Ζωναράδικος
Χορεύεται κυκλικά από άντρες και γυναίκες. Μπροστά μπαίνουν οι άντρες και ακολουθούν οι γυναίκες. Σύμφωνα με τα ήθη παλαιότερα, ο τελευταίος άντρας για να πιαστεί με την πρώτη χορεύτρια του γυναικείου κύκλου και ν’ αποτελέσουν από κοινού έναν κύκλο, έπρεπε απαραίτητα να είχαν συγγενική σχέση μεταξύ τους. Η συνήθεια αυτή ίσχυε για το σύνολο των κυκλικών χορών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια του Διδυμότειχου.
Η μουσική του χορού είναι εξάσιμη και υπάρχουν διάφορες παραλλαγές για το όνομα του, ανάλογα με τον τρόπο που χορεύεται. Δηλαδή αν τα βήματα του είναι πολύ συρτά τότε λέγεται «ντούζκος» και όταν γίνονται πολύ γρήγορα και πηδηχτά τότε γίνεται ο «τσέστος», μια εκδοχή του ζωναράδικου που είναι ένας πολύ γρήγορος και εντυπωσιακός χορός που χορεύεται μόνο από άντρες. Χαρακτηριστικό του είναι τα σβέλτα βήματα.
Στα βίντεο που ακολουθούν περιλαμβάνονται ένας αυθεντικός Ζωναράδικος και ένα χαρακτηριστικό τραγούδι του χορού αυτού, ενώ στις φωτογραφίες απεικονίζονται η αντρική και γυναικεία φορεσιά από την Καρωτή του Έβρου.