Γιάννης, 29 ετών: “Λύση δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν απεξαρτητοποιηθούμε από το πετρέλαιο. Δυστυχώς τα οικονομικά συμφέροντα για την ώρα δεν αφήνουν να συμβεί κάτι τέτοιο.”
Ελένη, 26 ετών: “Στη Νότιο Αφρική όπου μεγάλωσα η ανακύκλωση γίνονταν με πολύ διαφορετικό, πολύ πιο οργανωμένο τρόπο. Στην Ελλάδα είμαστε δυστυχώς πολύ πίσω σε σχέση με αυτό. Κανονικά δεν θα έπρεπε να μιλάμε για μια ώρα της γης, αλλά για 365 μέρες της γης.»
Η πιο συμμετοχική εκπομπή του Mad TV με τη Λυδία Παπαϊωάννου, τη Μαίρη Συνατσάκη
και τον Δημήτρη Ουγγαρέζο.
Your Voice at Μad TV: “Earth Hour: το τέλος του κόσμου.” η δική σου φωνή
με την παρέα που μας ενώνει και την Goody’s.